Политика

Прокуратурата погна Сидеров след призива му да се излезе на Великден: Или имаш вяра, или слушаш Мутафчийски

Прокуратурата погна Сидеров след призива му да се излезе на Великден: Или имаш вяра, или слушаш Мутафчийски

 

php9b4qc3_800x_

 

 

Прокуратурата ще разследва лидерът на “Атака” Волен Сидеров за подбуждане към нарушаване на епидемиологичните мерки. Вчера Сидеров изпрати прессъобщение с което се призовава: „Излезте масово на Великден и докажете, че Бог е над Мутафчийски!“. Сидеров призовал за същото и по партийната си телевизия “Алфа”.

“Софийска районна прокуратура се самосезира по повод изявления на В. С., общински съветник, лидер на политическа партия, чрез средствата за масово осведомяване, с цел подбуждане на обществото към нарушаване на установените в страната противоепидемиологични мерки, въпреки обявеното с решение на Народното събрание извънредно положение”. Това се казва в съобщение на сайта на Главна прокуратура.

 

 

Разследването е възложено на разследващ полицай при СДВР-МВР.

 

 

 

Какво призова Сидеров: „Не искам да вляза в храма с маска и да си крия лицето пред Бога (…). Днес, на Цветница, застанаха едни хора на 2 метра един от друг в храма, в „Александър Невски“. Какво показват? Кое им е по-важно – Мутафчийски или Бог? Народът, вярващите, да реагират и да кажат, че това не е правилно. Питам ги, когато дойде Пришествието, тогава те с маски ли ще се явят пред Господа и ще кажат – „Господи, идваме пред теб с маска”.

 

 

 

Не целунаха иконата, защото можело да се заразят, не взеха Причастие, защото един селски простак, зам.-председател на НС, казва, че можело да се заразят (…). На Цветница не отидох, защото няма как да сложа маска пред Бога. Или имаш вяра, или слушаш ген. Мутафчийски. Ако имаш вяра в Бог, не трябва да си слагаш маска пред Неговото лице.

 

 

 

Възкресение Христово е празникът, без който не можем. Ако отречем това и кажем, че не е празник, отричаме нашата човешка същност. Ние сме създадени по образ и подобие на Господа. На Възкресение Христово ми се иска народът да излезе и да отпразнува този празник като народ – масово“.

 

 

 

„Който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, се наказва с лишаване от свобода до две години“, пише в Наказателния кодекс. Ако са настъпили значителни вредни последици, наказанието е лишаване от свобода до пет години и глоба от 10 000 до 50 000 лв.

 

Оф нюз

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024