ОБЩЕСТВО

80% от българите обедняха и вече не издържат. Не може г-н Борисов да бъде и доктор, и икономист

80% от българите обедняха и вече не издържат. Не може г-н Борисов да бъде и доктор, и икономист

 

big_111

 

Финансовият експерт Мика Зайкова обяви в Студио Хъ по 7/8 ТВ, че България вече е в рецесия, а българите са много обеднели.

 

 

Ето какво заяви Мика Зайкова:

 

 

 

„България вече е в рецесия,  тя и без коронавируса щеше да влезе в рецесия, защото не само икономическият цикъл беше такъв, а защото всички предпоставки имаше.

 

 

 

Като се тръгне от Германия, защото тя е основният наш търговски партньор в ЕС. А Германия е в техническа рецесия още от миналата година, защото има ръст на Брутния вътрешен продукт 0,9, което е техническа рецесия.

 

 

 

Наистина не сме добре. Знаете ли, има една българска поговорка, която казва: „Като не знаеш къде си тръгнал, ще стигнеш някъде другаде.”

А това е поради липса на елементарни знания в управляващите.

 

 

 

Защото не може г-н Борисов да бъде и доктор, и икономист, и там всички други специалности. Времето на енциклопедистите мина преди два века.

 

 

 

 

 

Трябва да знаеш накъде си тръгнал. А, за да знаеш накъде си тръгнал, си правиш планове.

Ние вече сме зле. Когато се прави актуализация на бюджета, а това направи министър Горанов, първо се прави анализ, да видиш къде отиваш и какво се случва.

 

 

 

 

Горанов да предполага, че в най-лошия сценарий Брутният вътрешен продукт ще спадне с 4 %, е направо смешка.

Склонна съм да вярвам на Белгийска банкова група КВС, която в своите прогнози има три сценария за България.

 

 

 

Най-оптимистичният е от порядъка на 4 до 6 % спад на БВП, базовият е 10 %, а най-песимистичният, който е твърде вероятен при това неумело ръководене на кризата, е някъде към 14 %.

 

 

 

Блумбърг прогнозира, че 6 % спад на БВП на България е най-оптимистичният вариант.

И ще ви кажа защо те са прави.

 

 

 

БВП се състои от три основни елемента. За съжаление България има икономика на услугите и 80 % от БВП се формира от потребление – колективно, което населението употребява, и инвестиционно, което е от фирмите.

 

 

 

Но сега 70 % от бизнеса не работи, а 90 % от него е малкия и средния.

Ние се намираме в изключително тежко състояние, така че да говорим за инвестиционно потребление не е мечта, няма смисъл да говорим.

 

 

 

 

Българите обедняха. 43% не могат повече да издържат, могат един месец. Около 15% казват, че могат още 15 дни да издържат, но дефакто българският народ е беден народ. 80 % от него вече не може да издържа.

А защо не може да издържа? Защото, като не знаеш какво да правиш, гледаш по-умните какво правят и от тях вземаш нещо, което се мъчиш да приложиш.

 

 

 

 

Какво правят другите? Първо, директно подкрепят бизнеса, основно малкия и средния, това означава не кредитите, за които се говори у нас, а говорим за директни субсидии на бизнеса.

 

 

 

 

Второ, правиш данъчна ваканция. Вземам Кипър, като една малка икономика, която е близка до нашата.

 

 

 

Те измислиха да дадат възможност на всички фирми да запазят заетостта си, като плащат 80 % от заплатите на хората. Второ, решиха да дадат едни 110 млрд.евро на фирмите, като ги подкрепят директно.

Решиха, че ще направят данъчна ваканция и два месеца фирмите няма да плащат ДДС, което се поема от държавата.

 

 

 

 

19 % е основната ставка там, основната ставка я намаляват с 2 %, но там има диферинцирано ДДС, както в цяла Европа, с изключение на Дания и България.

В Кипър ще намалят ДДС на засегнатите отрасли, които са диферинцирани. Това са транспорт, туризъм, ресторантьорство. От 9% на 7 % ще падне ДДС-то. Освен това ще отложат и всички битове плащания.

 

 

 

В Гърция дават 800 евро на човек с доходи до определено ниво, на децата отделно дават. В Америка дават 1200 долара на всички с доходи до 85 долара, дават 500 долара на всяко американско дете.

 

 

 

И понеже чух г-н Борисов да казва, че ние не може да даваме на калпак. Това не е калпак, уважаеми г-н Борисов, това е подкрепа на потреблението. Защото като му дадеш пари, този, който няма, ги харчи до стотинка.

 

 

 

Всички страни дават подкрепа на населението, подкрепа на малкия, средния и едрия бизнес.

 

 

Конгресът на САЩ разреши 2 трилиона и 200 милиарда на Тръмп. Той даде 500 милиарда на едрия бизнес, 500 милиарда на населението, 250 на малкия и средния бизнес и 75 милиарда на медицината.”

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

171161419827241

Наистина ли се помисли за Кралица?… Илияна Раева втрещи с външния си вид

март 28, 2024
парите

Енергийно дружество предупреди за голям проблем със сметките за ток от 1 юли

март 28, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
събев

Бившият министър на „Промяната“ Николай Събев: ПП-ДБ е средство за удоволствие на сексуален доминант

март 27, 2024