ОБЩЕСТВО

Може да запорират сметки на длъжници към държавата. Сроковете за обжалване са спрени

Може да запорират сметки на длъжници към държавата. Сроковете за обжалване са спрени

 

103d53dabe0e4467a510bd10e4499333

 

 

Може да бъдат блокирани и пари на граждани в банките. Сроковете за обжалване са спрени

 

Сметки на длъжници към държавната хазна може да бъдат запорирани, но от тях публичните изпълнители на Националната агенция за приходи не може да взимат пари. Това става ясно от Становище на НАП по прилагане на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, пише Труд.

 

 

Както и досега, от НАП могат да налагат обезпечения на длъжници към държавния бюджет. Публичните изпълнители могат да налагат запор на банкови сметки, на стоки в оборот, на движими вещи и вземания на длъжника като например получаваната заплата.

 

 

Като запор може да бъде налаган и на банкови сметки на граждани, смятат юристи. В чл. 5, ал. 2 от закона за извънредното положение е записано, че запори на сметки на физически лица не могат да бъдат налагани. Но §49 от преходните и заключителни разпоредби на същия закон предвижда, че правилата за обезпечения на задължения към хазната не се променят, освен в изрично предвидените от закона случаи. Затова според юристи запорирането на сметки на граждани за данъчни и осигурителни задължения е позволено.

 

 

Публичните изпълнители обаче нямат право да продават имущество на длъжници и да взимат пари от банковите им сметки докато сме в извънредно положение. Всички производства по принудително събиране на задължения към хазната са спрени. Сметките на длъжниците обаче може да останат блокирани. Като в тази ситуация длъжникът има две възможности.

 

 

Първата е да поиска дължимите от него налози да бъдат взети от банковата му сметка и всичко бързо да приключи. Втората е да обжалва запора на сметката. Важно е да бъде подчертано, че сроковете за обжалване също са спрени.

 

 

 

Това означава, че ако банкова сметка бъде запорирана днес, жалбата може да бъде подадена в НАП още на следващия работен ден, но това може да бъде направено и до 7 дни след края на извънредното положение.

 

Труд

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024
нейнски

Нейнски: Очаквам репресиите в Русия да се увеличат под претекст за грижа за сигурността на гражданите

март 25, 2024
габи-1

Свърши се! Мария Габриел внесе в Народното събрание писмо, че оттегля кандидатурата си за премиер

март 25, 2024
Image_17465500_40_0

Денков: Не на нови избори! Да гласуваме правителство с премиер Мария Габриел и без смяна на министри

март 24, 2024