ОБЩЕСТВО

Ето колко печелят бензиностанциите от горивата у нас според анализа на Агенция „Митници“! ТАБЛИЦИ

Ето колко печелят бензиностанциите от горивата у нас според анализа на Агенция „Митници“! ТАБЛИЦИ

 

 

big_66

 

 

Петролът на световните борси достигна до историческо дъно и дори отрицателни стойности, но цените на горивата у нас отчитат съвсем плах спад…

 

 

 

 

Дизел за 1,50 лева продават на някои бензиностанции в София, а в Ботевград, Русе и Елхово може да намерите бензин под 1,50 лева за литър, пише „Труд“.

 

 

Не е така обаче в масовия случай. И докато в САЩ литър бензин сега се търгува под 80 стотинки, у нас продължават да ни цакат с цени от 1.90 за литър.

 

 

Същевременно цените на американския суров петрол станаха отрицателни за първи път в историята. А петролът сорт Брент, който е определящ за цените на горивата в България, с доставка през месец май поевтиня в ранния следобед с 28% до 18,31 долара за барел. Това е най-ниското ниво от 2002 г. насам. Фючърсите на сорта „Брент“ с доставка през юни поевтиняха до около 23 долара за барел.

 

 

 

Цените на горивата у нас ще вървят плавно надолу като резултат от драстичното поевтиняване на петрола на световните пазари, коментира председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев.

 

 

“Ние като пазар не сме по-различни от това, което се случва в световната икономика, складовете са пълни. Ние си въобразявахме като търговци, че купуваме все по-евтина стока, която някак ни позапуши, и сега и да искаме да купим още по-евтината, няма къде да я приберем”, обясни той.

 

Колко печелят бензиностанциите у нас?

 

 

 

А Ето какво научаваме от анализ на агенция „Митници“, публикуван в сайта fakti.bg:

 

 

Спадът на цената на суровината започва около 6 март 2020 г. и е свързан с разпространението на коронавируса и мерките и ограниченията, които държавите по света предприемат за недопускане на неговото разпространение.

 

 

Цените на горивата на обектите за разпространение на крайни потребители (бензиностанции) реагираха на промяната на борсовата цена на суровия петрол една седмица по-късно – около 12 март 2020 г..

 

 

Така бензинът средно от 2.14 лв./л. през първата седмица на март постепенно се понижи до 1.90 лв./л. през четвъртата седмица на март 2020 г. Дизеловото гориво в началото на месеца средно се търгуваше на цена 2.11 лв./л. и постепенно от 12 март 2020 г. се понижи до 1.89 лв./л.

 

 

Данните сочат, че средните цени с включен акциз и ДДС при освобождаване на горива от данъчни складове и продажбите от бензиностанции за месец март са следните:

 

 

АМ: Ето колко печелят бензиностанциите от горивата
АМ: Ето колко печелят бензиностанциите от горивата

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

171161419827241

Наистина ли се помисли за Кралица?… Илияна Раева втрещи с външния си вид

март 28, 2024
парите

Енергийно дружество предупреди за голям проблем със сметките за ток от 1 юли

март 28, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
събев

Бившият министър на „Промяната“ Николай Събев: ПП-ДБ е средство за удоволствие на сексуален доминант

март 27, 2024