ОБЩЕСТВО

Мутафчийски съобщи кога отварят парковете и има ли случай на излекуван и повторно заразен българин с вируса

Мутафчийски съобщи кога отварят парковете и има ли случай на излекуван и повторно заразен българин с вируса

 

big_1a9d

 

 

След неделя ще бъде решено дали да бъдат позволени парковете за разходки, стана ясно на пресконференцията на Националния оперативен щаб в Министерския съвет.

 

 

Препоръката на щаба ще е градоначалниците да определят реда за посещението им.

 

 

Експеримент ще покаже утре дали парковете могат да бъдат отворени за разходка на малки деца. Столична община ще организира пробно отваряне. Условията са хората да се движат с маски, само в една посока, да не се събират на групи, да не сядат по пейките, да спазват разстояние най-малко два метра помежду си. Ако експериментът покаже, че подобна строга организация е възможна, и ако броят на заразените не расте рязко нагоре, то Националният оперативен щаб може да предложи отваряне на парковете за разходка. 

 

 

 

„Ако се отворят, няма да бъде само за София, а и за страната”, обясни Мутафчийски.

 

 

 

 

„Искрено се надяваме, че нашите съграждани и сънародници ще спазват физическата дистанция и ще стане възможно да могат да се разхождат в парка с малки деца. Нашата препоръка, която ще е принципна, кметовете да определят реда и подробностите по посещенията с деца. Все пак следим и заболеваемостта. Тенденцията трябва да се отчита на седмична база“, обясни Мутафчийски, допълват novini.bg.

 

 

 

По повод напускащите столицата отново хиляди софиянци, което бе показано вчера, ген. Мутафчийски заяви, че тези процеси се следят от МВР и те ще докладват на правителството. „Ние от щаба само следим епидемията и отчитаме случаите и лечението“, уточни той.

 

 

Що се отнася до респираторите, в момента има 43-ма интубирани души. Той отново подчерта, че най-важно е да се запази здравната ни система. У нас има 18 лаборатории. Целта е била да има 7000 легла за прием на болните от новия коронавирус.

 

 

 

На въпрос за това, че френски учени от института „Луи Пастьор“ отчитат, че едва 26% от преболедувалите изграждат антитела, той заяви, че от щаба никога не са твърдели, че се изгражда силен и траен имунитет.

 

 

 

„Никога не сме давали напразни надежди, водейки се от предишни споделени принципи от предишни заболявания. Това е нов вирус и пред нас стоят нови неизвестни. Споделихме в началото, че не наблюдаваме в 100% образуването на антитела“, заяви Мутафчийски.

 

 

 

 

Мутафчийски отрече да има случай на човек в България, който се е заразил с коронавириса, преборил го е и се е заразил отново. 

 

 

Новина за такъв случай се появи преди 2 дни.

 

 

Междувременно от щаба казаха, че COVID-19 може да се предава и през повърхности, освен по въздушно-капков път.

 

 

Началникът на РЗИ-София Д-р Данчо Пенчев пък увери, че лечебните заведания са снабдени с всички предпазни материали – от маски до калцуни.

 

 

Тестуването в Паничерево не е спрямо, според информация на щаба. Ако има неизползвани тестове от дарените на селото, то съдбата им ще се реши от дарителя.

 

Блиц

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
събев

Бившият министър на „Промяната“ Николай Събев: ПП-ДБ е средство за удоволствие на сексуален доминант

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024