Европа

„Дойче веле“: Хиляди източноевропейци мизерстват, за да е евтино месото в Германия

„Дойче веле“: Хиляди източноевропейци мизерстват, за да е евтино месото в Германия

 

hiladi-iztochnoevropeici-mizerstvat-za-da-e-evtino-mesoto-v-germania-1

 

 

Германия е страната на евтиното месо. Някои месни продукти са дори по-евтини, отколкото в България. Цената за това обаче плащат източноевропейците. Сега управляващите искат да сложат край на този абсурд.

 

 

 

Германия забранява назначаването на работници, наети от подизпълнители, в голяма част от месопреработвателната промишленост. Освен това санкциите за нарушения на трудовото законодателство в бранша ще бъдат увеличени двойно. Правилото ще влезе в сила от началото на 2021 година.

 

 

 

Решението беше взето изключително бързо. Поводът: в няколко кланици в Германия работници от чужбина се заразиха масово с новия коронавирус. Условията в кланиците са всъщност тема, която в Германия се обсъжда от години. Евтина работна ръка от Източна Европа, наета от подизпълнители, изпълнява тежката работа срещу живот в мизерни условия – хората спят в препълнени общежития, за които плащат високи наеми. Досега браншът успяваше някак да избегне налагането на по-строги ограничения – с някакви доброволно поети ангажименти. Те обаче не дадоха резултат.

 

 

 

Тежката битка за евтиното месо

 

 

 

Битката за цената на месото, което германците толкова много обичат, е тежка. И в крайна сметка именно тя води до непоносимите условия на труд на хората от кланиците. В кризата с коронавируса изведнъж се оказва възможно това, което дълги години не се получаваше.

 

 

 

 

Още отсега представители на бранша протестират гръмко, посочвайки – не без основание – че и в други отрасли на икономиката, например в строителството, се работи с подизпълнители. Логично е да попитаме дали сега се налага забрана на този вид практика само за месопреработвателния бранш. И дали условията на труд действително ще се подобрят, ако предприятията от бранша се съобразят с новите ограничения?

 

 

 

 

Досега контролът от страна на оторизираните държавни органи беше доста слаб – заради недостатъчния брой инспектиращи. Това също трябва да се промени. Но все пак началото е поставено.
Сега хората в Германия, които толкова обичат да си похапват наденички и пържоли на грил, не бива да се изненадват, ако месото поскъпне. В сравнение с други страни германците, които са най-богатият народ в Европа, дават по-малко пари за храна и отдавна са разглезени от политиката на дискаунтърите, които се надпреварват да предложат най-ниската цена.

 

 

 

 

Някои потребителите пазаруват в биомагазини, предлагащи здравословни храни от екологично чисто производство. Но тези хора в Германия си остават незначително малцинство. Възмущаваме се, когато гледаме по телевизията репортажи за лошите условия на труд в кланиците. Който пък е виждал как се работи във фабрика за замразени пици, отказва да консумира подобна храна. Но мнозинството от хората изобщо не иска и да знае от кого и как се произвежда месото, което ядем. Важното е то да е евтино.

 

 

 

 

Дано поуките доведат до дълготрайни промени

 

 

 

 

В сегашната криза от коронавирус няма много добри новини. Дотук тя причини доста страдания на хората. Но ще бъде добре, ако поуките, които си извлякохме доста бързо, доведат до дълготрайни промени – в кланиците, на полето за аспержи, на строителната площадка, в сектора на грижите за болните и възрастните хора. Всички ние обаче ще трябва да дадем своя принос за това. В конкретния случай това ще рече: да плащаме по-висока цена за месото и да консумираме по-малко месни продукти. И да не си затваряме очите пред нечовешките условия в кланиците. Защото те винаги са били такива – и преди пандемията от коронавирус.

 

 

Дойче веле

loading...
Европа

More in Европа

evropeyska_komisiq_ursula

Шамар от Брюксел: Наблюдението на ЕК над България остава заради корупцията и правната ни система

май 20, 2020
German Chancellor Angela Merkel listens during a joint press conference with French President Emmanuel Macron, who attends via video link, at the Chancellery in Berlin, Germany, on May 18, 2020 on the effects of the novel coronavirus COVID-19 pandemic. (Photo by Kay NIETFELD / POOL / AFP) (Photo by KAY NIETFELD/POOL/AFP via Getty Images)

Меркел и Макрон предложиха Брюксел да набере €500 млрд. дълг за възстановяване на ЕС

май 18, 2020
na-fona-na-covid-krizata-bednostta-zavzema-novi-teritorii-v-evropa--1

На фона на Covid-кризата бедността завзема нови територии в Европа

май 18, 2020
big_10b5

Ваксината срещу коронавируса няма да е задължителна в Германия

май 16, 2020
epa08385439 People enjoy the spring weather at an outdoor restaurant in Stockholm, Sweden, 26 April 2020. While many countries in Europe have instituted a lockdown in a bid to slow down the spread of the ongoing COVID-19 pandemic, Sweden has taken a far less drastic approach; for example, allowing primary schools to remain open as well as bars and restaurants as long as they limit all service to table service only.  EPA/Jessica Gow SWEDEN OUT

Форин афеърс: Шведската стратегия срещу К-19 скоро ще стане световна, масовите карантини – все по-нетърпими

май 15, 2020
big_EU-Kommission-Bild-von-Dimitris-Vetsikas-auf-Pixabay

Европейската комисия се намесва в България. Дава ултиматум на Борисов да отговори до месец

май 14, 2020