Европа

Не. 5000 медицински сестри не са починали в Италия от коронавирус. Националните ни медии сътвориха невиждан гаф!

Не. 5000 медицински сестри не са починали в Италия от коронавирус. Националните ни медии сътвориха невиждан гаф!

 

big_Screenshot_3

 

 

Кадър: Лъжлива се оказа и снимката, която се разпространява във Фейсбук с ковчези уж от Бергамо, а се оказа че е правена преди години и ковчезите са на африкански имигранти, удавили се, когато лодката, в която били, потъва край италианския остров Лампедуза.

 

 

 

Националните медии в България сътвориха невиждан гаф публикувайки неверни даннни за 5000 починали в Италия медицински сестри.

 

 

 

БНР вече пусна извинение, Нова тв изтри информацията от сайта си.

 

 

 

БНР се извини, че публикува на сайта си невярна информация за над 5000 починали от коронавирус медицински сестри в Италия.

 

 

„Искрено и най-дълбоко съжаляваме, че един от нашите уеб редактори е нарушил високите журналистически принципи на БНР да съобщаваме достоверна и проверена информация“ – заяви генералният директор на Българското национално радио Андон Балтаков.

 

 

 

Невярната информация беше препечатана и от много авторитетни медии като Нова тв, Дарик нюз, OFFNews.bg с позоваване към БНР.

 

 

 

 

Публикуваме пълния текст на обръщението на Андон Балтаков:

Уважаеми читатели,

По-рано днес публикувахме съобщение от Италия, което се оказа с невярна фактическа информация.

 

 

Искрено и най-дълбоко съжаляваме, че един от нашите уеб редактори е нарушил високите журналистически принципи на БНР да съобщаваме достоверна и проверена информация.

 

Осъзнаваме, че доверие се гради дълго и трудно и днес за кратко Ви подведохме, за което Ви молим за извинение.

 

 

 

За да предотвратим подобна грешка в бъдеще ще укрепим редакционната си политика и подобрим начина на намиране, удостоверяване и публикуване на новини в сайта на БНР.

 

 

 

Репортерите, кореспондентите и редакторите на БНР спазват високи професионални и етични журналистически стандарти и Ви уверяваме, че тази грешка е урок, научен от всеки журналист.Благодарим Ви за доверието!“

 

 

 


Petel.bg също се обръща към всички българи, които искат да запазят психическото си здраве:

 

 

 

В последните 48 часа установихме масирана тролска атака от фалшиви профили във фейсбук с коментари под постовете с лъжлива информация, целяща насаждане на още по-голям страх и паника сред хората. Не вярвайте на всеки драматизиран коментар и дори снимка. Представят се, че са я в Италия, я в Испания, но снимка оттам не могат да пратят, за да го докажат. Може да ги познаете, че обикновено нямат лични снимки на профилите, а са някакви илюстрации цветенце, количка и т.н., а вътре са почти празни.

 

 

 

По-късно ще посоча примери за такива измамници и престъпници. Напомням им, че наказанието за всяване на паника е до 5 години затвор. Кой има интерес и кой плаща на такива тролове да плашат хората още повече е тема с продължение.

 

 

 

Петел

Европа

More in Европа

1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024
Image_17542094_40_0

Разследват Урсула фон дер Лайен за измама с COVID ваксини

април 2, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024