САЩ

САЩ разследват СЗО и Китай за разпространението на коронавируса

САЩ разследват СЗО и Китай за разпространението на коронавируса

 

9d395f891cc041b977c8c8a04d5b2a8f

 

 

Комитетът на Сената на САЩ по вътрешна сигурност и правителствени въпроси започва разследване на появата на коронавирус и неговото разпространение, с акцент върху ролята на Китай и Световната здравна

 

 

 

организация (СЗО) по този процес. Това обяви председателят на комитета Рон Джонсън в интервю за „Политико“.

Според сенатора той и колегите му възнамеряват да проучат обстоятелствата на появата и разпространението на вируса и мерките, предприети за реагиране на епидемията както в САЩ, така и в чужбина, „в своята цялост“.

 

 

 

Разследването ще се фокусира основно върху причините за появата на коронавирус в Китай и дали усилията на Пекин и СЗО са били достатъчни, за да ограничат по-нататъшното му разпространение. „Къде започна всичко? Имало ли е предаване на инфекция от животно на човек? Или теч от лаборатория в Китай, където, например, разработването на лекарства за други видове коронавируси би могло да върви с най-добри цели? Трябва също да проучим каква е ролята на СЗО в укриването на информация за появата на вируса“, каза председателят на комисията.

 

 

 

 

Той каза още, че се планира да се проучат причините за липсата на доставки на лични предпазни средства и лекарства за борба с вируса в САЩ и липсата на производство на редица лекарства, необходими за борба с инфекцията в САЩ.

 

 

 

Според един от участниците в разследването, сенаторът Рик Скот, „не можем да се доверим на комунистически Китай, научихме също, че не можем да се доверим на СЗО, защото те ни излъгаха“.

 

 

Но не е ясно доколко действията на президента Доналд Тръмп ще бъдат разследвани от ръководения от републиканците панел, като Джонсън и други републиканци са фокусирани главно върху Китай и СЗО.

 

 

 

Системата за тестване на Съединените щати бе сварена напълно неподготвена от коронавируса и Джонсън каза, че по-бързата международна информация би помогнала за разработването на „точен лабораторен тест по-рано“.

 

 

 

Джонсън също каза, че е възложил на сенатор Рик Скот да ръководи разследването на СЗО, която попадна под безпощадна атака от страна на депутатите на решублканците и Белия дом, че не са направили повече за намиране на точна информация от Китай за появата на вируса.

Скот, известен ястреб коментира, че ще се задълбочи върху това, какъв е бил планът на СЗО, кога са знаели как се предава вирусът и когато организацията става скептично настроена към числата от Китай, показващи, че вирусът е задържан.

 

 

 

„Нека създадем нова организация, ако това е важно за нас, защото тази очевидно не работи“, заяви Скот за СЗО.

Републиканци предложиха да се отнеме финансирането и ръководителят на СЗО да подаде оставка; някои помощници на Тръмп също обмислят създаването на алтернатива на СЗО. Генералният директор д-р Тедрос Адханом Гебрейсус заяви, че вярва, че САЩ ще продължат финансирането.

 

 

 

Демократите от Камарата обещаха строг контрол върху управлението на пандемията от Тръмп и дори има някои двупартийни законопроекти за създаване на комисия в стил 11/11, която да разследва грешките на правителството.

 

 

 

 

Демократите отказаха да възприемат критиките на републиканците за СЗО и вместо това съсредоточиха яростта си върху Тръмп и неговото омаловажаване на вируса през последните два месеца.

 

 

 

„Липсата на действия, при която президентът всъщност ни казваше, че всичко ще бъде наред, продължи два месеца, в които трябваше да се подготвим. И ние плащаме цената сега, хората плащат цената в момента“, коментира сенатор Тина Смит.

 

Лупа БГ

САЩ

More in САЩ

хилари тръмп768x432

Хилари Клинтън: Гласуването за Тръмп е гласуване за Путин

март 13, 2024
Image_17344904_40_0

Bild хвърли бомба: Това е тайният план в ръкава на Тръмп за Украйна и Путин

март 9, 2024
1010x570

Тъкър Карлсън нарече думите на Байдън, че Украйна може да спре Русия „бълнуване на луд“

март 8, 2024
980x551_1709115677_8262279738184632447_big

Проучване: Тръмп води с 5% на Байдън

март 3, 2024
28dc265efa154b77bf9604ea4253abba

Байдън си изпусна нервите и обиди жестоко Путин, Кремъл реагира: Думите му позорят само самите САЩ

февруари 22, 2024
1010x570

Тръмп: Смъртта на Навални ми изясни, че САЩ е залязваща и проваляща се нация

февруари 19, 2024