Политика

Легитимен ли е щабът, липсващ в задължителния Национален пандемичен план – кое може и кое не според документа?

Легитимен ли е щабът, липсващ в задължителния Национален пандемичен план – кое може и кое не според документа?

 

posledni-danni-covid-19-u-nas-171

 

 

Имаме Национален план на Република България за готовност за пандемия от 2006 г. насам, когато е приет, но странно защо той не се спазва. И това поставя въпроса доколко е легитимен изобщо днешният оперативен щаб, който дори не съществува в абсолютно задължителния за изпълнение план, пише сайтът „19 минути“.

 

 

 

Там има прецизно формулиран орган Национален пандемичен комитет. Той и съставът му не се учредяват със заповед на министър – председателя, както бе направено на 26 февруари 2020 г., а с Решение на Министерския съвет – разликата е съществена – не еднолично, а от колективен орган.

 

 

 

В Националния пандемичен план изрично е записано и кой влиза в Комитета, както и кой го ръководи. В задължителния план дори не фигурира началникът на ВМА като позиция, което навежда на мисълта, че цялата операция по щаба и оглавяването му от ген. Мутафчийски е политическа и пиар акция за налагането му като обществена фигура с оглед на бъдещето.

 

 

В задължителния Национален пандемичен план ръководител на Националния пандемичен комитет е „определен от министър – председателя вицепремиер“. Заместник – председател става министърът на здравеопазването.

 

 

 

Изрично са описани и членовете: заместник-министрите на МВР, МФ, МО, МТИСТС, МТСП, главният санитарен инспектор, директорът на ресорната дирекция в МЗ, директорите на НЗОК, ветеринарната служба, Националния център за заразни и паразитни болести, на института по микробиология на БАН, националните консултанти по епидемиология, вирусология,  инфекциозни болести. Секретар на Комитета е началникът на отдел Надзор за заразните болести в МЗ.

 

 

Интересен факт е, че ВМА е записана едва като номер 7 от 11-те софийски болници, които се включват в Националния план, а те не са подредени по азбучен ред. Някои от сегашните бази като Втора градска дори не фигурират в плана. Други пък – като Правителствена болница, са в него, но днес за нея изобщо не се споменава, нито пък простосмъртни са настанявани в източилата над 130 млн.лв. неизвестно къде любима клиника на властта. Всеки може да види задължителния документ в интернет.

 

 

В този смисъл абсолютна лъжа се оказаха твърденията, които получихме в отговор на наши въпроси как е учреден щабът и защо не се спазва Националният пандемичен план, които ни даде Правителствената информационна служба. Ето ги:

 

 

„Със заповед на министър-председателя Бойко Борисов от 26 февруари 2020 година, на основание чл. 24, ал. 1 от Устройствения правилник на Министерския съвет и на неговата администрация, е създаден Национален оперативен щаб с цел организиране и координиране на действията на компетентните държавни органи във връзка с обявената от Световната здравна организация спешност за общественото здраве от международно значение по отношение на заболяването COVID-19.
Съгласно заповедта председател на Националния оперативен щаб е генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски – началник на Военномедицинската академия. Секретар на Щаба е полковник доцент д-р Димо Димов – началник на катедра Медицина на бедствените ситуации към Военномедицинската академия.

 

Като членове на Щаба в заповедта са посочени: главен комисар Георги Арабаджиев – заместник-главен секретар на Министерството на вътрешните работи; главен комисар Светлан Кичиков – директор на Главна дирекция Гранична полиция на Министерството на вътрешните работи; Бойко Христов – началник на отдел Управление при кризи в дирекция „Ситуационен център“ на Министерството на външните работи; Професор д-р Тодор Кантарджиев – директор на Националния център по заразни и паразитни болести; Доцент д-р Ангел Кунчев – Главен държавен здравен инспектор. Със друга заповед на премиера от 2 март 2020 година в Щаба е включен като член и министърът на икономиката Емил Караниколов. Предвидено е при необходимост председателят на Националния оперативен щаб да може да привлича за участие в щаба и други експерти, в т.ч. представители на други министерства, ведомства и организации.

 
Националният оперативен щаб организира, координира и наблюдава всички действия на компетентните органи във връзка с предотвратяване на разпространението на COVID-19, както и събира, обобщава и анализира цялата информация за развитието на ситуацията, свързана с разпространението на COVID-19, и информира медиите и обществеността. Щабът предоставя периодично информация на министър-председателя и на съответните министри за развитието на ситуацията, свързана с разпространението на COVID-19, и за предприетите мерки и действия.

 

 
Приетият през 2006 година Национален план на Република България за готовност за грипна пандемия се спазва максимално, съобразно настоящата ситуация“.

А документът от 2006 г. е много добър дори в прогностичната си част. Той предвижда, че около 39 години след последната голяма епидемия у нас от 1979 г. може да се очаква нов бум. Нещата се забавиха само с година.

Утре ще ви разкажем повече за историята на големите пандемии в нашата страна и десетките им хиляди жертви. Сега обаче е важно да споменем друго от Националния план.

 

 

В задължителния документ ясно и точно е изброено кое може и кое не може да се затваря:

 

– ограничаване на пътувания в чужбина и в страната, ако не са наложителни – за пълна блокада не иде реч, както и за недопускане на хора да се връщат по домовете си

– преустановяване на профилактичните прегледи и детските консултации – за планови операции и лечение на други болни не става дума

– преустановяване на свижданията – не се изпълнява

– прекратяване на учебните занятия в училища и университети и работата на детските заведения

– ограничаване на масови мероприятия в затворени помещения

– отпуски за НЯКОИ професионални групи – не на всички

– използване на маски от персонала на обществения транспорт, заведенията за обществено хранене и магазини, персонала на детски заведения – никъде не пише задължителни маски за всички грагдани, нито затваряне на заведенията за обществено хранене и магазините

 
Изброените дотук факти правят много важен въпрос легитимен ли е изобщо щабът, който действа в момента, налаганите от него решения и заповедите на здравния министър вследствие на цялата каша, на която сме свидетели. Защото наличният и задължителен План не се спазва.

 

Според него трябва да има и „специализирана информация за медицински персонал“, каквато случаят с масовото заразяване в софийската болница Св. Ив. Рилски точно поради неинформираност на персонала и липса на ясна стратегия и тактика – протокол за действие 2 месеца след старта на щаба, беше доказано, че липсва.

 

А информацията за обществото специално е подчертано в Плана, че трябва да бъде „адекватна“, да не съдържа всяване на страх и паника. И това не се изпълнява. Защо ли?

 
Утре очаквайте всичко за всички големи епидемии в България през последния век!

 

19 минути

https://19min.bg/news/8/132430.html?page=4

Политика

More in Политика

марин

Тъжна вест! Отиде си вицепрезидентът Ангел Марин

март 18, 2024
преговори

Габриел: Приех мандата с чувство на отговорност. Денков: Съставът на кабинета е неприемлив

март 18, 2024
споразумние

Ето го споразумението, по което са работили ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Борисов постигна целите си, има последната дума

март 18, 2024
2a7479d543144c81d344ceb5c342f57d

Валентин Вацев: Животът на сглобката приключва след изборите в САЩ. Ето защо тя е нужна на Посолството

март 14, 2024
960x540

Сглобката в НС прие американска технология за АЕЦ „Козлодуй“

март 14, 2024
171034298861188

Обратното броене започва в петък, Габриел трябва да предложи правителство до 22 март

март 13, 2024