ОБЩЕСТВО

РЗИ раздала на болниците костюми за химическа защита произведени през 1986 г. от Нефтохим

РЗИ раздала на болниците костюми за химическа защита произведени през 1986 г. от Нефтохим

3efafbcedd18431585633123b4ac3dfc

 

 

 

Облекла за химическа защита произведени през 1986 г. са раздадени на лечебните заведения в страната от РЗИ.

 

 

 

За древните костюми се разбра от постове в социалната мрежа на медици от Враца, но такива облекла са доставени и в други региони. Проучване на Биволъ и Зовнюз установи, че те идват от военния резерв.

 

С това разполагаха – това дадоха

 

 

Биволъ се свърза с директора на МБАЛ – “Христо Ботев” във Враца д-р Керемедчиев, който потвърди, че РЗИ е доставила 100 бройки от тези защитни облекла в началото на епидемиологичната криза.

 

 

“Това беше отдавна. Оттогава съм си набавил модерни защитни облекла. Имаме си всички предпазни средства” – обобщи той ситуацията.

 

 

Според него костюмите, макар и древни, са качествени. Проведени в болницата тестове с пара под налягане са показали, че платът не е изгубили изолиращите си свойства.

 

 

 

 

“Още като ги получихме разпоредих да направят тестване под висока температура и високо налягане. Трябва да ви кажа, че при три цикъла последователни нищо им няма. Навремето, както са изработвани за военните, са правени както трябва. Материята е изключително качествена, здрава. Много малко неща от подобен вид тъкани издържат”. – похвали ги д-р Керемедчиев.

 

 

 

Очевидният проблем е, че тези облекла не са пригодени за манипулации в болнични условия, а по-скоро стават за пръскане на лозе.

Несимпатично, но върши работа. Идва от военния резерв.

Шефката на РЗИВраца Кети Ценова каза, че облеклата са дошли в нейното ведомство от РЗИ Плевен и според нея произходът им е от военния резерв. Във Враца са получени 800 такива облекла и са раздадени на лечебните заведения.

 

 

 

 

“Независимо, че не изглежда добре, облеклото е много качествено” – каза Кети Ценова. “Проблемът е, че ръкавиците са с три пръста, но то върши работа като защита и по-добре да има каквото и да е предпазно облекло, отколкото никакво. Доколкото разбирам, има ги в цяла България” – каза тя.

 

 

Защитният комплект от 1986 г. идва от военния резерв.

 

 

 

Тя също така уточни, че годината на производство е 1986 и подчерта, че облеклата са раздадени за еднократна употреба. Кети Ценова потвърди думите на д-р Керемедчиев, че костюмите са тествани в автоклав под налягане и издържат много добре.

 

 

“Раздали сме и по-ново облекло, но в ограничени количество” – каза тя. “Имаме резерв от 200 облекла за еднократна употреба, които ще раздадем когато има проблем реално.”

 

 

 

По информация на Биволъ и Зовнюз защитните костюми са доставени преди около две седмици.

 

 

Витрина и реалност

 

 

Още преди доставката на “несимпатичните костюми”, на 17 март, премиерът Борисов посети фабрика за защитни облекла във Враца и похвали модерното българско производство на такива изделия.

 

 

Стана ясно, че там се правят костюми с дишаща мембрана, издържаща на налягане от 4 бара. Работниците впечатлиха премиера с думите, че с подобна екипировка бил летял Юрий Гагарин.

 

 

Борисов не пропусна да похвали българското производство и пред Европейския съвет и съобщи, че европейски лидери го питали за възможни доставки. Впоследствие той посети още фабрики за защитни облекла, хвалейки българската индустрия, която се пренастройва в кризисен режим за дефицитните по цял свят защитни изделия.

 

 

 

Не е ясно колко модерни защитни костюми са доставени в болниците из страната до момента. Според РЗИ болниците трябва сами да си ги набавят от собствените си бюджети.

 

 

Производство на Нефтохим

 

 

 

34 годишните костюми от времето на аварията в Чернобил идват от бившия Завод за пластмасови изделия “Цвятко Радойнов” в Грудово (сега гр. Средец) и са от поливинилхлорид. Фабриката е филиал на социалистическия Нефтохим. През 1991 г. собствеността му е отделена в “Пластмасови изделия” ЕООД. Фирмата отдавна е в несъстоятелност.

 

 

Облеклата са произведени през 1986 г. в завод, който е бил филиал на Нефтохим.

 

Дунав мост

 

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

phpgoo0bk_800x_

АНУШКА ВЕЧЕ Е РАЗЛЯЛА ОЛИОТО

април 26, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
Image_17742841_40_0

Здравният министър и Кунчев с извънредни решения заради коклюша, огласиха какви стъпки се предприемат

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
7bfd09d69f4f419a8bf9eee06bd000ed

Топим се с десет души на час, а до няколко години близо 30% от населението ще се пенсионира

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024