Политика

Борисов заложи на класическа българска тактика: ”Забранено е, но може!” Единствената пречка пред него е…

Борисов заложи на класическа българска тактика: ”Забранено е, но може!” Единствената пречка пред него е…

raic
”Една от мерките, които Борисов взима, е премахването на тази инжекция ”страх” всяка сутрин. Това е знак, че приключва кризата”, така социологът Андрей Райчев коментира решението за спирането на редовните брифинги на Националния оперативен щаб.

По думите му, нещата са отишли толкова далече, че хората са почувствали уют в страха и сега изведнъж са реагирали на информацията, че няма всяка сутрин в 8 часа да има брифинги.

 

 

 

 

„Очевиден проблем е как излизаме, без да загубим достойнство. Всички световни лидери имат една задача – да разрешат постепенно на хората, без да чувстват позор за това, че са изпитали страх от нещо, което почти не съществува, да излязат и да започнат да живеят нормално“, каза социологът пред БНР.

 

 

 

 

 

Райчев посочи, че България се е справила по-добре от съседните ѝ страни и изрази учудване защо трябва да се сравняваме със страни, в които има съвсем друг манталитет и психика като Норвегия и Белгия.

 

 

 

 

„Смятам, че много по-добре се справихме от гледна точка на унизителността на мерките – вижте в Сърбия се разхождат горили с автомати по улиците, вижте Турция – там позорно лишиха възрастните хора от право да излизат от вкъщи. Слава богу, в България не се стигна до нищо подобно. Борисов заложи на класическа българска тактика:“ Забранено е, но може!“.

 

 

 

 

Социологът е на мнение, че премиерът Бойко Борисов е постигнал такъв успех, защото познава изключително добре българския народ.

 

 

 

„Борисов съответстваше на народа си – когато народът се страхуваше, той каза, че се страхуваме и няма да излизаме. Второ – съответстваше на Европа, движеше се в темпа на европейската паника“, обобщи Райчев.

 

 

 

 

 

Той коментира и поведението на опозицията в кризата и наложеното извънредно положение в страната, като заяви, че ръководството на БСП не се е справило в ситуацията и въобще не може да става дума за плюсове, а по-скоро се броят минусите.

 

 

 

 

„Социологическите данни са толкова плашещи. Те са на половината на гласовете си. Дори не изключвам предсрочни избори. Само че не предсрочни избори, както те се надяваха, а точно по обратния начин“, прогнозира експертът.

 

 

 

 

Според него, Борисов може да излезе и да каже, че ни е спасил от кризата и сега иска нов мандат. Ако това стане през юни, няма кой да му излезе насреща, а единствената пречка да направи това е, че трябва да има служебен кабинет преди предсрочните избори, който да бъде създаден от президента Румен Радев.

 

 

БНР, Фрог нюз

Политика

More in Политика

Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024