Русия

В Русия започнаха да лекуват коронавирус по нов начин

В Русия започнаха да лекуват коронавирус по нов начин

 

v-rusiia-zapochnaha-da-lekuvat-426

 

 

Институтът по спешна медицина на Склифосовски и Московската градска болница № 52 извършиха първото преливане на пациенти с кръвна плазма COVID-19 от донори, които са се възстановили от коронавирусна инфекция. Това съобщи заместник-кметът за социално развитие на Москва Анастасия Ракова.

 

 

„Ние постоянно наблюдаваме развитието на колегите в други страни. Подобни изследвания се провеждат успешно в Китай, Германия и САЩ. Надяваме се, че новият метод ще ни помогне да се справим по-ефективно с пандемията на коронавирус.“

 

 

 

Антителата присъстват в кръвта на възстановени пациенти, така че могат да се използват за лечение. Първите донори са 11 пациенти, които са се справили със COVID-19, седем пациенти са получили трансфузии. Технологията е одобрена от клиничната комисия за борба с коронавирусната инфекция.

Ракова отбеляза, че плазмата от един донор е достатъчна за един до трима пациенти с коронавирус.

 

 

 

„Според лекарите най-важното е разбирането и отзивчивостта на потенциалните донори. Колкото повече плазмени специалисти могат да набавят, толкова повече хора могат да бъдат спасени“, каза заместник-кметът пред ria.ru.

 

 

 

Пациентите, които са се съгласили да дарят кръвна плазма, внимателно се изследват. Трябва да има медицински доклад за прехвърления COVID-19, отрицателни тестове за ХИВ, хепатит В и С, хемограма, биохимични кръвни тестове, специфичен тест за антитела в SARS-CoV-2 и други задължителни изисквания.

 

 

 

 

Специалистите тестват и силата на имунния отговор – колко полезна ще бъде плазмата за други пациенти.

„Най-важното е да се установи в кой стадий на заболяването, в каква доза и в каква комбинация с други средства, плазмата за възстановяване ще има най-голям ефект“, добави Андрей Буланов, главен специалист по трансфузия на свободна практика в Московския департамент по здравеопазване.

 

 

 

От своя страна директорът на Института „Склифосовски“ Сергей Петриков заяви, че плазмата на излекуваните пациенти от коронавируса се прехвърля предимно на тежки пациенти.

 

 

„Това е по клинична картина. Тя се основава на данните от компютърната томография, на респираторния статус на пациента и възпалителния отговор, колко е тежък. Съответно, тези пациенти, които са на границата между неинвазивната вентилация и прехода към инвазивна вентилация, те са на първо място, те са акцептори на тази плазма “, обясни специалистът.

 

 

 

Общият брой на заразените с COVID-19 в Русия достигна 10 131, почти 700 пациенти се възстановиха, 76 души починаха. В Москва болестта е диагностицирана при 6698 пациенти, 313 са се възстановили, 38 са умрели.

Превод: Glas.bg

Русия

More in Русия

Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Путин: Москва вече знае кой е извършителят на терористичната атака

март 25, 2024
ислам

Това 15-годишно момче спаси над 100 зрители от касапницата до Москва. „Връщах се пак и пак“

март 24, 2024
960x540

Първите показания на един от задържаните терористи: За пари – половин милион рубли

март 23, 2024
big_Scree1

Терористична атака в концертна зала в Подмосковието, има загинали и ранени

март 22, 2024
Путин_5466076373835072534_original

Путин: Враговете на Русия не осъзнават с кого си имат работа

март 20, 2024