Uncategorized

Има ли Мангъров интерес от повече болни и защо агитира за стадния имунитет на измираща Англия

Има ли Мангъров интерес от повече болни и защо агитира за стадния имунитет на измираща Англия

 

93028220_166090594602009_2063682681366904832_n

 

 

 

Интересни факти изплуваха за шефа на детското отделение в Инфекциозна болница доц. д-р Атанас Мангъров, който е сред най-активните критици на Щаба и методите му за борба с епидемията.

 

 

 

Има ли личен интерес лобист №1 за бързите, но неефективни, тестове за коронавирус? Този въпрос възникна логично веднага, след като бившият вече Медицинския съвет на проф. Коста Костов го превърна в главен инструмент за въпросния лобизъм. 

 

 

Мангъров притежава частна лаборатория за медицински изследвания – „Лаборатория – Медицински решения”, показа проверка на Lupa.bg в Търговския регистър.

 

 

 

Фирмата е с капитал от 100 000 лв. и е с научно-развойна и предприемаческа дейност за създаване, производство, дистрибуция и търговия с иновативни продукти и решения в сферата на медицината и козметиката. Тя също така предоставя технологичен трансфер, включващ придобиване и внедряване на лицензи, патенти и ноу-хау, става ясно от регистъра.

 

 

Дали притежанието на Мангъров на частна лаборатория не обяснява досегашните му критики на правителството за борбата с коронавируса, питат се в гилдията. И дали той не иска фирмата му да бъде включена в борбата с опасната зараза с бързите тестове за наличие на антитела, за които днес така настоятелно призова. При представянето на екипа на Медицинския съвет той горещо препоръча да започне масов скрининг за COVID-19.

 

 

„Тестовете, които правят в момента (PCR), хващат наличието на вирус, във времевия интервал от 3-4 дена след заразяването до 15-20 дни след това. При контактните лица обикновено не се хваща нищо, защото това са едни хора, които са го преболедували вече и не отделят вируса или пък са заразени, но все още не са започнали да отделят вируса, защото се намират в инкубационен стадий.

 

92646756_307717023538936_4384413086610620416_n

 

 

Накратко казано, с настоящите тестове трудно ще докажем размерите на епидемията. Сегашните проби са бавни, трудоемки, те са сравнително точни, ако се правят както трябва, но виждаме, че всяка проба се проверява по два-три пъти, което показва, че тези, които ги правят не са сигурни в тяхната достоверност. Ако в последните дни се изследват максимум стотина души дневно, то в началото се изследваха 15-20. Това е много малко”, обяснява доц. Мангъров.

 

 

 

Доц. Мангъров  не спира шествията си по медиите, по време на които говори предимно за нуждата от закупуването на милиони бързи тестове, които да бъдат купени от държавата, но достъпни за българите във всички лаборатории. Самият той обаче има мащабна частна медицинска дейност, пише и ПИК, което означава, че е в пряк конфликт на интереси.

 

 

 

 

Ако такива тестове започнат да се правят масово, доц. Мангъров ще е пряко облагодетелстван чрез частната си лаборатория – „Лаборатория – Медицински решения“. Тя е 100% собственост на шестващия из студиата експерт, с която работи вече 9 години, въпреки че в същото време работи и на държавна работа.

 

 

 

В предмета на дейност на фирмата му е и дистрибуция и търговия с иновативни продукти и решения с сферата на медицината и козметиката, както и представителство на чуждестранни компании и продукти. Това е пряко свързано и с евентуална продажба на тестове и други медицински консумативи, от които подобни частници могат да се облагодетелстват и поставя под огромно съмнение причините доц. Мангъров да лобира толкова упорито и самоотвержено за въпросните бързи тестове, за които вече стана ясно, че не дават точни резултати.

 

 

 

Още по-отдавна – от 2008 г., той развива частна дейност и със собствен медицински център – „Амбулатория за специализирана извънболнична медицинска помощ – д-р Атанас Мангъров“.

 

 

 

 

 

 

Струва си да припомним обаче, че бързите тестове са в голяма степен неефективни и ненадеждни.

 

Лабораториите, използвали част от 640 хил. бързи теста за  COVID-19 коронавирус в Испания например, съобщават, че точността им е едва 30%, когато трябва да е поне 80. Информацията е на  „Ел паис“, като се цитиратизточници, участвали в пробите.

 

 

Един от тях, пожелал да запази анонимност, казва: „Не засичат положителните случаи, както очаквахме.“

 

Здравното министерство е потвърдило информацията.

