Здраве

Лекари засичат необичайни досега симптоми при деца с COVID-19

Лекари засичат необичайни досега симптоми при деца с COVID-19

979121ceab7f428a86944b89852a7085

 

 

Италиански и британски медицински експерти разследват възможна връзка между пандемията от новия коронавирус и прояви на тежки възпалителни процеси сред малки деца, съобщиха Ройтерс и ТАСС, цитирани от БТА.

 

 

 

Децата постъпват за лечение с висока температура и възпалени артерии.

Лекари в Северна Италия, която е сред най-засегнатите области в света, съобщават за необичайно висок брой деца под деветгодишна възраст с тежки прояви на симптоми на болестта на Кавазаки, характерна досега предимно за някои части на Азия.

 

 

 

 

 

Във Великобритания лекарите забелязват сходна тенденция. На пресконференция в понеделник британския здравен министър Мат Ханкок призна, че е „много разтревожен“ и че здравните власти следят внимателно проблема.

 

 

 

 

Болестта на Кавазаки, чиято причина не е установена, често засяга деца под петгодишна възраст и се проявява с треска, кожни обриви, подуване на жлезите и в тежките случаи – възпаление на коронарните артерии.

 

 

 

 

Главният лекар на Англия Стивън Поуис каза, че все още е рано да се говори със сигурност за връзка между повишения брой пациенти с болестта на Кавазаки напоследък и Ковид-19. „Не сме сигурни в момента„, каза той.

 

 

 

 

В болница в северния италиански град Бергамо има над двадесет случая на тежки съдови възпаления през последния месец, шест пъти повече, отколкото обикновено се регистрират за година, каза детският кардиолог Матео Чуфреда от болница „Йоан XXIII“.

 

 

Той допълни, че само няколко от децата с васкуларни възпаления са дали положителен тест за новия коронавирус, но детски кардиолози от Мадрид и Лисабон споделили с него, че имали подобни случаи. Той помолил колегите си да документират всички такива случаи, за да се установи дали има връзка между болестта на Кавазаки и Ковид-19.

 

 

 

 

Д-р Чуфреда даде пример с деветгодишно дете, което постъпило на 21 март в болницата с висока температура и ниско съдържание на кислород в кръвта. То дало отрицателен тест за коронавируса. На скенер се установило, че има тежко възпаление на коронарна артерия, симптом за болестта на Кавазаки, както и тежко мултиорганно възпаление, което освен сърцето, обхващало и белите дробове. Детето било в толкова сериозно състояние, че лекарят се опасявал дали ще оцелее, но само в рамките на няколко дни състоянието му изненадващо се подобрило.

 

 

 

 

Преди 16 години болестта на Кавазаки бе свързвана с друг коронавирус – NL63, но връзка помежду им така и не бе доказана, отбелязва Ройтерс.

 

 

 

 

Професорът по вирусология Йън Джоунс от университета в Рединг, Великобритания, напомни, че NL63 използва същия рецептор като новия коронавирус, за да заразява хората, но мисли, че все още е рано да се правят заключения. „Трябва да изчакаме и да видим дали това ще се проявява и наблюдава широко“, каза той.

 

 

 

Нямаме информация за този феномен в САЩ„, каза д-р Ивон Малдонадо, председател на комисията по инфекциозни заболявания в американската Академия по педиатрия, преподавател в университета Станфорд.

 

 

Дунав мост

Здраве

More in Здраве

big_0d9522d70f971d85e9d97fdffa4c146efe3f5565

Задават се нови промени за прегледите при джипито и направленията към специалист

февруари 20, 2024
Image_16701514_40_0

Силвена Роу даде своята рецепта: Важно за здравето е да се ядат кисело зеле, чесън, куркума и черен кимион

декември 26, 2023
кунчев980x551_1622547296

Кунчев пак се появи: След грип А дойде и тип Б, слагайте маските пак!

декември 15, 2023
Image_16406194_40_0

Бивш министър разказа ужасяващ случай: Три месеца 85-годишна жена обикаля болници и никой лекар не вижда тумор

декември 4, 2023
кунчев-1

Кунчев: Тази година грипът не започва с лека хрема и кашлица, други са първите симптоми

ноември 27, 2023
лютеница-1

Проверка показа: Лютеницата, „Снежанката“ и „Руската“ са като справочник по химия

ноември 19, 2023