Здраве

Кантарджиев: Тежестта на инфекцията при К-19 зависи от броя на вирусите, с които си се заразил

Кантарджиев: Тежестта на инфекцията при К-19 зависи от броя на вирусите, с които си се заразил

 

big_jhi

 

 

У нас много хора си позволяват да коментират, че нямаме висока смъртност. Причината според тях била, че нямаме много възрастни хора или поне такива над 90-95 години. Не са прави.

 

 

 

Това заяви на традиционния сутрешен брифинг на Националния оперативен щаб проф. Тодор Кантарджиев.

 

 

 

„До голяма степен тежестта на тази инфекция зависи от две причини, които подчертавам от известно време. Първата причина – зависи от броя на вирусите, с които си се заразил. Ползваш ли предпазни средства и държиш ли дистанция и да се заразиш, боледуваш по-леко, защото малко вируси засягат организма„, поясни той.

 

 

 

 

Втората причина са броя на рецепторите в твоите органи, в които ще се залови този вирус. При децата тези рецептори са много по-малко в дихателната система, отколкото при възрастните. Именно заради това децата нямаха клинична проява на заболяването“, заяви експертът.

 

 

 

 

Вече възрастните имат много рецептори в дихателната система. При най-възрастните – над 75-годишна възраст, те отново намаляват. Много сме щастливи, когато научаваме, че 100-годишни хора са излекувани и са преборили коронавируса. Това е причината обаче – те вече нямат толкова много рецептори“, смята Кантарджиев.

 

 

 

 

„Това, че имаме по-малко смъртни случаи, се дължи на други причини, не на това, че сме имали малко 90-годишни“, повтори той.

„Най-засегнатата област в България е София област и София-град. 995 заразени, от които 126 са в болница. Това са сухи цифри, но зад тях стои денонощния всеотдаен труд на сестри, лекари и санитари, които не виждат близките си със седмици“, заяви той.

 

 

 

 

„Когато слушате тези цифри, това е трудът на над 1000 души от РЗИ, които търсят контактните лица. Това е денонощният труд на лаборатории. Само преди 3 месеца започнахме с 2 лаборатории в държавата, а сега имаме повече от 35“, заяви проф. Кантарджиев.

 

 

 

 

„Фактически в момента в страната ни се извършват общият комплекс на изследванията, които са насочени и са по принципа на стратегическото тестуване“, поясни той.

 

 

 

 

Вирусът е в няколко генетични типа. В САЩ е различен, в Китай е различен и в САЩ е различен. Замислили сме едно голямо проучване, за да знаем какъв е типът на вируса в нашата страна и до колко се е изменил от началото на епидемията у нас (8-и март). Да видим колко е мутирал този вирус“, заяви той.

loading...
Здраве

More in Здраве

200511112859dr-todorov

Д-р Георги Тодоров: К-19: Какво показват данните и резултатите досега у нас и какви са изводите

май 20, 2020
4a407ce91bc748fc8c4f6d8f89e1a49f

Още преди появата на симптомите на COVID-19, болните могат да заразят предмети

май 19, 2020
kraiat-koronavirust-shte-e-prez-yuni-283

Мангъров с последна прогноза: Краят на коронавируса ще е през юни, епидемията приключва

май 18, 2020
big_1589799367_8

Проф. Дидие Раулт: Втора вълна на разпространение на вируса няма да има, „кривата камбана“ пречупи болестта

май 18, 2020
870e2ed1652f4c7e72ed9d1c1cac4b08

Пробив! Откриха антитела, които тръшкат COVID-19 за 4 дни

май 17, 2020
maxresdefault

Патологът д-р Стоян Алексов и други европейски патолози: Няма починал ОТ коронавирус! ВИДЕО

май 14, 2020