 

 

Привържениците на бързите тестове, сред които е и доц. Мангъров, защитават и т. нар. стаден имунитет, който щял да пребори коронавируса. 

 

Какво представлява “стадният имунитет”?

 
В рамките на определена група хора циркулацията на болестта може да бъде спряна, след като достатъчен брой индивиди от популацията се заразят, след което излекуват и придобият имунитет към болестта. Именно това представлява стадният имунитет, наричан още и “обществен имунитет”. Цари убеждението, че ако 67% от хората в дадена група имат имунитет, R0 на заболяването или броят на хората, които един болен човек може да зарази, ще падне под единица. Това щяло да постави болестта под контрол.

 

 

Опитът със заболелите и починалите досега в САЩ и Великобритания, където прилагаха този метод, обаче е печален и доказва точно обратното. Днес двете страни са водещи по смъртни случаи и заболели.

 

Пандемията в тези страни се разраства, а кошмарът за увеличаващите се жертви е като във филм на ужасите… Впрочем вижте сами схемата на стадния имунитет и решаващата роля на имунизациите, без които води до нещо страшно:

 

91452613_216180546363476_3391473594746798080_n

 

Броят на починалите от COVID-19 в САЩ надхвърли 25 хиляди към дата 15 април, според университета „Джонс Хопкинс“, който прави изчисления на базата на данни на федералните и местните власти, съобщи ДПА.

 

 

В САЩ са потвърдени над 598 600 случая на коронавирус, макар че реалното число е много по-голямо, отчасти поради недостиг на тестове.

 

 

Междувременно бе съобщено, че нов тест за откриване на изградени антитела срещу кроновируса в Китай е показал тревожни данни. Изследването е установило, че една трета от прекаралите вируса, има много ниско ниво на имунна защита и е податлива на повторно заразяване. Това е голям удар по идеята за бързо тестване и откриване на здрави хора, изкарали вируса, които да не могат да се заразят отново. Оказва се, че това съвсем не е сигурно, пише Дейли Мейл, цитиран от Трафик нюз.

 

 

В изследването са участвали 200 пациенти, които вече са дали положителна проба за коронавирус и са били излекувани. При една трета от тях нивата на антитела са много ниски, което не ги предпазва със сигурност от нова зараза. В 10 от пациентите, пък не са били открити никакви антитела.

 

 

Антителата са протеини, изработени от имунната система в отговор на инфекцията. Наличието им в организма показва, че човек е прекарал заболяването – често без да знае, поради липса на симптоми, и не е податлив на ново заразяване поне в близко бъдеще. Изследването в Китай е проведено сред хора с лека проява на коронавируса. 30-те процента с ниски нива на антитела са били млади. Нивата на защитните протеини нараствали с възрастта на пациентите.

 

 

 

 

Хора между 60 и 85 години имали тройно количество антитела в сравнение с такива от 15 до 39 години. Това потвърждава тезата, че заболяването е най-смъртоносно, когато провокира свръхреакция на имунната система. Такава се наблюдава при хора над 70 години.

 

Предмет на по-задълбочено прочуване е дали и доколко пациентите с ниски нива на антителата мога да се заразят повторно и каква е вероятността за това. Досега се считаше, че хора, прекарали вируса, не могат да го хванат отново и проведените тестове с маймуни доказаха тази теза. Изследването в Китай обаче поставя под съмнение дали всички прекарали вируса са в състояние да изградят надежден имунитет.

 

 

 

Източници: Лупа БГ, ПИК, Трафик нюз

lupa.bg

pik.bg

 

https://trafficnews.bg/sviat/test-antitela-koronavirusa-pokaza-trevozhni-danni-175043/?fbclid=IwAR2ypHjKWu9w2Wy6LEZ1CL-P1Ul5tFnlK582wSXnPMh_m6zEatclefeAI1M

Uncategorized

More in Uncategorized

big_0000

До часове от запад времето се обръща в България

март 4, 2024
f4895b3e7be542b394cc26992dfdebab

Meteo Balkans: Февруарската пролет свършва, кошмарно време удря България съвсем скоро

февруари 6, 2024
испания

Времето в Европа се побърка: 30 градуса пържат любима страна на българите

декември 13, 2023
630183

Синоптици: Зимата се връща със страшна сила до часове, сняг ще трупа на тези места

декември 5, 2023
big_big_399129060_680158620887522_5224083235634432582_nf3f

Ще има ли сняг по Коледа и Нова година? Първа прогноза за декември на „Метео Балканс“

ноември 28, 2023
medium_125c

Синоптикът Петър Янков: Идват снежни виелици, човек трудно ще може да се изправи!

ноември 24, 2023