Здраве

Проф. Иво Петров хвърли „бомба“ за ново лекарство и отсече: У нас още няма епидемия от COVID-19, може и да ни подмине

Проф. Иво Петров хвърли „бомба“ за ново лекарство и отсече: У нас още няма епидемия от COVID-19, може и да ни подмине

 

big_1980

 

 

Водещият български кардиолог проф. д-р Иво Петров обяви в студиото на БНТ, че ново лекарство дава надежди за успешно лекуване на COVID-19. 

 

 

„Имам новина. От няколко часа има ново предложение за лекарство за коронавируса. Това е Ивермектин, което се използва за краста. Предполагам, че това лекараство Ивермектин го има в България. Ползва се във ветеринарната медицина“, поясни професорът.

 

 

 

„В ранния стадий може да се използва хинин и други. В следващите фази идват и противовъзпалетилните медикаменти. Освен дистанцията и спазването на личната хигиена, което е най-важно да не се заразим, идва ред и на изследване на различни медикаменти. Търсим колкото по-малко вируса да бъде експониран. Ако кихнем аерозолите се разпостраняват на 8 метра, ако кашламе – на 4 метра, ако говорим на около 2 метра. Има ексцентрични предложения – да се намали говореното. Когато сме по-близко един до друг, със сигурност трябва да носим маска“, допълни проф. Петров.

 

Съвместно проучване, ръководено от Института за биомедицински открития в Университета Монаш в Мелбърн, Австралия, заедно с Института за зарази и имунитет „Питър Дохърти“ (Peter Doherty), установиха, че антипаразитно лекарство, наречено Ивермектин, е в състояние да убие новия коронавирус за 48 часа, пише испанското издание „20 минутос“, цитирано от сайта bulgaros.ovh.

 

 

 

„Установихме, че дори само една доза може да елиминира цялата вирусна РНК в рамките на 48 часа“, коментират изследователите, чиято работа е публикувана в списание Antiviral Research. Това е антипаразитно лекарство, одобрено от Американската агенция по лекарствата (FDA), което също е доказано, че е ефективно срещу широк спектър от вируси, включително ХИВ, денга, грип и зика. Експертите предупреждават, че трябва да се направят няколко теста, преди да бъде постигнат крайният резултат.

 

 

 

„Ивермектин е едно от най-широко използваните лекарства за предотвратяване на инфекция и се счита за безопасно лекарство. Сега трябва да определим дозата, която може да се използва при хора, това е следващата ни стъпка“, подчертават експертите. Ивермектин се използва при кучета и котки за лечение на различни заболявания. Това е едно от най-широко използваните лекарства за предотвратяване на инфекция с дирофиларии при кучета (също се използва при котки за същата цел, но в по-малка степен).

 

 

 

Използването на Ивермектин за лечението на Covid-19 ще зависи от резултатите от по-нататъшни предклинични тестове и в крайна сметка клинични изпитвания.

 

 

 

 

Както по критериите за епидемиите, така и по критериите на другите европейски страни, случаите на заразени с коронавирус в България не са много. Формално погледнато, в нашата страна все още нямаме епидемия. Надявам се, че няма и да има. Тенденцията у нас определено е благоприятна. Това казва професор Иво Петров, национален консултант по кардиология, в интервю за „Монитор“.

 

 

 

Според него е безспорно, че предприетите мерки в условията на извънредно положение дават добър резултат.

„Но има и друго – изглежда ние, българите, имаме вече изграден колективен имунитет. За това имаме много примери през последните двадесет-тридесет години. В България нямаше епидемия нито от СПИН, нито от ебола, нито от птичи, нито от свински грип. Всички тези инфекции, които се развиха епидемично в много страни в света, у нас не предизвикаха епидемия. Имаше само отделни случаи, които по никакъв начин дори не успяха да достигнат броя на тези от обичайния грип. Така наречените сезонни настинки бяха много повече от останалите инфекции. Аз не съм вирусолог и епидемиолог, но тъй като не малко инфекции оказват влияние върху сърдечно-съдовата система, ми се налага да познавам до известна степен и тази материя. Аз смятам, че ние, българите, имаме доста добре изграден колективен имунитет“ казва проф. Иво Петров.

