Коментари

Защо Борисов спомена, че иска да отпусне корона хватката на 11 май?

Защо Борисов спомена, че иска да отпусне корона хватката на 11 май?

 

thumb_910x0_Emmanuel-Macron-stand-by-Bulgaria-stronger-EU-814236

 

 

 

Премиерът Бойко Борисов  за пръв път вчера заговори за разхлабване на строгите мерки, въведени у нас заради разпространението на коронавируса. След като многократно предупреждаваше, че доскоро колегите му в Европа, които подценили коронавируса и обяснявали, че той е леко грипче сега събират трупове в найлонови чували. 

 

 

 

„Искам да намалим извънредното положение до 11 май, не на 13-и, както направи Франция. Следващата събота и неделя ще броим дали сме били отговорна нация, ако сме, аз да съм грешен, да продължим да имаме най-малко болни“, заяви Борисов.

 

 
„Всички са много големи специалисти – дайте да отхлабим мерките. Кое да отхлабим? Египет ни поръча 6 млн. чували за трупове! Това е вече дефицитна стока! Това ли искаме?, попита министър-председателят. Според него обявяването на такава информация не е насаждане на страх, а чистата истина.

 

 

 

Защо обаче премиерът заговори именно за датата 11 май? Тогава България вече ще е два месеца в извънредно положение, което, ако отново не бъде удължено, изтича на 13 май, сряда. Падането на забраните дори само два дни по-рано от предвиденото всъщност ще демонстрира, че България се е справила със задачата да не допусне масова мор на каквото сме свидетели в други страни от Европа, коментираха пред Lupa.bg социални психолози и политолози.

 

 

 

Освен това, макар и плахо, някои държави от Стария континент вече обявиха, че разхлабват корона хватката като постепенно отварят парковете, но изискват от хората да носят маски и да спазват дистанция от два метра. Австрия отваря малките търговски обекти при спазване на противоепидемиологичните мерки.

 

 

 

По информация на Lupa.bg европейските лидери неофициално са се договорили строгите мерки да паднат от средата на май. Френският президент Еманюел Макрон обяви, че удължава извънредното положение до 11 май, като от тази дата ще започне нов етап. Макрон е убеден, че на 11 май повечето сектори на икономиката ще заработят, макар Франция да се прощава с фестивалите си и културните прояви до средата на юли. Смята се, че поне до юни ще останат затворени ресторантите, кафенетата и хотелите.

 

 

 

И именно в тон с френския президент, когото Бойко Борисов нарича свой добър приятел, България най-вероятно ще върви към датата 11 май, ако разбира се след Великденските празници много заболели и не дай си Боже жертви.

 

 

 

Има и една практична страна на датата 11 май – пада се понеделник и е напълно нормално тогава да започне истинската работна седмица след двумесечната блокада в държавата.

 

 

 

Премиерът обича и символите и редовно контактува с патриарх Неофит и с владиците и вероятно знае, че тогава Българската православна църква чества Светите братя Кирил и Методий – създатели на  славянската азбука и писменост. Кирил и Методий са покровители на Европа и с тях се свързва цивилизационния прогрес на Стария континент. И няма нищо по-хубаво именно на тази светла дата България да излезе от извънредното положение.

 

 

Автор: Марина Чертова

Лупа БГ

 

lupa.bg

Коментари

More in Коментари

събев

Бившият министър на „Промяната“ Николай Събев: ПП-ДБ е средство за удоволствие на сексуален доминант

март 27, 2024
sivilov

Ал. Сивилов: „Терористичният акт е организиран от хора, които не искат войната да спре“. И каза кой има най-голяма полза

март 23, 2024
960x540

Хора без чест и достойнство ни разиграват и мислят, че им вярваме

март 19, 2024
мигри

Трябват масови протести, защото утре, за което някои хора от години предупреждавахме, вече е днес…

март 10, 2024
волгинphpuekalp_800x

Урсула и урсулите с кожата си усещат, че краят на клиширания ЕС наближава

март 7, 2024
ирини

Дъщеря съм на човек, който на 17 години хваща пушка, за да се бори срещу неофашистката хунта в Родината си

март 6, 2024