Коментари

Пловдивските адвокати към премиера: Отношението ви е обидно и нетърпимо

Пловдивските адвокати към премиера: Отношението ви е обидно и нетърпимо

bor_gor
 
Адвокати от Адвокатския съвет в Пловдив изпратиха отворено писмо до премиера Бойко Борисов във връзка с негово изявление от 10 април 2020 г. На този ден бе срещата на премиера с председателя на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова.

Вижте какво пишат пловдивските адвокати:

 

“ Г-н Борисов,

 

Българската адвокатура премлъкна, когато вашият финансов министър определи голяма част от българските граждани като „маргинали“! Замълчахме и когато събирахме пари, за да закупим предпазни средства, отзовавайки се на отправения към нас апел за помощ от лекарите „на първа линия“, за които вие бяхте обявили, че са отдавна снабдени с такива. Замълчахме и когато редица адвокатски колегии в страната се обърнаха към Народното събрание с искане да бъдем равно и справедливо третирани в условията на криза, но не получиха никакъв отговор или реакция от страна на правителството или парламента. Замълчахме, за да запазим единството на нацията в този труден за всички ни момент, приемайки, че с оглед на създалата се криза, не е моментът да влизаме в полемики, макар и непровокирани от нас!

 

Днес обаче, не можем повече да мълчим, когато вие, който ежедневно прокламирате за единство, преминахте всички граници като показахте за пореден път недопустимо различно третиране на българските граждани, основано на напълно неизвестни за нас като юристи критерии. На 10.04.2020 г., в телевизионно интервю в гр. Хасково, вие обявихте: „Аз моята работа си я върша. Сутринта оправихме финансирането със свободните професии“. На журналистическия въпрос, дали обявената от вас помощ се отнася до всички свободни професии или само до артистите, Вие отговаряте: „Ми знам, че е три милиона. И певци, и подобни, които са.“ След като журналистът ви обърна внимание, че има и други свободни професии – адвокати, журналисти и т. н., вие рязко я прекъснахте с риторичните въпроси: „Айде бе, ся за адвокатите ли да дадем пари! Нямат пари адвокатите ли!?“

 

 

 

Присъединяваме се към становището на колегите от Адвокатска колегия – Бургас, че интонацията и лексиката на изказването ви са унизителни, накърняват професионалната ни чест и уронват престижа на Българската адвокатура в обществото. Още повече, че интервюто и горното изказване бяха разпространени от средствата за масова информация, включително в интернет пространството и станаха достояние на огромна аудитория. Подобно отношение на министър-председател към представителите на единствената конституционно уредена свободна професия в страната е меко казано недопустимо, обидно и нетърпимо!

 

 

 

Обръщаме ви внимание, че българската адвокатура обединява достойни, обществено ангажирани и обществено полезни хора, които с труда си допринасят съществено за икономическото развитие на страната ни, както и често са единствената преграда пред зачестилите посегателства над правата и законните свободи на българските граждани! Правилно колегите от Бургас в обръщението си към вас посочват, че адвокатите не печелят от обществени поръчки, не са бенефициенти по национални и европейски проекти и не получават нито една стотинка подкрепа от Държавата, сред нас няма и олигарси, но това не е основание за различното ни третиране особено в условията на криза – тъкмо обратното!

 

 

 

 

Надяваме се да знаете, че не всички български адвокати, които са близо 14 000 души, имат приходи, които да им позволят да отделят средства, за да посрещнат с тях кризата без да работят! В условията на обявеното извънредно положение и наложените във връзка с него ограничения, адвокатите търпят също толкова икономически и социални несгоди, колкото и всички останали граждани и стопански субекти в страната. Съдилищата са практически затворени, сделки и нотариални удостоверявания почти не се извършват, а действията по изпълнителни дела, водени от съдебните изпълнителни, са силно ограничени.

 

 

 

 

Същото е положението и с предоставянето на консултации на физически и юридически лица, които в момента са заети с грижата за физическото и икономическото си оцеляване, а в същото време, голямата част от нас имат регулярни разходи за наем на канторите си, които трябва да поддържаме по силата на закона, и осигуровки, които продължават да се начисляват и плащат, макар да сме възпрепятствани да работим.

 

 

 

 

Или, ако използваме вашата лексика, не всеки български адвокат има доходи, които да са му позволили да съхрани „мазничко“, с което да премине през очерталата се тежка икономическа криза. Някои от нас носят отговорност и за служителите в своите адвокатски дружества, за десетки хора, на които трябва очевидно сами да осигурят препитание през този тежък и неясно колко продължителен период! Несправедливо е тези хора да бъдат загърбвани за пореден път, а ние да мълчим! Нима нашите колеги, изпаднали в затруднено положение, и техните семейства ще бъдат по-малко гладни от семействата на работниците или артистите, останали без работа! Ние настояваме нашето Правителство и Парламент да третират еднакво българските граждани и да мислят за всички в моментите на криза!

