Коментари

Актрисата Рени Врангова: Искаха да запишат майка ми като болна от COVID-19 без изследване

Актрисата Рени Врангова: Искаха да запишат майка ми като болна от COVID-19 без изследване

ec2971b82f17feca90e3257ea1e2f1f8

 

 

 

Актрисата от Народния театър и съпруга на режисьора Александър Морфов – Рени Врангова публикува във фейсбук емоционален разказ за това как 89-годишната й майка щяла да попадне в статистиката „болни от коронавирус“, без да й е било направено изследване.

 

Lupa.bg публикува изповедта на Врангова без редакторска намеса.

 

 

 

„Преди няколко дена на майка ми (89 години) й става лошо, много ниско кръвно (110/40). Жената, която се грижи за нея се притеснява и вика Бърза помощ, обажда се и на брат ми, който Слава Богу е наблизо и веднага отива при майка ми. Идва лекар, установява ниското кръвно, “назначава” да се дава кока кола и солен айрян.

 

 

 

Решава обаче и да измери температурата, съобщава 38 градуса, преслушва гърдите и заключава, че майка ми е със затруднено дишане (такива оплаквания досега не е имала) и ще е добре да я вземат в болницата и да я сложат за малко на апаратно дишане, но и добавя, че ще я запишат като болна от коронавирус.

 

 

 

На въпроса на брат ми – как така, без тест, без доказателство, лекарката отговаря: Така се прави!!! Брат ми, разбира се, не допуска това да се случи. Малко по-късно майка ми се оправя, няма температура, вече няколко дена след този случай се чувства добре. Мисля само затова, какво би се случило ако брат ми не беше там. Майка ми щеше да е поредната бройка от статистиката БОЛНИ от коронавирус?

 

 

 

Щеше да е в болница, нас нямаше да ни допуснат при нея (тя сама е безпомощна, защото има деменция) и… подтискам въображението си. Как вече да вярвам на данните, които се съобщават всеки ден? Знам колко им е трудно на лекарите, но Моля Ви, това не трябва да се прави!!! Моля Ви!!!“

 

 

Специалисти коментираха скандалната ситуация пред Lupa.bg по следния начин: „Препоръките на Световната здравна организация, и спрямо тях – на Националния оперативен щаб, са всеки, който прояви дори един симптом на коронавирусна инфекция, да се изследва в подходящата среда.

 

 

 

 

Един симптом може да бъде само повишена температура или само затруднено дишане. Екипите на Спешна помощ не са снабдени с китове за извършване на PCR-проба, което при толкова възрастен пациент би наложило прием в болница, където да бъде изследван. Остава неясен въпросът защо медикът е предположил директно включване на апаратна вентилация.

 

 

 

 

Протоколите включват взимане на PCR-проба, рентгенография или скенер на бял дроб и проверка на жизнените показатели, включително сатурация. Ако те са ниски, се налага назално подаване на кислород при нужда“.

 

Лупа БГ

 

lupa.bg

Коментари

More in Коментари

събев

Бившият министър на „Промяната“ Николай Събев: ПП-ДБ е средство за удоволствие на сексуален доминант

март 27, 2024
sivilov

Ал. Сивилов: „Терористичният акт е организиран от хора, които не искат войната да спре“. И каза кой има най-голяма полза

март 23, 2024
960x540

Хора без чест и достойнство ни разиграват и мислят, че им вярваме

март 19, 2024
мигри

Трябват масови протести, защото утре, за което някои хора от години предупреждавахме, вече е днес…

март 10, 2024
волгинphpuekalp_800x

Урсула и урсулите с кожата си усещат, че краят на клиширания ЕС наближава

март 7, 2024
ирини

Дъщеря съм на човек, който на 17 години хваща пушка, за да се бори срещу неофашистката хунта в Родината си

март 6, 2024