ОБЩЕСТВО

Лекар от Русе: Нека ме арестуват, че говоря истината! ВИДЕО

Лекар от Русе: Нека ме арестуват, че говоря истината! ВИДЕО

 

93771e74c6194a9596dea2ae51695625

 

 

Лекари са се организирали чрез изследвания да докажат, че ситуацията в България не е такава каквато я описват.

Изследването на 1000-та полицаи са в противоречие с лабораторните данни досега и това буди съмнения!

Има здрави хора, които ги отчитат на болни. Здравните власти са си присвоили повече права за репресия.

 

 

 

 

Лекар от Русе: Нека ме арестуват, че говоря истината! Лекар, лекувал ебола твърди, че това не е толкова опасна инфекция. Организирани лабораторни лекари, имунолози и инфекционисти ИСКАТ ДА ОСВОБОДЯТ СТРАНАТА ОТ ИЗВЪНРЕДНОТО ПОЛОЖЕНИЕ.

 

 

 

 

 

 

През миналата седмица оперативният щаб обяви официално данните от изследваните 1016 полицаи с бързи тестове за антитела срещу Covid 19. Резултатът е, че само 7 полицаи от тях са носители на антитела. Това прави 0,7% от полицаите, изследвани с бързи тестове. Заключението на властите бе, че е рано да се говори за масов имунитет, пише euractiv.bg и представя разследването на Валя Ахчиева – Противоречието BG – бързи тестове срещу коронавируса.

 

 

В края на седмицата приключи първата част от масовото тестване в Банско. Резултатът е девет положителни теста от 148 проби, което е около 6%. Около 3.5% от изследваните хора в Банско са развили имунитет след прекарана инфекция.

 

 

 

На този фон пет лаборатории в България са се организирали да правят бързи тестове на пациенти за Covid-19 и да качват резултатите в специална публична платформа. Идеята е да има по-точно преброяване на онези, които са се срещнали с коронавируса и са образували антитела срещу него. Мотото на тази кампания е: “Да освободим страната от Ковид 19!”

 

 

 

Група лекари от диагностичните лаборатории отправят призив към властите: “Моля, поискайте нашите лабораторни изследвания, за да видите пълната картина на разпространението на вируса и тогава процентът на смъртност в България би станал по-нисък“=

 

 

 

Според данните на една малка лаборатория в Медицински център в Плевен, при 136 тествани пациенти, 10% от тях са се срещнали с коронавируса и са изградили имунитет срещу него. При това, те или не са разбрали, че са били болни, или са били само с леки симптоми. Разбира се, че числото 136 на изследваните пациенти е ниско, но броят им расте всеки ден.

 

 

 

Доц. Емилияна Конова е клиничен имунолог и преподавател в Медицинския университет в Плевен. Тя има свои пациенти в Центъра за репродуктивно здраве и в Медицински център „КИРМ” в Плевен.

 

 

 

 

Според нея, бързите тестове са изключително важни. Не само защото по този начин имунолозите изучават “в крачка” новия вирус, а и защото, бързите тестове доказват, дали вече сме се срещнали с него и дали сме създали имунитет срещу него.

 

 

 

България няма отговор

 

 

Досега България няма отговор на въпроса каква част от хората са се срещнали с вируса, изкарали са го леко и колко от тях са развили имунитет?

 

 

 

В лабораторията в Плевен за една седмица били изследвани 136 души от региона. Сред тях има три групи хора. Едните са здравните работници, които са “рискова група”. Другите са лица, които от месец януари насам са изкарали някаква инфекция, довела до респираторни проблеми и повишена температура. Третата група са българи, завърнали се от чужбина, най-често от Англия и от Италия.

 

 

 

Всички те са идвали при доц. Конова с надеждата, че може би вече са изкарали Covid 19. Така се е оказало, че наистина 10% са прекарали на крак вируса. Лабораторията използва американски тестове, които са със сертификат и се смятат за много надеждни. И според данните, от тези 136 пациенти – здрави хора без симптоми, голямата част – около 90 процента – нямат антитела.