 

 

 

Важно е Държавата да не забравя, че има ценности, които не бива да бъдат погазвани при никакви обстоятелства и една от тези конституционно защитени ценности е равното третиране на българските граждани!

 

 

 

Адвокатите, г-н Борисов, са горди, достойни и независими хора! Ние нямаме нужда от милостиня и подаяния! Ние никога не сме се молили и няма да се молим на управляващите в България! Уверяваме ви, че ние ще намерим начин и ще направим необходимото, за да се погрижим за колегите си, изпаднали в нужда, след като Държавата не желае да стори това и абдикира от основните си функции! Няма да се плъзнем и по плоскостта на противопоставянето, защото уважаваме и ценим нашите съграждани, занимаващи се с изкуство или работниците и нямаме против Държавата да им помогне в този труден момент.

 

 

 

 

Нещо повече – апелираме за това! В подобен момент ние, българските граждани, можем да преминем  през кризата само като си подадем ръце и всеки помогне според силите си, което адвокатите смятаме да продължим да правим. Защото явно дори и в кризата не можем да разчитаме на равното третиране и помощта на Държавата в това отношение! Ние, обаче, имаме изключително силно развито чувство за справедливост и непоносимост към погазването на закона и човешките права! Двойният стандарт, който се проявява у нас и пълната липса на ясни критерии кой и на база на какви принципи ще бъде подкрепен в разразилата се криза, са неприемливи за нас!

 

 

 

Днес ние апелираме не да помогнете на нас, а да се погрижите и за стотиците хиляди самосигуряващи се в България, като ги третирате равно и справедливо! Тук ще ви обърнем внимание, че това не е ваше право, а е ваше задължение, защото вие не давате пари (както неправилно обичате да се изразявате), а като национално правителство сте призвани да разпределяте справедливо парите на българските данъкоплатци, сред които сме и ние адвокатите!

Мъдрите държавници, чиято цел е не да разделят, а да обединяват отделните членове и групи на обществата си, особено в ситуации като настоящата, взеха единствено правилните в условията на криза решения – да подпомогнат всички граждани и стопански субекти, засегнати от кризата, без изключения. В това отношение можете да вземете пример от правителствата на Англия, Германия и Гърция, които отпуснаха компенсации и на самоосигуряващите се лица като равнопоставени членове на обществото. Тук ще ви дадем пример с думите, с които се обърна  към самоосигуряващите се английският министър на финансите: „На вас  казвам това, не сте били забравени! Няма да ви изоставим! Всички сме заедно!“.

 

 

 

 

Вероятно няма да ви е трудно да направите паралел между това изказване и позициите на Вашия финансов министър, а и Вашата лична като Министър-председател! И тук възниква риторичният въпрос, кои са маргиналите в нашето общество, стотиците хиляди български самоосигуряващи се данъкоплатци, забравени от Държавата в този тежък момент, или някои други, позволяващи си да гледат отвисоко и с пренебрежение на техните проблеми?

 

 

 

 

 

В заключение ви обръщаме внимание, че заповедите на здравния министър, издавани във връзка с обявеното извънредно положение, съдържат редица ограничения, които съставляват недопустимо засягане на конституционно установени права на българските граждани, което може да стане само със закон и то с ясно посочени изключения (чл. 57, ал.3 от Конституцията). В тази връзка възниква и въпросът, защо не използвахте уредбата на Закона за защита при бедствия при създалата се ситуация, а прибягнахте до подобно, меко казано, спорно „нормотворчество“. Настояваме да дадете обяснение на българските граждани и защо не се приложи цяла глава от Закона за защита при бедствия, а именно Глава втора – Превантивна дейност, и кой носи отговорност за това!? А ние, на свой ред като юристи, ще отнесем въпросите си пред българския съд, за да разгледа законосъобразността на коментираните актове и действия на кабинета и отделни министри, като ще информираме обществото за постановените съдебни решения!

 

 

 

Г-н Борисов, трябва да знаете, че и в този, тежък за държавата ни момент, ние ще бдим за спазването на Закона и защитата на правата и законните свободи на нашите съграждани и ще се борим за това с всички юридически средства! “

 

Фрог нюз

Коментари

More in Коментари

hristo-grozev-768x403

Сириец разкости Христо Грозев: Човек с психични отклонения, който от малък си играе на тайни агенти, търчи и клюкари съучениците си на класната и ги обвинява в агентури

април 12, 2024
chukov

Боян Чуков: Скоро безусловната капитулация на Киев ще бъде най-обсъжданата международна тема

април 12, 2024
bb48fb65db3b4836aef941041d75e75b

Карбовски: Киро иска да бъде избран, за да може той лично да даде властта на ГЕРБ

април 5, 2024
kiril-petkov

Калина Андролова: Някой да скрие Кирил Петков поне до деня на гласуването / ВИДЕО

април 2, 2024
соломон

Соломон иска католици и православни да си обединят Великдена – само така можело да се пречупи Путин

март 31, 2024
КЕВО

ЗЛОВЕЩО ПОСЛУШАНИЕ

март 30, 2024