Политика

От днес депутатът взема 9600 лв. с бонусите, вдигнаха си заплатите и министрите! Не, това не е шега

От днес депутатът взема 9600 лв. с бонусите, вдигнаха си заплатите и министрите! Не, това не е шега

 

общ-изглед-зала-парламент-бгнес(1)

 

 

Докато в Сърбия депутатите се оставиха по своя воля без заплати, а в Македония народните представители, министри и премиерът минаха на минимална работна заплата, от днес 1 април, не на шега, българските им колеги си вдигат възнагражденията. Това е на фона на предложението за бързи кредити, които да вземат някои работещи, ако се чувстват ощетени, а другите принудително да вземат годишните си отпуски, та да не могат да почиват лятото. Когато депутатите ще бъдат във ваканция.

 

 

 

Можеха, преди да излязат в платена карантина, народните представители поне да гарантират, че лекарите и медсестрите изобщо ще вземат някакви заплати, понеже принудиха болниците да спрат плановите прегледи и операции, от които се издържат болниците, като трябваше да променят в закона системата на финансиране. Иначе властта, видите ли, е много загрижена за нас, коментира сайтът „19 минути“.

 

 

На фона на извънредното положение МС и НС не отлагат скока на доходите си, който бе предвиден за 1 април. Макар и на фалшива база – повишените доходи на държавната администрация за последното тримесечие на миналата година, които са увеличени, защото повечето чиновници си писаха 13-а заплата и повишения от нашите данъци.  А възнагражденията на депутатите и министрите се определят именно на база средната заплата в бюджетния сектор. Като за депутатите основата е същата в троен размер.

 

 

Така всеки народен представител ще взема 4248 лв заплата. Но това далеч не е всичко. Към тази основа трябва да се добавят и 2/3 безотчетни  върху заплатите. Участието в някоя от комисиите в НС носи плюс 15%, а най-често депутатите членуват в по 2 парламентарни комисии. Т.е. от екстрите връзват общо по още 1 заплата. Има разбира се и начисляване по 1% върху основната заплата за всяка една прослужена година. Така депутатските възнаграждения отиват на близо 9 600 лв.

 

 

 

Шефовете на комисии и групи, които са 10% от всички в родния парламент, пък минават далеч над границата от 10 бона, тъй като техните заплати са равни на министерски, а отгоре им идват всички екстри плюс прослуженото време. Трябва да се знае, че за депутатите вътрешният транспорт, дори със самолет, и още куп неща са безплатни, а шефовете на комисии имат дори персонални автомобили за наша сметка с шофьори, на които ние плащаме заплатите, а Цвета Караянчева и цял кортеж с минирота охрана.

 

 

Основното министерско възнаграждение също се вдигна – до 5 522 лв. Повишението важи също и за членовете на всякакви държавни органи, като например нищо-не-правещия и тотално провален СЕМ и множеството комисии, комитети, съвети, агенции, които издържаме от данъците си.

 

 

 

 

Нагоре отиват и заплатите и на премиера, и на вицепремиерите, двама от които са „без портфейл”, т.е. не управляват пряко никого освен себе си, своите секретарки, ПР-и и шофьори.  Министър-председателят взема възнаграждение, което е с 55% над депутатското. Прибавя се и по 1, 6% от тази сума всяка година стаж. И заплатата отива към 9 000 лв.

 

 
Мил жест бяха даренията на всички споменати дотук държавници от по 1000 лв. – нещо като месечното им увеличение. Но те ще вземат повишените заплати поне 3 месеца.

 

 

Напомняме, че преди да се разпусне Народното събрание отхвърли предложението на ВМРО до края на извънредното положение да спрат да текат сроковете на дължимите вноски по кредитите на физическите лица.

 

19 минути

https://19min.bg/news/8/131446.html?page=2

 

 

 

Политика

More in Политика

big_768206

Скандал в парламента: Кой шмърка в залата и кой ползва крем от тестис на усурийски тигър

март 29, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024