Политика

Данаил Кирилов: Правото на придвижване не е основно гражданско право

Данаил Кирилов: Правото на придвижване не е основно гражданско право

 

big_1536

 

 

„Към момента ние сме в обема, в който държавата би могла да се отклони без да нарушава тези (гражданските) права. Към момента не сме в сериозно отклонение, в сериозна непропорционална диспропорция спрямо тази ситуация на извънредното положение“

 

 

 

Така правосъдният министър Данаил Кирилов оцени пред Би Ти Ви степента, в която с извънредното положение се ограничават някои граждански права в България.

 

 

„По нашия анализ, който е сериозен, прецизен, задълбочен и изследва практиката на Европейския съд (по правата на човека) в малкото случаи, при които е имало дерогации, ние стигнахме до заключението, че безспорно има известно ограничаване на правото на свободно придвижване заради карантинните мерки“, каза той, цитиран от Дневник.

 

 

Заради това правосъдното и външното министерство вече са готови от седмица с доклад пред Министерския съвет, който да одобри мандат за „евентуално за нотификация с варианти евентуално за дерогация“. Става дума за анонсирано от министъра по-рано намерение да се иска нотификация за дерогация на прилагането на Европейската конвенция за защита правата на човека.

 

 

„Консолидирахме се, че не се нарушават три, четири или пет неосновни права, а бихме могли да имаме притеснение, че би могло да има негативна реакция евентуално за правото на придвижване, но то не е основно право“, каза той.

 

 
За внасянето на доклада двамата министри изчакват дали в хода на епидемията ще се наложи въвеждането на свръхограничения. Ако се реши докладът да бъде внесен в Министерския съвет, ще го получат и медиите.

 

Дневник, Петел

petel.bg

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024