ОБЩЕСТВО

40 са вече жертвите на коронавируса в България, нов скок в броя на заразените за денонощие

40 са вече жертвите на коронавируса в България, нов скок в броя на заразените за денонощие

 

af9b2a15b71f13531445f7b670c1ef01

 

 

За последните 24 часа заразените с коронавируса са 42. Така болните станаха 825 души. 21 са в болница. Това заяви на редовния си брифинг шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мунафчийски. 

 

 

Повечето болни са концентрирани в София – те са 19. Във Видин има ръст на пипналите заразата.

 

 

Трима са починали за последните 24 часа и тримата са имали придружаващи заболявания. Починалите до момента са 40 души. Средната възраст на починалите е 64 години. Излекуваните са с 19 повече от вчера.

 

 

 

12 нови случая при медиците – в „Пирогов“ – 7, във Видин 5 души. 37 души са в интензивните отделения. В София 134 души са в болница, поясни генералът.

 

 

Що се отнася до заразените във Филиповци и Столипиново, то от Щаба заявиха, че 50% от бързите тестове са положителни, тестването продължава.

 

 

 

Над 5 000 маски от висок клас пристигнаха от Китай тази нощ, обяви ген. Мутафчийски. С напредването на епидемията медицинските ресурси се стопяват заради големия брой заразени лекари, медсестри, санитари.

 

 

 

 

Шефът на оперативния щаб заяви, че София няма да последва примера на Банско и Паничерево и няма да бъде напълно затваряна. Мерките ще бъдат като в ромските квартали.

 

 

 

Сигналите са многобройни за обслужване без маски в хранителните магазини в столицата. Стигна се до там, че полицията трябваше да се намеси. В „Люлин” имахме многобройни обаждания от граждани и полицията за обслужване без предпазни средства. Ще има солени глоби за тези магазини, ако това не се промени, категоричен е ген. Мутафчийски.

 

 

Данните за излекуваните са за изписаните пациенти и тези, които са наблюдавани вкъщи. Последните са в по-леко състояние. Имаме 2-ма пациенти, които 34 дни не можем да ги излекуваме, съобщи генералът.

 

 

 

 

„Заради борбата с коронавируса се налага непопулярни решения да се взимат – особено в нашия регион и включително в България. Беше наложено затваряне на София“,  коментира Мутафчийски.

 

 

 

Той припомни, че в Сърбия, Гърция и Северна Македония са въведени непопулярни и тежки мерки за населението – забрана за излизане навън.

 

 

 

 

„Политиците там се вслушаха в гласа на експертите – гласа на разума. Ние благодарим за своевременното и тежко решение, което взе нашето правителство вчера“, заяви шефът на ВМА.

 

 

 

Той коментира и пратката от Китай, която пристигна нощес в България: „С напредване на епидемията медицинските ресурси се стопяват с всеки изминал ден. Това е в цял свят. България също не е пощадена от това явление“.

 

 

 

По българското Черноморие в някои малки населени места има повече софийски коли отколкото в София. Заради това се взе това тежко решение. Имаме сигнали, че има струпване на хора и в Банско.

 

 

 

Нещата, които се случват са реални и те са опасни.

 

 

Повечето разчитахме на вербално послание, но явно те не се случват. 99,9% от гражданите на България напълно осъзнават какво се случва и съдействат със своето отговорно поведение. Но една малка част водят нещата към провал. Не можеше да стоим безучастни към тези деструктивни действия“, категоричен бе ген. Мутафчисйки.

 

 

„София не се поставя под карантина по примера на Банско, а се поставя под ограничение по примера на двата квартала, които са в София. Защото ограничението не е съвсем ограничено, а е канализирано в определени часов“, категорично обясни ген. Мутафчийски.

 

 

 

Той бе категоричен, че опитите да бъдат организирани в мрежата някакви протести в софийските циганските квартали попадат под универсалната забрана на извънредното положение, която не позволява събирането на повече от двама души на едно място.

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

big_768206

Скандал в парламента: Кой шмърка в залата и кой ползва крем от тестис на усурийски тигър

март 29, 2024
171161419827241

Наистина ли се помисли за Кралица?… Илияна Раева втрещи с външния си вид

март 28, 2024
парите

Енергийно дружество предупреди за голям проблем със сметките за ток от 1 юли

март 28, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024