 

 

 

При останалите 10 процента има хора, хванати с положителни резултати и за двата имуноглобулина – IgM и IgG. Това означава, че те се намират някъде по средата на една безсимптомно протичаща инфекция. Има и такива, които са само с имуноглобулин G. Тоест, това са хора със създаден вече имунитет срещуCovid 19. Открити са и лица, които имат само имуноглобулин M. Това означава, че при тях или сега започва нещо или може да се окаже, според доц. Конова, че въпросният имуноглобулин M е също с дълга имунологична памет. Но, това предстои да докажат имунолозите.

 

 

 

Общата платформа

 

 

Идеята на лекарите – инфекционисти, имунолози и лабораторни лекари от Плевен, Русе, Варна, Шумен, Бургас и София е да започнат да „ качват” резултатите от своите изследвания с бързи тестове в една обща платформа. И така броят на изследваните българи ще стане много голям. Така ще се проследи имунният отговор срещу вируса. И едва тогава ще може да се обобщят данните и да се изясни картината на Covid-19 за България.

 

 

 

 

В Плевен е имало случай с една цяла фамилия, която нито е била хоспитализирана, нито е била изследвана и доказана с PCR тест по характерните симптоми. Но, те сами са си наложили карантина. И са били проследени от доц. Конова в цялото развитие на болестта. Така пред очите на имунолога са се разгърнали във времето и имуноглобулин M, и имуноглобулин G. И сега семейството има изградени антитела срещу Ковид 19, доказано с бързите тестове.

 

 

 

Има и едно изследване на световно известната консултантска компания “Маккензи и Ко”, което се базира на данни на Световната здравна организация /СЗО/, както и на Центъра за контрол на заболяванията. Според това изследване много голям процент от заболелите с Covid 19 са без симптоми или са много леки. Ето, точно тези заразени трябва да бъдат хванати с бързите тестове. Защо?

 

 

 

 

За да се ограничи разпространението. Освен това, с по-голямото засичане на безсимптомните и леките случаи ще дойде и успокоението на хората. А и още нещо много важно – това ще промени данните за смъртността. Всъщност, ще се окаже, че смъртността не е толкова висока в България, защото са изпуснати много безсимптомни случаи.

 

 

 

 

Какво се случи у нас, след като през декември избухна кризата в Китай? Колко българи се завърнаха от чужбина в България през трите месеца – януари, февруари и март? – пита доц. Конова и сама отговаря:

 

 

 

Завърналите се българи бяха просто карантинирани, но не бяха изследвани. Ние имахме един пациент, завърнал се от Италия през февруари. Бил е близо до Бергамо. Той си е положителен за имуноглобулин G. Съвсем леко е изкарал нещо. Но, този човек вече е спокоен за себе си. Тоест, ние по този начин намаляваме и паниката. И стреса“, казва доцентът.

В разговорите си в Плевен, аз научавам и това, че една лаборатория била предложила своите резултати от бързите тестове на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в Плевен. Все пак, тази държавна институция има задължение да следи данните за епидемиологичната обстановка в региона. Но, от РЗИ – Плевен били отказали на частната лаборатория да вземат резултатите.

 

 

 

 

Питам по телефона д-р Атанас Гарев (директор на РЗИ – Плевен): „Вярно ли е това?” А той ми отговаря, че съм го била изненадала с този въпрос. Не бил чувал някой да им е предлагал нещо, но това трябвало да бъде направено по официалния ред. Писмено. И да, нямало проблем. Ако някой иска да им предостави резултати, нека го направи.“

 

 

 

 

В Русе ние отиваме в офиса на фирмата “Weberest”, която безвъзмездно е създала тази платформа – „ Национална информационна система за отчитане на тестове”. Уебсайтът е: labtestcovid19.

 

 

 

 

 

Мартин Панайотов разказва как поддържат платформата “про боно”. Всяка лаборатория, която иска, може да се регистрира безплатно. След това се проверява, дали наистина има такава лицензирана лаборатория. Когато процесът на проверката приключи, самата лаборатория си „качва” резултатите от бързите тестове. Фирмата е разработили вече и възможност да се „качват” резултати от PCR тестове.

 

 

 

Да освободим страната

 

 

 

В Русе откриваме и д-р Георги Тодоров, който е лабораторен лекар и има своя частна лаборатория. Той също е към групата на самоорганизиралите се лекари в България.

