ОБЩЕСТВО

Нова област и над 400 са вече заразените с COVID-19 у нас към 1 април! Парламентът трябва да бъде поставен под карантина

Нова област и над 400 са вече заразените с COVID-19 у нас към 1 април! Парламентът трябва да бъде поставен под карантина

156939_660_370

 

 

„33 са положителните проби за вчерашния ден. Общият брой на заразените с коронавирус у нас е 412“ това обяви на редовния брифинг началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

 

 

 

„Новата област е Русе, където е приет мъж, прибрал се от Австрия, където е работил в ски курорт“, поясни шефът на ВМА.

 

 

 

От думите на ген. Мутафчийски стана ясно, че в София новите случаи са 21. В Добрич има два нови случая. Това са баща и дъщеря, съответно на 50 и 26 години.

 

 

 

В 8,30 часа в Народното събрание започва Извънреден председателски съвет, след като снощи депутатът от ДСП д-р Хасан Адемов даде положителна проба за коронавирус.

 

 

„Няма яснота дали утре ще се състои извънредното заседание, на което ще се гласува актуализацията на бюджета за тази година. Тепърва ще разберем как ще функционира парламента.”, заяви репортерка на Нова Тв.

 

 

В момента Хасан Адемов се намира в болница. Лекарите установяват контактните с него лица и ако се окаже, че сред тях има и журналисти, те също ще бъдат изследвани. Това съобщи ген.-майор Мутафчийски.

 

 

Всички депутати пък ще бъдат изследвани за коронавирус в следващите два дни в две софийски болници.

 

 

Парламентът може да бъде поставен под 14-дневна карантина, след като във вторник през нощта, малко преди настъпването на следващия ден, стана ясно, че има депутат с положителна проба за коронавирус и това е д-р Хасан Адемов от ДПС. Той е и председател на комисията по труда и социалната политика в Народното събрание.

 

 

Според заповедта на здравния министър Кирил Ананиев на задължителна карантина за срок от 28 дни подлежат всички хора, при които е потвърден случай на COVID-19. За заразените без сериозни симптоми карантината ще важи от датата на теста, който потвърждава наличието на болестта. За тези, които са били настанени в болница, домашната изолация ще започва да важи считано от датата на изписването от болничното заведение.

 

 

Всички лица, които са били контактни с човек с коронавирус подлежат на задължителна 14-дневна карантина, гласят още разпоредбите на министър Ананиев. Санкцията за неспазване на карантина е лишаване от свобода до 5 години и глоба от 10 до 50 хил. лева.

 

 

 

В случая с парламента при спазване на заповедта на здравния министър означава, че всички останали депутати трябва да бъдат поставени под 14-дневна карантина. Ако има още случаи на коронавирус, то тогава те, подобно на д-р Адемов, трябва да се изолират за близо месец.

 

 

Същото важи и за служителите на НС, които са били в близък контакт с Хасан Адемов.

 

 

Ако се обяви 14-дневна карантина, какво правим с актуализацията на бюджета, попита снощи Караянчева и отново напомни, че не трябва да се спекулира политически с темата. Както е известно на 2 април народните представители трябва да се съберат, за да гласуват актуализацията на бюджета. При новите обстоятелства не е ясно дали това ще се случи и как и дали е възможно НС да проведе виртуално заседание. Едва след тестовете на всички депутати ще се прецени дали и кога ще се събере парламентът, стана ясно от думите на Цвета Караянчева.

 

Блиц, Лупа БГ

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

Image_17667510_40_0

Мъжът, осквернил гроба на патриарх Неофит, няма досие и не е лежал в психиатрия

април 17, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
37d999ae-4bb9-48f5-80ed-ffb72df19948

Цветни обувки на ток – модерен акцент към вашия тоалет

април 16, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
милошев

Наш професор: Учените разработват метод за създаване на бебе от два мъжки индивида

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024