ОБЩЕСТВО

Изследователи опровергаха Борисов: Не сме получили нито лев за създаване на лекарство срещу COVID-19

Изследователи опровергаха Борисов: Не сме получили нито лев за създаване на лекарство срещу COVID-19

bojko_borisov_predizborno
Бихме желали да подчертаем, че до момента всички направени инвестиции са от нас, в качеството ни на частни лица и основатели на компанията. От държавата не сме получили и 1 /ЕДИН/ лев.

Това се казва в отворено писмо, адресирано до премиера Бойко Борисов и изпратено до медиите от изпълнителения директор на „Микар21“ Димитър Димитров. Припомняме, че компанията създаде молекула, която да помогне в  битката с времето при създаването на ваксина и лекарство срещу COVID-19. Фирмата е една от 198-те компании в света, които се занимават с разкриване на нови лекарствени молекули заедно с огромни световни корпорации.

 

 

 

Реакцията е провокирана от следните думи на премиера Бойко Борисов от вчера:  “...Дали сме миналата година минимум 80 млн., по памет, плюс минус, но не са по-малко.Сега изведнъж ако имат молекула, ама дай ми още 4 милиона, ами не е честно! Но нека да докажат, че е тази молекула, а стига само за експерименти. Ние досега даваме на година по 60, 50, 80 все за експерименти….“

 

 

 

Ето какво се казва в част от писмото:

 

Относно: Право на отговор във връзка с изявление на Министър-председателя на Република България по време на проведена пресконференция от дата 23.4.2020 г.

 

 

ОТВОРЕНО ПИСМО

 

Уважаеми господин Министър-председател,

 

 

На проведената пресконференция в Министерски Съвет на 23.4.2020 г. вечерта, излъчена и отразена от всички медии в страната, на въпрос на журналист за българската компания, която се занимава с разработване на малки, първи в класа си лекарствени молекули, Вие направихте няколко погрешни внушения, които се надяваме да разясним, за да възпрепятстваме създаването на поредната фалшива новина.

 

 

 

Компанията ни се казва Мицар Иновейшън ООД, позната като Микар21, като през последния месец имаше голямо медийно и обществено отразяване за нейната дейност и иновация.

 

 

 

Напомняме Ви, че на официална пресконференция от дата 10.3.2020 г. Костадин Петков, пред медиите, Ви разказа за компанията, като тогава се остави впечатление, че разработката ще бъде подкрепена, за да се реализира. Това така и не се е осъществило до днешна дата и не сме получили никакво финансиране от държавата.

[…]

 

 

 

Считаме, че коментарът Ви създава внушение, че компанията ни е част от кръга от фирми, организации, институти и т.н., облагодетелствани от многомилионна държавна помощ за „експерименти“, от които няма резултат. Пак подчертаваме, до момента всички направени инвестиции са наши собствени средства.

 

 

 

 

Не отричаме и вероятността много от разработките, в които държавата инвестира, да са „експерименти“. Всъщност, в науката, а и не само, експериментите почти винаги са пътят към постигането на един работещ продукт. Разработката на лекарства също включва етапи, базирани на експерименти – те са неизменна фаза от реализирането на всеки лекарствен продукт.

 

 

 

 

 

Но не всеки експеримент е безцелен. Нашите със сигурност не са – ние сме вложили години усилен интелектуален труд и милиони лични инвестиции.

 

 

 

 

 

Моля, приемете това отворено писмо като апел да не спираме малкото иновативни компании, които имат шанс да бъдат вписани в учебниците по история. Молим и за Вашето по-голямо разбиране към нас и научната работа, в която сме инвестирали цялото си време и енергия и ако прецените Вашата подкрепа! Като българи за нас е важно да бъдем подкрепени от обществото ни и от държавата ни, понякога дори и само с блага дума!“

 

 

 

 Фрог нюз
 https://frognews.bg/novini/izsledovateli-oprovergaha-borisov-sme-poluchili-nito-lev-sazdavane-lekarstvo-sreshtu-covid-19.html

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

пп-дб-1

Тревога в ПП! Петков и Василев подпалиха телефоните: Готови ли сме за избори

март 19, 2024
8143f4ea8c7e408481670258d8d7fcc8

Трагедия: Четвъртокласник издъхна в училищен двор в Казанлък. СУ „Екзарх Антим I“: Едно от децата ни пое по пътя към вечността!

март 18, 2024
марин

Тъжна вест! Отиде си вицепрезидентът Ангел Марин

март 18, 2024
преговори

Габриел: Приех мандата с чувство на отговорност. Денков: Съставът на кабинета е неприемлив

март 18, 2024
споразумние

Ето го споразумението, по което са работили ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Борисов постигна целите си, има последната дума

март 18, 2024
корни

Корнелия Нинова: Претърпях операция на паращитовидната жлеза

март 17, 2024