Политика

ГЕРБ не допусна депутатите да контролират правителството

ГЕРБ не допусна депутатите да контролират правителството

ГЕРБ не допусна депутатите да контролират правителството

 

ГЕРБ няма никакво намерение да позволи на Народното събрание да упражнява ефективен надзор върху действията и политиките на правителството по време на извънредното положение. Това стана ясно след като управляващите отхвърлиха предложението на БСП да се възстанови редовният парламентарен контрол, който преди кризата се провеждаше всеки петък. Наскоро по искане на мнозинството депутатите се принудиха да отправят въпроси към кабинета само писмено. Това е тромава практика, която не позволява да се получават срочно отговори от изпълнителната власт за мерките, които предприема, в непрекъснато изменящата се кризисна обстановка, пише „Сега“.

 

 

Социалистите поискаха да се върне устният контрол при следните условия – в пленарната зала да присъстват само депутатът, отправил въпроса, и членът на правителството, който трябва да му отговори, и така да се спазват предпазните мерки. „Не е нормално правителството и министър-председателят да ни информират напоително през брифинги по телевизията, без да запознаят Народното събрание с това какво се случва в държавата”, изтъкна соцдепутатът Кристиан Вигенин.

 

 

 

В отговор председателят на Народното събрание Цвета Караянчева цитира данни, според които съществена съществена разлика между устния и писмения контрол нямало. И обвини опозицията, че търси само медийния ефект от парламентарната процедура. „Разбирам, че имате нужда да използвате парламентарната трибуна. Никой не ви е забранил това … Разбира се, че ние като парламент трябва да контролираме министрите, но в момента ситуацията е по-сложна – намираме се в извънредно положение.

 

big_tk

 

И един приятелски съвет – имате телевизия, която не е много рейтингова. Участвайте повече в нея, разказвайте повече за отговорите, които министрите дават и може би тогава ще почнат да я гледат всички български граждани. Пожелавам ви го от сърце. Но не всичко е телевизия”, обърна се Караянчева към социалистите.

 

 

 

 

В защита на правителството се впусна и рекламиращият се като опозиционен политик Веселин Марешки, който определи предложението на БСП като „цирк”. „Нищо интересно не чувам, само за пореден път искате да покажете как можете абсолютно безпредметно да похарчите ценно парламентарно време … Считам за абсолютно безполезно да губим и времето на министрите, след като всеки въпрос може да бъде зададен писмено и да получим отговор”, обяви лидерът на „Воля”.

 

Извън забележките на Караянчева парламентът почти не проведе дебат по същество. Управляващите бързо отклониха разискванията към странични теми и постепенно разговорът премина към размяна на лични остроти между депутатите от противоположните лагери.

 

Източник: „Сега“

Политика

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024