Политика

МВР: Няма как да глобим Каракачанов, защото няма свидетел

МВР: Няма как да глобим Каракачанов, защото няма свидетел

ss

 

 

Според шефа на Национална полиция Христо Терзийски, министърът на отбраната Красимир Каракачанов нямало как да бъде глобен по снимка, за да се случило това трябвало да се появи свидетел, който да потвърди, че е направил снимката и да докаже, че вицепримиера в кабинета на Бойко Борисов е седял на пейка в парка.

 

 

Шефът на националната полиция беше гост предаването „Здравей България“ тази сутрин, където отговори и на други въпроси свързани с мерките на МВР относно кризата Covid 19.

 

 

 

В СДВР е образувана преписка по случая със снимката на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, на която се вижда, че той седи на пейка в парк, докато е в сила забрана за това, съобщи директорът на националната полиция Христо Терзийски по Нова телевизия, уточнява подробностите „Сега“.

 

 

Вицепремиерът и министър на отбраната бе заснет да седи на пейка с друг мъж в парка пред Народния театър. Кадърът беше публикуван в групата „Забелязано в София“ във Фейсбук.

 

 

ss

 

 

Терзийски обяви, че към момента вицепремиерът все още не е глобен, защото било необходимо да се спазят определени процедури, по които да се докаже нарушението. От думите му стана ясно, че авторът на снимката трябва да отиде в СДВР, да разкаже кога точно е направен кадърът, за да може да се задвижи евентуално административнонаказателна процедура за налагане на глоба. Терзийски отрече да се прилага двоен аршин спрямо Каракачанов, защото е вицепремиер, и даде пример с културния министър Боил Банов, който бе глобен по снимка за това, че пуши в кабинета си. Тази глоба обаче бе наложена от РЗИ,  не от МВР.

 

 

 

На повторен въпрос дали ще има глоба за министъра на отбраната Терзийски каза: „Защо не“.

 

 

 

Самият Каракачанов обяви, че мястото, на което е заснет, е на метри от Министерство на отбраната и пейката е на входа на парка, извън неговите граници. „Тoй тaкa или инaчe нямa зaплaтa. Дa гo глoбят!“, кoмeнтирa прeмиeрът Бойко Борисов, след като уточни, че самият Каракачанов твърди, че е бил извън парка.

 

 

Към момента няма нужда от използването на армията в хода на извънредното положение и за спазването на противоепидимичните норми. Това каза главният секретар на МВР Ивайло Иванов по Би Ти Ви. Той дори допусна, че до нейно участие може и да не се стигне изобщо. „По мое мнение армията ще има роля едва, когато евентуално се стигне до вариант, в който има много заразени полицаи, и поради тази причина се налагат допълнителни сили“, обясни Иванов. Към момента има 29 полицаи, основно от София, заразени с коронавирус.

 

 

 

 

Участие на армията бе допуснато със закона за извънредното положение. От МО на няколко пъти обясниха, че са в готовност за включване, но за това трябва да има нарочен акт на правителството. Предварителните планове са, ако обстоятелствата наложат, армията да се включи като замести полиция и жандармерия при охрана на границата, дипломатическите представителства, както и по някои КПП-та.

 

 

 

Ивайло Иванов обясни, че има рязко падане на нивото на битовата престъпност – спрямо същия период на миналата година има с 4800 престъпления по-малко. Голям спад има при битовите кражби – с 2800. Намаление има и при кражбите, грабежите, убийствата, измамите. Проявите на домашно насилие са се запазили на миналогодишното ниво, има само леко покачване – от 71 на 77 случая.

 

 

 

Главният секретар на МВР обяви, че събота и неделя са били  два коренно различни дни. „В събота мислехме, че се прави напук на призивите на властите, но в неделя беше коренно различно. Има какво да се желае, но определено в неделя хората се вслушаха“, каза Иванов.

 

 

От началото на извънредното положение има издадени 2700 акта за налагане на глоби за неспазване на противоепедимичните мерки.

Само за изминалия уикенд съставените актове са около 290, от които 90 са за неносене на маски на обществени места, съобщи в „Денят започва“ на БНТ директорът на СДВР ст. комисар Георги Хаджиев.

 

 

 

„Надяваме се, че за предстоящите Великденски празници хората ще се осъзнаят, че е необходимо да си останат по домовете си. В събота столичани не бяха много дисциплинирани. Вчера обаче ситуацията беше коренно различна. За Великден ние проведохме срещи с представители на Светия Синод и църковните настоятелства. СДВР ще има ангажимента да обезпечава обществения ред около църквите. Организацията в самите църкви е ангажимент на църквата. Няма пречка при поискване от страна на свещениците полицията да дадесъдействие. В прилежащите територии ще има засилено полицейско присъствие и ще предупреждаваме гражданите да спазват противоепидемичните мерки“, уточни гл. комисар Хаджиев.

 

 

„Ще положим максимални усилия да обособим КПП-та и да се опитаме да отделим потоците и да не допускаме струпване на хора“, поясни шефът на СДВР.

 

 

Сега

Политика

More in Политика

тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024
hristo-ivanov-02-1024x701-1

Христо Иванов с нов апел „Нито глас за Пеевски“

април 21, 2024