САЩ

Американски кораби влязоха в Баренцово море, НАТО щяло да пази Източна Европа от „руска агресия“

Американски кораби влязоха в Баренцово море, НАТО щяло да пази Източна Европа от „руска агресия“

big_1ecd

 

 

 

Министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър изрази увереност, че НАТО е готова да защити източноевропейските страни. Той имаше снощи задълбочена презентация чрез онлайн конференция във Вашингтон, където говори за външните предизвикателства на САЩ в епоха на пандемия. 

 

 

 

„Нараства готовността на НАТО да защитава източното си крило от потенциална руска агресия“, каза той, цитиран от БГНЕС.

 

 

 

Министърът обаче не уточни дали едно от най-големите военни учения на Северноатлантическия алианс – „Defender 2020“, ще продължи. Ученията бяха прекратени, след като САЩ през март спряха да изпращат войски и техника.

 

 

 

Еспър подчерта, че НАТО е силен алианс, който увеличава бюджета си за отбрана. Приоритетът е да се разработи програмата „Четири по тридесет“, която предвижда прехвърлянето на 30 батальона, 30 ескадрили и 30 бойни кораба през Атлантическия океан в Европа в рамките на 30 дни.

 

 

 

 

„През последните няколко години наблюдаваме повишена готовност на НАТО. Мисля, че наличието на такава готовност е положително, както от гледна точка на съществуващия потенциал, така и от възможността за разгръщане на този потенциал“, каза Еспър.

 

 

 

 

Въпреки пандемията, Съединените щати следят отблизо потенциалните външни предизвикателства, като тези, идващи от Китай и Русия, така че Вашингтон предприема повече стъпки към адаптиране към “новите реалности”. Министърът каза, че влиянието на пандемията върху военната готовност на САЩ е малко и че се прибягва до активно стратегическо планиране, за да се избегне “по-голямо влияние” в бъдеще.

 

 

 

 

Въоръжените сили на САЩ наброяват около 2 милиона, а по-малко от 5000 са заразените с коронавирус сред тях, по-малко от 100 са хоспитализирани, а двама са починали, каза министърът.

 

 

 

 

Междувременно американски военни кораби влязоха в Баренцово море, близо до руските териториални води в Арктика, за първи път от 80-те години на миналия век, предаде Франс прес, като се позова на военноморските сили на САЩ.

 

 

 

 

Става въпрос за общо четири плавателни съда – три разрушителя („Доналд Кук“, „Портър“ и „Рузвелт“) и снабдителният кораб „Съплай“. Те са влезли вчера в Баренцово море, придружавани от един британски боен кораб – фрегатата „Кент“, съобщи БТА.

 

 

 

 

Целта на маневрите е да се потвърди „свободата на корабоплаване и да се покаже безупречната интеграция на съюзническите сили“, обясниха ВМС на САЩ. В комюникето се подчертава, че „нито един американски (военен) кораб (не е) влизал в Баренцово море от средата на 80-те години на 20-и век“.

 

 

 

 

Руското министерство на отбраната е било уведомено за курса на корабите на 1 май, „за да бъде избегнато каквото и да било недоразумение, да бъдат намалени рисковете и да бъде предотвратена всякаква случайна ескалация“.

 

 

 

 

„Наблюдаваме увеличаване на активността на Китай в Южнокитайско море. Виждаме, че руснаците продължават да изпробват нашата военновъздушна отбрана в Аляска и на северната граница“, каза Еспър по време на видеоконференция, организирана от института „Брукингс“.

loading...
САЩ

More in САЩ

sasht-gotvat-ikonomichesko-tornado-za-kitai-1

САЩ готвят икономическо торнадо за Китай

май 4, 2020
big_1357

Разузнаването на САЩ каза тежката си дума за произхода на COVID-19

април 30, 2020
САЩ640x480_1434736963

Безпрецедентно ниски нива на икономическата активност в САЩ

април 30, 2020
trumpdonald_042320upi4_lead-980x500

Стотици американци послушаха Тръмп и пиха дезинфектант и белина в борбата с COVID-19

април 27, 2020
trump

Тръмп: Брифингите за коронавируса са загуба на време

април 26, 2020
big_big_31_83ccc8b

САЩ обявиха официално от Белия дом: Ковид 19 умира за минути на слънце! ВИДЕО

април 24, 2020