Здраве

Проф. Исак Бен – Израел: С „мерки” или без, К-19 има сходен пик и спад по цял свят

Проф. Исак Бен – Израел: С „мерки” или без, К-19 има сходен пик и спад по цял свят

 

1588431576_7

 

 

Авторитетният в. Таймс оф Израел публикува изследване на проф. Исак Бен – Израел , което доказва на базата на данните на 21 държави, че независимо дали има пълна блокада, както в Италия и у нас, или животът продължава нормално, както в Корея, Тайван, Швеция, коронавирусът достига пик в 6-ата седмица, а спадът започва ударно в 8-ата седмица, за да спихне след още 2 седмици близо до нулата.

 

 

 

Не на библейския Седми, но около Седемдесетия ден. Той прави уговорката, че става въпрос за държави с надеждни официални данни и сигурно това е причина България да не е включена като базова в него. Ако на числата, обявявани от щаба на правителството можеше да се разчита, бихме очаквали финал на истерията около 18 май.

 

 

 

Напомняме вече написаното от 19 минути, че във всички региони на Италия местните експерти, които за разлика от нашия щаб не преместиха 3 пъти прогнозата си за пик, а го „познаха” безотказно, се очакват 0 новозаразени до края на май, а в Ломбардия – през юни.

 

„Нашият анализ показва, че има устойчива матрица в различните страни за различието на заразата. Изненадващо тя работи и при онези със строго затваряне и парализа на икономиката, и в другите, които приложиха мека политика и продължиха с обикновения си живот”, пише професорът.

 

 

„Данните сочат, че блокадите могат да бъдат вдигнати до дни и да бъдат заменени с политика на умерено социално дистанциране”, допълва той.

 

По неговите изчисления, навсякъде около 41-ия ден държавите достигат до пик на коронавирусната инфекция, а около 56-ия ден започва спад. Около 70-ия нещата затихват.

 

 

Израел е страната, която е сочена в много световни класации като номер 1 по справяне с вируса и има една от най-ниските смъртности в света С него. Там експоненциалният ръст на новозаразените се наблюдава в 4-5-ата седмица, след което темпът се забавя, достигайки пик в 6-ата.

 

 

„Това е забележителен глобален феномен, който важи за почти всички страни на планетата” – независимо дали САЩ или Израел, чието население се различава 40 пъти като брой, посочва професорът и прилага много графики с данни.

 

 

От тях се вижда, че динамиката съвпада в напълно затворената Италия и в прочулата се като „модел” на свободата Швеция.

 

„Някои настояват, че спадът на броя на новозаразените е резултат от мерките а правителствата и здравните власти, но данните за различните държави с различни политики поставят тежка въпросителна зад това твърдение”, деликатно иронизира проф. Бен – Израел.

 

 
Той обосновава позицията си с простия факт, че и динамиката на ръста, както на спада са сходни при съпоставяне на графиките за държавите по света. „Независимо дали страните си изключиха икономиката, както Израел, или „игнорираха” инфекцията и продължиха да живеят постарому като Корея, Тайван, Швеция, или предприеха свирепо затваряне и пълна блокада като Италия или щата Ню Йорк в САЩ. Данните са сходни и за начабния скоростен ръст, и за пика, и за спада”.

 

 

Той сравнява средноседмичния процент заразяване, който е един и същ навсякъде по света. В първата фаза е около 30%, пада до около и под 10% след 6 седмици и после под 5% следващата. И благодари за пресмятанията на проф. Зви Зиглер от Техникон за Израел и още 20 страни по света, които са обосновали сравнителния анализ.

 

 

 

„Разбира се, пълното затваряне намалява разпространението на вируса, но както показват данните, спадът е независим от взетите мерки” – крути или либерални.

 

 

„Строгата блокада обаче има някои негативни следствия – рязък ръст на безработицата и спад на БВП – в Израел се смята, че всеки месец затваряне отнема по 8% от националния продукт – което ще доведе до нарастване на бедността и загуби на човешки животи от други болести. Като се вземе предвид, че коронавирусът спада и без пълно затваряне, препоръчителни са „не скъпоструващите” мерки – масово тестване – 20 000 – 30 000 на ден (б.р Израел има 8,8 млн. души население), носене на маски на закрито, забрана на масовите събирания.

 

19 минути

https://19min.bg/news/8/132965.html?page=2

 

loading...
Здраве

More in Здраве

159494_660_370

Ето как кожата алармира за наличие на COVID-19 (СНИМКИ)

май 2, 2020
pcr-f-1

САЩ даряват на България най-бързото и надеждно оборудване за тестване на COVID-19

май 1, 2020
thumb_1920x1080_orig

Доц. Петрова: Българската ваксина срещу К-19 става задължителна, почти готова е и ще създаде имунитет

април 29, 2020
991-ratio-vaksina

Потвърди се за втори път – българската БЦЖ ваксина пази от COVID-19

април 29, 2020
big_6

Руски академик посочи удивителна прилика на К-19 със SARS и MERS и каза след колко дни той ще си отиде

април 28, 2020
979121ceab7f428a86944b89852a7085

Лекари засичат необичайни досега симптоми при деца с COVID-19

април 28, 2020