Анализи

Newsweek: Пентагонът евакуира Белия дом заради COVID-19 и опасност от безредици!

Newsweek: Пентагонът евакуира Белия дом заради COVID-19 и опасност от безредици!

og-image-952x500

 

 

 

Пентагонът е поставил в състояние на повишена готовност една от специалните си оперативни групи с цел да евакуира от Вашингтон ръководството на страната в случай на влошаване на ситуацията с разпространението на коронавируса. Това съобщава американският седмичник Newsweek, като подчертава, че съответното разпореждане е дадено още на 16 март.

 

 

 

Както пише списанието, Обединената оперативна група на столичния регион (JTF-NCR) наброява общо 10 хиляди военни и държавни служители на Пентагона. Тя се отчита директно пред министъра на отбраната. Генерал-майор Омар Джоунс е назначен да командва групата, уточнява Фокус.

 

 

 

Сред основните й задачи е да се гарантира непрекъснатостта на работата на правителството в случай, че пандемията COVID-19 се развива според най-негативния сценарий, „ситуацията стане още по-катастрофална и се наложи военна намеса“, изтъква Newsweek.

 

 

 

По-специално се разглеждат сценарии на „възможни безредици“ в столицата, които могат да доведат до необходимостта от преместване на американския президент, членове на администрацията, висши служители на Пентагона и други федерални агенции на по-сигурни места.

 

 

 

За това се предполага, по-специално, да се използват многофункционални хеликоптери UH-60 Black Hawk. Две роти от такива хеликоптери от 106-и въздушен батальон на националната гвардия, разположени в Илинойс, бяха разположени по-близо до Вашингтон – в базата на Форт Белвоар (Вирджиния).

 

 

 

„Ние сме силите за бързо реагиране … в столичния окръг Колумбия, които са предназначени да помогнат за евакуацията на хората“, заяви капитан Адам Ковалски от 106-и батальон.

 

 

 

В същото време Newsweek цитира неназован говорител на Пентагона: „Никой не иска да говори за евакуация, особено в ситуация, в която няма къде да се отиде“. Той има предвид, че коронавирусът вече се е разпространил на цялата територия на САЩ.

 

 

 

Миналата сряда кметът на Вашингтон Мюриел Боузър обяви удължаването до 15 май на аварийния режим в столицата във връзка с пандемията. По това време в окръг Колумбия са регистрирани 2197 случая на инфекция, 72 души са починали. Според местни експерти COVID-19 може да бъде разпространен във Вашингтон според сценария в Ню Йорк, където се развива една от най-трудните ситуации в страната и 887 души са свързани с вентилатори.

 

 

 

Според университета Джон Хопкинс, който прави изчисления въз основа на информация от федералните и местните власти, в САЩ са заразени над 671 хиляди души, над 33 хиляди са починали.

Анализи

More in Анализи

phpzbdpk7_559x345

Politico: Срам за германските военни! Кремъл ликува, след като унизи Берлин с теча за “Таурус“ и Кримския мост

март 4, 2024
1010x570

„Нюзуик“: Русия победи Запада във войната на санкции. Руската икономика расте с бързи темпове

януари 20, 2024
пса

Руски коментар: Братушките се продадоха на врага. Да благодарим на българите, че ни избавиха от историческите митове. Похарчихме доста кръв и пари заради тях

януари 16, 2024
nyu-york-taims-rusiia-si-vrashta-690

„Ню Йорк таймс“: Ситуацията на фронта се обръща в полза на Русия

декември 23, 2023
путинbig_6957

The Telegraph: Русия е близо до съкрушителна победа. Основите на Европа са разклатени

декември 14, 2023
768x432

Gazeta Wyborcza: Москва триумфира. Западът ще претърпи тежко фиаско заедно с Украйна

ноември 25, 2023