САЩ

Доналд Тръмп: Пристъпваме към откриване на страната

Доналд Тръмп: Пристъпваме към откриване на страната

big_139
Американските власти пристъпват към „откриване на страната“ – постепенна отмяна на санитарните ограничения, въведени заради новия коронавирус. Това заяви в хода на брифинг пред журналистите президентът на САЩ Доналд Тръмп, цитиран от ТАСС и Фокус.

„Въз основа на последните данни, нашият екип от експерти сега е съгласен, че можем да открием следващия фронт в нашата война“, заяви той. По думите на американския лидер става въпрос за постепенна отмяна на санитарните ограничения. „Точно това правим: преоткриваме страната си и това трябва да се направи – Америка иска да се отвори, американците искат да се отворят“, подчерта президентът.

 

 
„Както говоря от известно време, спирането на работата (на предприятията) на общонационално ниво не е устойчиво и дългосрочно решение. За да защитим здравето на нашите граждани, ние също така трябва да защитим здравето и функционирането на нашата икономика. В дългосрочна перспектива едното без другото е невъзможно“, убеден е Тръмп.

 

 

„За да доставим храна и медицински консумативи, се нуждаем от работеща икономика. И искаме тя да работи отново много, много скоро. И точно това ще се случи. Мисля, че ще започне истински икономически бум“, смята американският президент.

 

Препоръки за щатите

 

 

Тръмп каза още, че федералното правителство е дало препоръки на губернаторите на щатите за постепенното премахване на санитарните ограничения. „Моята администрация издаде нови федерални препоръки, които ще позволят на губернаторите да предприемат поетапни и обмислени действия“, отбеляза той.

 

 
Президентът поясни, че планът на администрацията включва три фази по пътя към „възстановяване на <…> икономическия живот“ на Съединените щати. „Ние не отваряме всичко наведнъж. Ще правим по една предпазлива стъпка. Някои щати ще могат да се отворят по-рано от други“, подчерта американският лидер.

 

 

 

По неговите думи, губернаторите на щатите ще могат да решават сами, кога да отменят въведените ограничения. „Те (щатите) са много различни. Ако трябва да останат затворени, ние ще ги оставим да го направят. А ако считат, че е настъпил моментът да се отворят, ще им дадем свобода и препоръки да го осъществят много, много бързо“, каза Тръмп.

 

 

 

„Здравите американци сега ще могат да се върнат на работа, доколкото го позволяват обстоятелствата“, добави президентът на САЩ. В същото време той подчерта, че по време на процеса на премахване на санитарните ограничения властите призовават гражданите да продължат да предприемат предпазни мерки, по-специално, да спазват правилата за социално дистанциране и да останат у дома в случай, че не се чувстват добре.

 

 

 
Американският лидер също изрази увереност, че настоящите препоръки ще позволят на властите на САЩ да се справят с ново възможно активизиране на коронавируса – през есента. „Ако вирусът се върне през есента, както някои учени вярват, тези препоръки ще гарантират, че страната ни функционира, че можем бързо да я погасим [ново епидемия от болестта]“, обясни той.

 

 

Ситуацията в САЩ

 

 
По думите на Тръмп през последните 7 дни на 30% от територията на САЩ не са регистрирани нови случаи на заразяване с коронавирусна инфекция.

 

 

„Нашите експерти казват, че кривата [честота] се изравнява, пикът на новите случаи изостава в повече от 850 района“, заяви той. „Няма регистрирани нови случаи на 30% от територията през последните седем дни“.

 

 

„Благодарение на нашите ранни и мащабни мерки предотвратихме трагедия в общественото здравеопазване“, продължи президентът. „Увеличаването на смъртността засегна много държави, на които помагаме. В САЩ няма недостиг на устройства за механична вентилация на пациентите, изпратихме хиляди и хиляди устройства към щатите“.

 

 

 

Според информацията на Университета Джонс Хопкинс, който прави изчисления въз основата на сведения от федералните и местните власти, в САЩ са регистрирани повече от 667 хиляди случая на заразяване с коронавирус. Починалите са повече от 32 хиляди.

САЩ

More in САЩ

хилари тръмп768x432

Хилари Клинтън: Гласуването за Тръмп е гласуване за Путин

март 13, 2024
Image_17344904_40_0

Bild хвърли бомба: Това е тайният план в ръкава на Тръмп за Украйна и Путин

март 9, 2024
1010x570

Тъкър Карлсън нарече думите на Байдън, че Украйна може да спре Русия „бълнуване на луд“

март 8, 2024
980x551_1709115677_8262279738184632447_big

Проучване: Тръмп води с 5% на Байдън

март 3, 2024
28dc265efa154b77bf9604ea4253abba

Байдън си изпусна нервите и обиди жестоко Путин, Кремъл реагира: Думите му позорят само самите САЩ

февруари 22, 2024
1010x570

Тръмп: Смъртта на Навални ми изясни, че САЩ е залязваща и проваляща се нация

февруари 19, 2024