Европа

Шамар от Брюксел: Наблюдението на ЕК над България остава заради корупцията и правната ни система

Шамар от Брюксел: Наблюдението на ЕК над България остава заради корупцията и правната ни система

evropeyska_komisiq_ursula
Съставът на новата Европейска комисия Източник: ec.europa.eu
България остава под наблюдение на Брюксел за корупция на високо равнище въпреки констатацията на предишната Еврокомисия на Жан-Клод Юнкер, че е изпълнила ангажиментите си по Механизма за сътрудничество и проверка (МСП). Новата Еврокомисия на Урсула фон дер Лайен се позова на МСП и обяви, че продължава наблюдението си над страната ни поради недостатъци на правната й система.

В пролетния пакет на т.нар. Европейски семестър има отделни глави за всяка държава. За България се казва, че продължават да са налице предизвикателствата в борбата с корупцията и все още няма убедителни резултати от наказателни преследвания по такива дела по високите етажи на властта, съобщава Сега.

 

 

 

 

 

„Комисията наблюдава напредъка на България в съдебната реформа и борбата срещу корупцията в контекста на Механизма за сътрудничество и проверка. Последният доклад по МСП през октомври 2019 г. отбеляза, че напредъкът е достатъчен за изпълнение на ангажиментите, поети в момента на присъединяването към ЕС. България извърши широка реформа в антикорупционата си правна рамка, но за да спечели обществено доверие, трябва да покаже окончателни присъди по дела за корупция по високите етажи на властта.

 

 

 

 

 

 

Освен това има известен брой предизвикателства, особено в ефективното наказателно разследване, ребалансирането на натоварването на съдилищата и повишаването на ефективността на местните прокуратури. Тези въпроси са под наблюдението на Механизма за сътрудничество и проверка“, пише в документа.

 

 

 

 

 

Изводът е, че „Комисията продължава да наблюдава съдебната реформа и борбата сращу корупцията в България“.

 

 

 

 

 

В мандата на МСП влизаше и задължението ЕК да наблюдава България и заради организираната престъпност, но изглежда, че вече е решила да я изравни с Румъния, която от самото начало е наблюдавана само за корупция на високо равнище. Така ЕК на Фон дер Лайен възприема тезата на комисията „Юнкер“, че по организирана престъпност България се е доближила до другите държави в ЕС и не се нуждае от специално наблюдение. Но за корупцията на високо равнище мониторингът не може да отпадне.

 

 

 

 

 

 

В доклада за пролетния семестър се посочва също като тежък недостатък на страната слабата борба с прането на пари. Един от големите международни скандали, известен като „къщата в Барселона“, е свързан с разследване на испанската прокуратура срещу премиера Бойко Борисов за пране на пари.

 

 

 

 

 

Отделно се посочва, че все още не са предприети мерки за намаляване на риска по схемата „гражданство срещу инвестиции“ (продажба на паспорти) и се добавя, че тя е породила опасения от рискове, свързани с изпирането на пари.

 

 

 

 

 

 

„В страната са забелязани слабости, които са характерни предимно за държави от Третия свят. Въпреки силния икономически растеж и рекордно ниско ниво на безработица България бавно догонва останалите страни-членки и равнищата на бедност и неравенство в доходите все още са едни от най-високите, се казва в доклада. Подчертава се също така, че недостатъчните инвестиции са пречка за модернизирането на икономиката.

 

 

 

 

България продължава да бъде сред страните с голям процент на необслужвани кредити, особено за нефинансовите предприятия. Достъпът до здравеопазване е ограничен поради неравномерното разпределение на оскъдните ресурси и слабото покритие на здравното осигуряване. България продължава да е сред държавите членки с най-многобройни смъртни случаи, които се дължат на замърсяването“, се казва още в документа.

 

 

 

 

Сега, Фрог нюз

 

https://frognews.bg/novini/shamar-briuksel-nabliudenieto-nad-balgariia-ostava-zaradi-koruptsiiata.html

loading...
Европа

More in Европа

German Chancellor Angela Merkel listens during a joint press conference with French President Emmanuel Macron, who attends via video link, at the Chancellery in Berlin, Germany, on May 18, 2020 on the effects of the novel coronavirus COVID-19 pandemic. (Photo by Kay NIETFELD / POOL / AFP) (Photo by KAY NIETFELD/POOL/AFP via Getty Images)

Меркел и Макрон предложиха Брюксел да набере €500 млрд. дълг за възстановяване на ЕС

май 18, 2020
na-fona-na-covid-krizata-bednostta-zavzema-novi-teritorii-v-evropa--1

На фона на Covid-кризата бедността завзема нови територии в Европа

май 18, 2020
big_10b5

Ваксината срещу коронавируса няма да е задължителна в Германия

май 16, 2020
epa08385439 People enjoy the spring weather at an outdoor restaurant in Stockholm, Sweden, 26 April 2020. While many countries in Europe have instituted a lockdown in a bid to slow down the spread of the ongoing COVID-19 pandemic, Sweden has taken a far less drastic approach; for example, allowing primary schools to remain open as well as bars and restaurants as long as they limit all service to table service only.  EPA/Jessica Gow SWEDEN OUT

Форин афеърс: Шведската стратегия срещу К-19 скоро ще стане световна, масовите карантини – все по-нетърпими

май 15, 2020
big_EU-Kommission-Bild-von-Dimitris-Vetsikas-auf-Pixabay

Европейската комисия се намесва в България. Дава ултиматум на Борисов да отговори до месец

май 14, 2020
taneva_ek

ЕК към България: Квотите в супермаркетите са дискриминационни, до месец да ги няма

май 14, 2020