Защо се наложи, вие, лекарите, сами да правите това, д-р Тодоров? – питам го. А той отговаря:

 

 

 

 

Защото това ни е професията. Защото нас на това ни научиха. С кои знания да го направи държавата? Кой в тази държава знае нещо, освен лекарите?
А аз продължавам да го провокирам:

 

 

 

„Не видях нито един клиничен имунолог в Експертния съвет! Тревожно ли е това? Това означава ли, че в момента има картина, която не е обективна? Предложехте ли на някого резултатите от вашите изследвания с бързите тестове? На Щаба? На Експертния съвет? На РЗИ-Русе?“

 

 

 

И д-р Тодоров отговаря:

Вижте, какво се е случило е без значение. То е минало. Важно е какво сме направили ние. Направили сме една платформа, в която ще покажем на хората, че можем бързо да съберем информацията и да освободим страната…Да! Практически, да! Като натрупаме достатъчно тестове и стигнем до това, каква е заразяемостта, каква е заболяваемостта в страната, няма да има никакъв аргумент за това, да продължават да ни карат да ходим с маски и да хванем бактериална пневмония. Преди да стана лабораторен лекар, аз съм бил лекар в село Крушари. Лекар на кораб. Лекар на Български морски флот /БМФ/. Бил съм лекар в Африка, в Гана! Лекар по Ебола! Лекар при нормални състояния. И когато се прибрах в България, отказах да се занимавам с индивидуална медицина. Реших да мина към лабораторната медицина. И си познавам професията. Кой има компетенцията в Щаба за лабораторна медицина? На кого му разбира главата в този Щаб от лабораторна медицина? Искам един от тях! Да го видя!“.

 

 

 

 

По негови данни в момента в Инфекциозна болница в София имало един болен и 13 заразоносители, на които им нямало нищо.

 

 

 

 

И когато, някой е набедил един човек за заразоносител с PCR тест, който е правен 5 пъти, докато се стигне до верния извод, не можеш този човек да го затвориш и да обявиш, че това заболяване е особено опасна инфекция! То не е! Аз твърдя, че в България не са направени бързите тестове на хората, както в Германия и никой няма никаква идея за картинката в страната! Някои хора са си присвоили повече репресивна власт в себе си и затова не искам да кажа нищо! Да дойдат да ме арестуват за това, че говоря нещо!“, допълва Тодоров.

 

 

И продължава:

 

 

 

Трябват ни 300 хиляди теста, общо от всички лаборатории, за да екстрапулираме така, както направиха корейците. Точно така! Корейците тестваха 2 милиона души на 50 милиона население! И според резултатите, ако намерим онова, което очакваме като лабораторни лекари и инфекционистите да дойдат да ни помогнат, ние ще обявим, че трябва да се премахне извънредното положение, защото…И ще го мотивираме!“, обяснява д-р Тодоров.

 

 

 

Той разказва как бързите тестове в лабораторията ги правят след 14 часа с негова доброволка-сътрудничка, защото другите му хора са “умрели от страх“.

 

 

 

 

А според платформата от 10-ти април тази година има 670 изследвани лица, 25 от тях са с антитела IgG и още 24 са с антитела IgM. Това означава, че 3,73 процента от изследваните само за една седмица, имат антитела срещу коронавируса. Приблизително същите резултати постигат и масовите тестове в Банско.

 

 

 

Изглежда има сблъсък между официалната политика на властите и исканията на лабораторните лекари, имунолози и инфекционисти за масово тестване.

Ще се задълбочат ли противоречията под знака на короната?

 

 

Дунав мост

dunavmost.com

 

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

пп-дб-1

Тревога в ПП! Петков и Василев подпалиха телефоните: Готови ли сме за избори

март 19, 2024
8143f4ea8c7e408481670258d8d7fcc8

Трагедия: Четвъртокласник издъхна в училищен двор в Казанлък. СУ „Екзарх Антим I“: Едно от децата ни пое по пътя към вечността!

март 18, 2024
марин

Тъжна вест! Отиде си вицепрезидентът Ангел Марин

март 18, 2024
преговори

Габриел: Приех мандата с чувство на отговорност. Денков: Съставът на кабинета е неприемлив

март 18, 2024
споразумние

Ето го споразумението, по което са работили ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Борисов постигна целите си, има последната дума

март 18, 2024
корни

Корнелия Нинова: Претърпях операция на паращитовидната жлеза

март 17, 2024