Политика

Народното събрание отказа да каже какви са заплатите и даренията на Цвета Караянчева

Народното събрание отказа да каже какви са заплатите и даренията на Цвета Караянчева

cveta_karaqncheva_bgnes
От народното събрание отказаха да съобщят какви заплати е взимала Цвета Караянчева, както като депутат, така и като председател на парламента. Фрог Нюз изпрати запитване по Закона за достъп до обществена информация, за да разбере размера на възнагражденията и даренията, които Караянчева е направила, след като сама огласи, че заплатите на депутатите се вдигат, дори и в криза, за да могат да даряват повече.

Ръководената от Караянчева институция ни отговори, че нямат представа какви дарения е правила тя от както е в Народното събрание. Предполагаме, че въпросът ни е достигнал до нея и такава отчетност хич не й се е понравила, въпреки че напоследък ни заливат с пиарски пресъобщения кой депутат  от ГЕРБ къде какво дарил в борбата с коронавируса.

 

 

 

 

Въпросите ни за заплатите й като депутат и председател на НС остават също без отговор.

 

Главният секретар на парламента Стефана Караславова, която е подписала писмото до медията ни, е изписала подробна, напоителна и абсолютно ненужна информация за нормативната база, въз основа на която се изчисляват заплатите на народните избраници и любезно ни праща да си изчислим каквото сме попитали за Караянчева.

 

 

 

 

Посочен е линк, към калкулатор в сайта на НСИ и броеве на Държавен вестник, за да сме наясно кога линка няма да е от полза. Въпреки че в писмото пише, че ни се предоставят „пълен достъп“ до обществената информация, такава генерално липсва. Въпросите ни не са относно как се формират заплатите на депутатите и на председателят на НС, а конкретни и съвсем ясни, както се вижда от писмото, което публикуваме в края.

 

 

 

 

Ще припомним, че ГЕРБ многократно информират, за това че институциите в България действат прозрачно и че такава е политиката на управляващите. В отговор на поставените от нас въпроси, от парламента опровергаха категорична тази теза с обяснението си за заплатите на Караянчева. Едва ли някой се съмнява, че в НС имат тази информация. Фактът, че вместо да я предоставят, ни препращат към онлайн калкулатор в сайт на друга институция, показва само едно – тотална безотговорност и нежелание да се отговаря.

 

 

 

 

Припомняме, че  пред БТВ председателят на НС Цвета Караянчева защити ситуацията с отказа да се замразят депутатските заплати след като бяха увеличени с думите:

 

 

 

“Вдигаме ги, защото една трета от заплатата си дарявяме! И сега трябва и по места да даряваме. Не е редно да замразяваме, това е популизъм!!! Не може популизъм по време на криза. Нека всеки даде от себе си. Според мен не трябва да се замразяват заплатите, а да се процедира както процедираме ние в ПГ на ГЕРБ – 1/3 от заплатите да се даряват по регионите, където са избрани народните представители. Редно е народните представители да даряват средства за различни каузи. Мисля, че това е по-работещият вариант. Очаква се намаляване на заплатите в следващите месеци и замразяването им в момента означава, че те ще останат на по-високо ниво. Не може популизъм по време на криза. Нека всеки да даде част от своите средства“.

 

 

 

 

Тя допълни, че така нужното вдигане на заплатите няма да е от 1 април, а от 1 май, без да дава повече подробности за различната дата.

 

 

 

 

Това изявление бе поводът Фрог Нюз да изпрати запитването си. На следващия ден Караянчева публикува извинение във фейсбук, което, ако сега пак прочетете, едва ли ще ви се стори искрено. В крайна сметка, след разразилия се скандал, бе взето решение депутатите и министрите да не получават заплатите си до края на извънредното положение, а средставата да бъдат пренасочени за борба с коронавируса. Когато това приключи ви уверяваме, че ще има пълна отчетност от колко пари са се лишили всички депутати, министри и т.н. Включително и г-жа Караянчева, която към момента не се посвини да отговори ето така:

 

 

 
.
.

 

 

 

Фрог Нюз

https://frognews.bg/novini/samo-vav-frog-narodnoto-sabranie-otkaza-kaje-kakvi-zaplatite-dareniiata-tsveta-karaiancheva.html

Политика

More in Политика

итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024
нейнски

Нейнски: Очаквам репресиите в Русия да се увеличат под претекст за грижа за сигурността на гражданите

март 25, 2024