ОБЩЕСТВО

Неверни са оказаха думите на Мутафчийски, че 50% от леглата за пациенти с Ковид – 19 са заети

Неверни са оказаха думите на Мутафчийски, че 50% от леглата за пациенти с Ковид – 19 са заети

 

big_7ac0859e905ad487f3e660aa5bafc172_1_

 

 

 

Около една четвърт от леглата за пациенти с COVID-19 в София са заети, показват данни, които обяви директорът на Столична регионална здравна инспекция (СРЗИ). Уточняването на това беше важно заради изказване на председателя на Националния щаб за коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски в неделя, съобщава Дневник.

 

 

В момента около 50% от леглата в София вече са изчерпани, ген. Венцислав Мутафчийски, председател на Националния оперативен щаб за коронавируса.

 

 

Това бяха думите на ген. Мутафчийски на 26 април в отговор на въпрос каква е била песимистичната прогноза на щаба за заболеваемостта, след като за Великден някои хора пътуваха въпреки призивите това да не се прави.

 

Това изказване беше учудващо, защото към тази дата за цялата страна 301 души с коронавирус са настанени под лекарско наблюдение в болници, а 41 души са в интензивни отделения и клиники. В същото време от заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев от 27 март става известно, че само в София-град трябва да има 1137 легла за пациенти с коронавирус в „неусложнено състояние“ и 430 легла за пациенти с COVID-19, „нуждаещи се от интензивно лечение“, тоест са в тежко състояние.

 

 

 

Тука става въпрос за леглата, които са осигурени с персонал, които действат в момента, а не, които са в резерв. Така че леглата са около 400 – това са възможностите на София без разкриване на допълнителните легла, които вече са заявени ген. Венцислав Мутафчийски, председател на Националния оперативен щаб за коронавируса.

 

 

Така се оказа, че сред броя легла, определени в заповедта на Кирил Ананиев, има „резервни“ и „активни“. Председателят на щаба уточни още, че въпросните „активни“ легла са „почти изчерпани“ в болниците ВМА, „Пирогов“ и „Александровска“, но и на трите места има резервен план за разкриване на още места за настаняване на пациенти с коронавирус.

 

 

 

Конкретни актуални данни за заетостта на „активните легла“ в град София съобщи Данчо Пенчев, който е директор на Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ):

 

 
– Легла за наблюдение на пациенти в неусложнено състояние: 433, като от тях са заети 132 и свободни са 301

 

– Легла за пациенти, нуждаещи се от интензивно лечение: 167, като от тях са заети 22 и свободни са 145

 

– Легла за деца, нуждаещи се от интензивно лечение: 10, като от тях заети са 0 и свободни са 10.

 

 

Ако съберем броя на заетите легла в трите категории легла за пациенти с коронавирус и изчислим какъв процент са те от сбора на цялостно наличните, се получава, че заетите активни легла в София са 25,25%. По категории процентите са: заети легла за пациенти в неусложнено състояние – 30,48%, заети легла за интензивно лечение – 13,17%, и заети легла за деца за интензивно лечение – 0%.

 

Дневник, Петел

 

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2020/04/28/4060377_ot_leglata_v_sofiia_za_pacienti_s_koronavirus_25_sa/

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
събев

Бившият министър на „Промяната“ Николай Събев: ПП-ДБ е средство за удоволствие на сексуален доминант

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024