Политика

Стоян Мавродиев: Премиерът е бил подведен, материята е сложна

Стоян Мавродиев: Премиерът е бил подведен, материята е сложна

 

big_92526462_513005852717283_6074585951420547072_n

 

 

Главният изпълнителен директор на ББР в оставка Стоян Мавродиев обясни своята позиция по големия заем към колекторска фирма в студиото на „Лице в лице“ по БТВ:

 

 

„Убеден съм, че премиерът е бил подведен от множество анализи и мнения около него. Материята е сложна и не е имал време да стигне до детайлите. Банката не е извършила нищо нередно.

 

 

 

Несправедливо към екипа е да бъде обвиняван за нещо нередно. Тези хора работят денонощно напоследък. Тази спомената сделка е от 75 млн за компания „Свети Георги Груп“.

 

 

 

Цялата атака идва от една медийна група и един бизнесмен – от „Капитал“ и Иво Прокопиев. Тяхната цел е да съборят банката, тъй като Прокопиев има няколко дела за пране на пари, по мои сигнали. Това е поредното фалшиво обвинение срещу ББР и лично срещу мен. 

 

 

Това е лична вендета и лична атака. Те водят съзнателно подривна дейност срещу банката, действат като терористична група.

 

 

По тези милиони се работи поне от 6-7 месеца. Обадиха ми се множество директори на банки, че не е редно да има критика за тази сделка, ние спечелихме пред конкуренция от търговски банки. 75 млн лв са нужни, за да купи компанията портфейл с проблемни вземания от две търговски банки.

 

 

 

Тази сделка е обезпечена, тя ще печели над 30 млн лв дивидент на държавата годишно. Те може да отидет в малки и средни компании.

 

Тази сделка е обезпечена с над 500 милиона активи, от тях 150 милиона лева са сериозни активи от недвижими имоти.

 Това е една добра сделка, подчерта Мавродиев в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

 

Тази сделка е обезпечена над 5 пъти.  От тази сделка ББР ще спечели над 30 млн. лева за 19-годишния период, които ще влязат в банката.

 

Тази сделка прочиства портфейлите на тези две банки. ББР директно превежда парите на двете банки, които те могат да насочат към малкия и среден бизнес.

 

Тези пари не са от правителството за пандемията, а от ресурса на ББР, от финансови институции, без помощ от българската държава. Нашият екип може да убеди институции като Китайската, Японската и Корейската банка за развитие например. Моралът в банковата система се измерва с числа.“

 

 

 

Политика

More in Политика

тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024
hristo-ivanov-02-1024x701-1

Христо Иванов с нов апел „Нито глас за Пеевски“

април 21, 2024