ОБЩЕСТВО

Арестуваха шестима! Сред тях – зам.-министърът на околната среда и водите!

Арестуваха шестима! Сред тях – зам.-министърът на околната среда и водите!

 

arestuvaha-shestima-sred-tiah-zam-685

 

 

Спецпрокуратурата наблюдава досъдебно производство за престъпна група с користна цел. В нея е участвал и зам.-министър от МОСВ, заяви преди минути говорителят на главния прокурор Сийка Милева във връзка с проведената акция на Специализираната прокуратура на територията на страната.

 

 

 

Днес бяха извършени над 40 претърсвания в цялата страна. Събрани са множество доказателства, от които се установява, че зам.-министърът е издавал нотификации за внос на отпадъци, главно от Италия.

 

 

 

Той е оказвал натиск и на служители да издават такива неверни нотификации. Служителите, които отказвали да издават такива нотификации, са били подлагани на натиск и принуждавани да напускат работата си.

 

 

 

От извънредния брифинг на прокуратурата стана ясно и че от тази схема се е възползвало и дружество за акумулатори от Монтана. От него се е получавал опасен отпадък, който първоначално е бил изнасян в Германия.

 

 

 

За тази услуга се заплащала висока цена, която се оскъпявала допълнително от транспортните разходи. С цел спестяване дружеството започнало фиктивно да преработва отпадъците, като започнало да ги изпраща на контролирани от него дружества с фиктивна дейност, като по този начин се генерирала огромна печалба и се спестявали данъци в големи размери.

 

 

 

 

„Дружеството е спестявало голямо част от разходите си, като прехвърляло отпадъците си на дъщерни фирми и спестявало голяма сума от плащане на данъците. Към момента са задържани шест души, сред които е и зам.-министърът от МОСВ. Към момента не можем да дадем повече информация“, каза Милева.

 

 

Очаквайте подробности!

 

Глас БГ

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

991-ratio-petyr-bochukov

Тъжна вест: На 8 май си отиде един от най-изявените български журналисти

май 9, 2024
1010x570

Васил Терзиев забрани шествието на „Безсмъртния полк“ в столицата, в други градове подобна забрана няма

май 8, 2024
phpmyfzod_559x345

Вижте номерата на партиите и коалициите в бюлетините за изборите 2 в 1

май 8, 2024
iva-ivanova

Бивша манекенка оглави фонд „Земеделие“ / СНИМКИ

май 7, 2024
big_23a1

Ресторантьор: Стане ли безплатна водата по заведенията, ще има тарикати, които ще поръчват само нея

май 7, 2024
санкции

ЕС готви забрана на политически партии и организации, получавали пари от Русия

май 7, 2024