Русия

Феноменален Путин отправи най-краткото обръщение към народа: първо, второ, трето…

Феноменален Путин отправи най-краткото обръщение към народа: първо, второ, трето…

koronavirus_putin_1
 Неработната седмица преминава в неработен месец. Това обяви президентът на Русия Владимир Путин. Решението е неочаквано, още по-странно бе краткото изявление на държавния глава. Руснаците ще си бъдат вкъщи до края на април. Засега.
Руският президент Владимир Путин обяви, че неработните дни ще бъдат удължени до края на април, като заплатите се запазват, съобщиха от Кремъл, цитирани от ТАСС и БГНЕС.

Президентът заяви,че заплахата от коронавируса остава, като пикът в света и в Русия все още не е достигнат. На ръководителите на отделните региони ще бъдат дадени допълнителни правомощия, допълни президентът. Цялата информация от тях ще постъпва в координационния съвет на правителството.

 

 

Остават да работят държавните и медицинските учреждения, аптеките и магазините за стоки от първа необходимост. Запазването на работните места и доходите на гражданите са най-важните приоритети на властите, допълни президентът.

Този път словото на Путин бе политическо, за разлика от досегашните две, които включваха предимно икономическа конкретика.

 

ПЪРВО

 

За първи път Путин не спомена силови ведомства в ролята на спасители на държавата и населението. Нито армията, нито службите, нито вътрешното министерство, нито прокуратурата не влязоха в списъка на борещите се с пандемията COVID – 19. И това при условие, че е известна настойчивостта на силовото лоби в страната да използва извънредното положение за да постави страната под свой контрол.

 

ВТОРО

 

За герои той обяви единствено медиците и доброволците. Това е може би първият случай, в който мнението на президента съвпада напълно с мнението на повечето руснаци. Не само изтъкна тяхната огромна роля, но разпореди да бъдат обезпечени с всичко необходимо, за да водят битката с коронавируса по най-добрия начин.

 

ТРЕТО

 

Путин недвусмислено признава, че в кризисната ситуация централизираната власт/диктатура повече вреди на страната, отколкото е полезна. Освен това президентът упълномощи местните управи да взимат самостоятелни решения, според особеностите на дадените региони.

 

Путин призна още, че неработният април ще нанесе съкрушителен удар на руската икономика, както и върху доходите на хората. Президентът обеща помощ за гражданите, но не каза каква.

 

Цялото слово – няколко минути. Спират общите приказки, безкрайните пресконференции, изявления на политици и министри. Точка.

 

По материали от „Независимая газета“

Русия

More in Русия

FILE PHOTO: A sign outside the headquarters of JP Morgan Chase & Co in New York, September 19, 2013. REUTERS/Mike Segar/File Photo

Русия конфискува $440 млн. от най-голямата американска банка JPMorgan

април 25, 2024
ezgif-6-4cf25b0bf5

Путин се срещна с Емир Кустурица в Кремъл и обяви: Фашизмът е жив, използват го срещу Русия!

април 2, 2024
Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Путин: Москва вече знае кой е извършителят на терористичната атака

март 25, 2024
ислам

Това 15-годишно момче спаси над 100 зрители от касапницата до Москва. „Връщах се пак и пак“

март 24, 2024
960x540

Първите показания на един от задържаните терористи: За пари – половин милион рубли

март 23, 2024