Европа

България е сред петте страни в Европа, в които случаите на COVID-19 не намаляват

България е сред петте страни в Европа, в които случаите на COVID-19 не намаляват

 

big_12de

 

 

България е една от петте държави в ЕС, които не са преминали пика на заразени с новия коронавирус, и е единствената, в която случаите видимо се увеличават.

 

 

Останалите са Румъния, Полша, Швеция и Великобритания, но при тях по-скоро има стабилизиране на броя на новите случаи през последните две седмици.

 

 

 

Това заяви пред комисия в Европейския парламент Андреа Амон, директор на Европейския център за предотвратяване и контрол на заболяванията (ECDC). Организацията следи всичките 27 държави от ЕС плюс Великобритания, Норвегия, Лихтенщайн и Исландия.

 

 

 

Във видеоконферентната връзка след уточнението за петте страни Амон заяви, че „към събота, изглежда, първоначалната вълна от разпространяване в Европа е преминала пика си“ и че в 22 страни има „значително намаляване“ на случаите.

 

 

 

По думите на Андреа Амон данните към 23 април показват, че в сравнение с две седмици по-рано мерките за социално изолиране и призивите хората да останат по домовете си са намалили с 45% предаването и случаите на COVID-19. Но Амон предупреди, че честотата им все още е висока и „не бива да сваляме гарда“.

„Това е маратон, а не спринт. Той няма да приключи скоро и трябва да сме подготвени за това психически“, каза още директорката, цитирана от италианската агенция АНСА. Един от най-належащите въпроси, допълни тя, е да се изясни със сигурност дали наличието на антитела у вече заразени автоматично означава, че те са изградили имунитет срещу коронавируса.

 

Оф нюз

Европа

More in Европа

1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024
Image_17542094_40_0

Разследват Урсула фон дер Лайен за измама с COVID ваксини

април 2, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024