ОБЩЕСТВО

Мангъров: По най-скромни преценки в страната има над 300 хиляди заразени с коронавируса

Мангъров: По най-скромни преценки в страната има над 300 хиляди заразени с коронавируса

 

 

5757fe35f8e48b3ff79b5d285c564594

 

 

 

Сегашните мерки забавят разпространението на коронавируса у нас и „при тези мерки може да чакаме още месеци, даже повече“, като не е изключен втори пик на заболеваемостта. Мнението изрази пред БНР доц. Атанас Мангъров, началник на Детската клиника в Инфекциозната болница в София. Мангъров беше част от разпуснатия Медицински съвет към правителството, който изготви експертен доклад с препоръки за борба с коронавируса.

 

 

 

„Много е възможно, защото в някои страни, които се бяха затворили много плътно, когато се отвориха, започна възобновяване на новите случаи“, коментира Атанас Мангъров, запитан за възможността да се получи втора вълна заради изкуственото задържане на разпространението на вируса.

 

 

 

„Установяват се повече заразени, защото се правят повече изследвания. За момента може да се каже, че в нашата страна по най-скромни преценки има над 300 хиляди души, които вече са били заразени. Това, че се установяват хора, които в момента отделят вируса, няма нищо ново, досега не сме ги били установили,“ коментира той.

 

 

За момента най-масовото изследване, което се прави в нашата страна, е на основата на интернет платформа, в която 16 лаборатории от цялата страна регистрират своите резултати, уточни доц. Атанас Мангъров в предаването „Хоризонт до обед“.

 

 

 

„Които до момента са направили около 2500 теста, от които са установени около 120 души, срещали се с коронавируса. Това за момента е най-достоверното серологично проучване, което се прави и продължава да се прави. Тази цифра – 300 хиляди души, се основава на данните от това проучване,“ обясни специалистът.

 

 

 
„Това е малко. За да стигнем до ниво, когато може да очакваме затихване на тази епидемия, хората, които са се срещали с вируса, трябва да станат над 70 на сто от населението на страната, което прави някъде около 4 милиона“, категоричен е Мангъров.

 

 

Доц. Атанас Мангъров подчерта, че не е необходимо да се изследва 70 на сто от населението и направи паралел с представителните извадки при социологическите проучвания по време на избори. „Да се намерят няколко представителни извадки, хората в тях да се изследват и да се установи колко голям процент от населението се е срещал с вируса.“

 

 

 
„Това е същото, което се прави по време на избори. Не е нужно да изпиеш цялата чаша, за да разбереш, че е горчива. Това са статистически методи, с които се установява степента на разпространение на вируса в случая сред населението. Както преди избори се установяват политическите нагласи на населението. Колкото повече хора се изследват, толкова по-достоверно ще бъде това изследване“, подчерта Атанас Мангъров.

 

 

 

Смисълът на все по-масовите изследвания с PCR тестове е да се изолират хората, които се установяват като положителни, поясни още той.

 

 

 

Атанас Мангъров потвърди, че над 70 на сто от населението трябва да бъде заразено, за да се формира т.нар. стаден имунитет.

 

„В над 90 на сто от случаите те ще прекарат заболяването безсимптомно, без да разберат. Много малка част от тях ще се разболеят истински. Децата не са в тази група“, коментира той и във връзка с възобновените имунизации и страховете на родители от безсимпомно протичане на коронавируса при децата.

 

 

 

„Децата са може би най-застрахованата от коронавирусната инфекция група. Те и да се заразят, няма да им се случи нещо лошо. Не е това нещото, от което родителите трябва да се страхуват. Те би трябвало много повече да се страхуват от другите заболявания, за които се правят ваксините и би трябвало спокойно да отидат и да си ги поставят.

 

 

 

Безсимптомното протичане не е противопоказание да се отлагат ваксините. Ако детето е клинично здраво, ако докторът го прегледа и установи, че клинически му няма нищо, то спокойно може да бъде ваксинирано. Няма да му се случи нищо лошо, дори и да е заразено с този вирус,“ обясни доц. Атанас Мангъров.

 

 

БНР, Епицентър

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

171161419827241

Наистина ли се помисли за Кралица?… Илияна Раева втрещи с външния си вид

март 28, 2024
парите

Енергийно дружество предупреди за голям проблем със сметките за ток от 1 юли

март 28, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
събев

Бившият министър на „Промяната“ Николай Събев: ПП-ДБ е средство за удоволствие на сексуален доминант

март 27, 2024