 

 

 

 

По думите му това най-вероятно се дължи на факта, че генетично сме много разнообразни. Освен това ние сме доста по-затворена страна от останалите европейски държави. Част от Европейския съюз сме, но не сме толкова посещавани като Италия, Испания, Франция например.

 

 

 

„Освен това стриктното спазване на имунизационния календар за опасните инфекции и по-специално за туберкулоза дава добър ефект. Дължи се на така наречения бактериум на французите Калмет и Герен. Това са хората, създали бацил, сходен на този на туберкулозата, но не предизвиква заболяване, а само създава имунитет. Всъщност такъв е и принципът на създаването на всички ваксини – в организма се вкарва агент, който не предизвиква инфекция, но в същото време стимулира нашия имунитет да произвежда антитела“, обяснява професорът.

 

 

 

По думите му произведената в България БЦЖ ваксина е една от най-добрите в света и това го признават авторитетни чуждестранни специалисти. Милиони човешки животи в цял свят са спасени благодарение на нея, включително в Индия и Африка. Световната здравна организация също я признава за изключително добра.

 

 

 

„Ние сме един от най-големите производители и снабдители на противотуберкулозна ваксина с изключителни качества. Вече има доказателства, че БЦЖ ваксината е не само превантивно средство срещу туберкулозата, но и има и добър противотуморен ефект. Няколко международни проучвания доказаха, че ваксинирането с нея предпазва от някои видове ракови заболявания. Вероятно поради стриктното спазване на имунизационния календар в България тя предпазва и от други инфекции.

 

 

„Има медицински доказателства, според които нивото на имунитета при ваксинираните с БЦЖ е на по-високо ниво както спрямо специфичния ефект срещу туберкулозата, така и спрямо неспецифичния срещу всички останали причинители с различна структура от тази на тъканите, които точно нашият имунитет познава като свои“, казва Иво Петров.

 

 

 

По думите му може би това е една от причините – като се наложи картата на разпространението на COVID-19 в Европа и тази на извършените БЦЖ ваксинации, да се види, че те съвпадат като ръкавица. Страните, в които се е спазвал строг имунизационен календар, както е в Източна Европа, инфектираните са много по-малко. В Испания и Италия, например, въпросният календар не е задължителен, а е препоръчителен. Нещо повече, в Италия и САЩ дори не се препоръчва ваксинирането срещу туберкулоза.

 

 

 

Интересно изключение е Португалия, чиито имунизационен календар е приблизително като този в Източна Европа и се прилага БЦЖ ваксината. Независимо, че по манталитет хората там си приличат с испанците, границите са отворени, обичаите и климатът са едни и същи, сред португалците има много по-малък брой инфектирани с COVID-19. В Испания тази ваксина е препоръчителна и реално там няма създаден колективен имунитет. Освен това не само броят на заразените, но и броят на починалите е десетки пъти по-малък в Португалия, обяснява професорът.

 

 

 

„Физическата изолация е основната причина за предпазване на българското население. България беше първата страна, която взе строги мерки, и това се отчита като положителен момент. Хората не бива да се притесняват. И китайски, и европейки имунолози съобщават, че около 80% от заразените с COVID-19 нямат или имат много леки симптоми на заболяването, което е въпрос на създаден имунитет“, казва професор Иво Петров.

 

 

 

Здраве

More in Здраве

Доц._Андрей_Чорбанов_6274957821127726242_2408442630338807554_original

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

април 23, 2024
php1gkx09_559x345

България пред епидемия от коклюш: До месец болните ще бъдат най-малко хиляда

април 22, 2024
Image_17681956_40_0

Трагедия: Две бебета от Кюстендил починаха от коклюш, в страната броят на заразените расте

април 19, 2024
Lekar

Лекари въведоха нова такса „компютър“ заради е-рецептите, искат до 10 лв. за „електронно обслужване“

април 13, 2024
big_0d9522d70f971d85e9d97fdffa4c146efe3f5565

Задават се нови промени за прегледите при джипито и направленията към специалист

февруари 20, 2024
Image_16701514_40_0

Силвена Роу даде своята рецепта: Важно за здравето е да се ядат кисело зеле, чесън, куркума и черен кимион

декември 26, 2023