Русия

Русия прегради пътя на ударната корабна група на НАТО в Арктика и секна ентусиазма й

Русия прегради пътя на ударната корабна група на НАТО в Арктика и секна ентусиазма й

9b2f98eae87943ceb2f4269956e34d19

 

 

 

Въпреки пандемията от коронавируса, флотите на Русия и страните от НАТО започнаха нов етап за контрол на сферите на влияние в Арктика.

 

 

 

Ударната група на съюза, състояща се от четири кораба на Съединените щати и британския флот, влезе в Баренцово море за първи път от няколко десетилетия. Според съобщения в медиите, това е направено „като част от операции, насочени към осигуряване на свобода на навигацията в Арктическия кръг“.

 

 

 

В същото време силите и средствата на руския Северен флот наблюдават действията на неканени гости. А ракетният крайцер „Маршал Устинов“, който излезе в Баренцово море, се готви за бойни тренировъчни маневри, във връзка с които „зоната на стрелба ще бъде затворена за корабни и авиационни преминавания“, пише руският вестник “Независимая газета“, цитиран от Агенция Фокус.

 

 

 

От изявлението на Шестия американски флот става ясно, че сега в Баренцово море американският разрушител „Кент“ се присъединява към американските разрушители „Доналд Кук“, „Портър“ и „Рузвелт“. Пентагонът уведоми руската страна за влизането на кораби в Баренцово море миналата седмица, „в опит да избегне недоразумение, да намали риска и да предотврати неволно ескалация“. Въпреки това военните ударни сили на НАТО, действащи в Арктика в относителна близост до границите на Руската федерация, също принудиха руския флот да действа.

 

 

 

 

Според наличните данни, крайцерът „Маршал Устинов“, който отплава към Баренцово море, „е предназначен да поразява ударни групи и големи кораби, да осигури бойната стабилност на групите за търсене на подводници, както и да изпълнява задачите за колективна противовъздушна отбрана на формирования и конвои в отдалечени райони на Световния океан.“

 

 

 

 

Именно на борда на този ракетен крайцер руският президент Владимир Путин наблюдава хода на съвместни учения с ракетни изстрели, включително крилати ракети „Калибър“ и хиперзвукова аеробалистична ракета „Кинжал“ на 9 януари 2020 г. в Черно море. Оттогава „Маршал Устинов“ се премества отново в Северния флот и изпълнява отбранителни задачи в Арктика. И бойните стрелби, организирани на него, като се вземат предвид действията на ударната група на НАТО в Баренцово море, не са случайни.

 

 

 

 

Подобна тактика за действията на руския военноморски флот (ВМФ) не е нова. Бойните маневри на военновъздушните сили бяха организирани от силите на Южния военен окръг и корабите на Черноморския флот край Керченския пролив през лятото на 2019 г., когато корабите на НАТО и украинският флот започнаха да провеждат съвместни морски маневри „Морски бриз-2019“. Тогава американският генерал Бен Ходжес заяви пред медиите, че Русия блокира ученията на НАТО в Черно море. Според военните, когато „Алиансът обявява местоположението на маневрите, руските войски затварят подходите“.

 

Фокус

loading...
Русия

More in Русия

big_17a6

Рейтингът на Путин падна до най-ниското си ниво досега

май 6, 2020
c54acb1b19834d708c2f636d88d406ca

Рекорден дневен прираст на заразени с Covid-19 в Русия

май 3, 2020
z2454-1

Трус в Москва! К-19 повали руския премиер, Путин реши кой да го замества!

април 30, 2020
c56dcd13cd3bd7c77199437df187ee6f

Броят на заразените с COVID-19 в Русия надхвърли 100 хиляди души

април 30, 2020
big_30_5

COVID-19 настъпва със страшна сила в Русия и Беларус, СЗО зове властите да засилят социалната изолация

април 25, 2020
putin-darjim-koronavirusa-pod-kontrol-1

Путин: Държим коронавируса под контрол

април 19, 2020