Политика

Ананиев: Наложените мерки остават. Остава и карантината след връщане от чужбина

Ананиев: Наложените мерки остават. Остава и карантината след връщане от чужбина

 

 

phpcqwsik_800x_

 

 

Прилаганите досега противоепидемични мерки ще да продължат да се прилагат, обяви на брифинг тази вечер здравният министър Кирил Ананиев.

 

 

 

На извънредно правителствено заседание тази вечер беше решено, че от 14 май до 14 юни се обявява извънредна епидемична обстановка на територията на страната.

 

 

 

Всичко, което е разрешено в момента да функционира, ще функционира и занапред, уточни Ананиев.

 

 

 

Карантината след море в Гърция остава

 

 

 

14-дневният карантинен срок след завръщане от чужбина обаче засега остава. Включително и при връщане от море в Гърция или Турция.

Може би на регионално ниво ще водим разговори с Гърция, Сърбия и Румъния, за да имаме реципрочни, еднакви правила при пътуванията на гражданите, обясни здравният министър.

 

 

 

Училищата и моловете все още няма да функционират.

 

 

 

Отварят парковете

 

 

 

Все пак една мярка от утре се разхлабва – хората могат свободно да се разхождат в градските градини и парковете.

 

 

 

 

Ананиев каза, че кметовете могат да издават заповеди за условията за посещението им – едно от тях трябва да бъде социалната дистанция.

 

 

 

Вече са разрешени и трансплантациите, припомни на брифинга здравният министър.

 

 

 

 

По-строги мерки

 

 

 

Ако в продължение на една седмица има високи стойности на новозаболели, ще се предприемат по-строги мерки, предупреди Ананиев.

 

 

 

 

Извънредна епидемична обстановка се въвежда до 14 юни и това е достатъчен период от време, за да видим как се развива заболяването в България. Няма нужда това положение да бъде безсрочно, защото правителството по този начин си дава периодичност на анализа. В рамките на един месец правителството може да предприеме продължаване или спиране на тази обстановка, уточни той.

 

 

 

Днес изтече срокът, обявен от НС с решение за обявяване на извънредно положение. Днес беше публикуван и Закона за изменение и допълнение на Закона за здравето, с който НС ни дава възможност да прилагаме противоепидемични мерки.

 

 

 

Ние се възползвахме от тази възможност веднага, считаме, че тези мерки, които сме прилагали досега, трябва да продължат. Убедени сме от оценката на главния държавен инспектор за развитието на заболяването и анализ на мерките, които сме предприели, обясни министър Ананиев.

 

 

 

 

На базата на доклада, правителството смята, че пандемията представлява наистина тежка извънредна ситуация, свързана с общественото здраве. На базата на тази оценка внесох решение в МС и беше прието решение за обявяване на извънредна епидемична ситуация, допълни министърът.

 

 

 

 

Сред основните мотиви за решението са:

На първо място – заболяването е с неизвестен произход
Няма едно мнение в научните среди за диагностициране на причините на заболяването
Огнищата са разпространени в цялата страна, освен в семейна и болнична среда, такива има и в социални заведения, например домове за възрастни хора
Няма разработена специфична имунопрофилкатика
Предстои здравният министър да издаде няколко заповеди, които ще влязат в сила от 00:00 ч на 14 май. Те са групирани в 4 вида:

Заповед с противоепидемични мерки
Заповед за преминаване през КПП и съответни ограничения
Заповед за карантина и изолация на хората при заболяване или контакт с болен
Заповед какво ще остане да работи и кои дейности ще продължат

 

 

 
На въпрос на БНТ Ананиев уточни, че ще ще бъдат разрешени трансплантациите и свободното движение в градини и паркове.

 

 

 

Остават в сила обаче всички мерки, познати досега, като носене на маски в затворени обществени места и градски транспорт, както и спазване на необходимата дистанция.

 

 

 

 

Ограничението за влизане на чужди граждани у нас остава, категоричен е министър Ананиев. Имаме реципрочни правила за влизане и излизане на територията на наши съседни държави, допълни той.

Остава и задължителната карантина от 14 дни при влизане на територията на нашата страна от чужбина.

 

 

 

 

 

Днес е имало среща на Националния щаб с премиера и е взето решение данните за разпространение на коронавирусната инфекция у нас да бъдат представяне веднъж на ден, а не два пъти както досега, заяви в отговор на въпрос на БНТ министърът.

 

 

 

Създадохме необходимите условия за подготовка на нашите олимпийци в националните бази, каза още Ананиев. Там, където не е възможно обаче, няма как да има разхлабване на мерките.

 

 

 

 

 

Няма да има разлика между чужденци, идващи в България и българи на почивка в други държави. 14 дни карантина ще има за всички, заяви министърът след въпрос от репортер на БНТ.

 

 

 

 

Футболните срещи след 5 юни ще се провеждат без публика – категорично. Ще присъстват само щабовете на отборите и медицинските лица, допълни Ананиев.

Политика

More in Политика

171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024