Политика

МВнР с нова провокация: През 1945 г. СССР сграбчи Източна Европа в „желязна хватка с военна сила и репресии“

МВнР с нова провокация: През 1945 г. СССР сграбчи Източна Европа в „желязна хватка с военна сила и репресии“

 

big_30_484b

 

 

Втората световна война приключи през май 1945 г., но Съветският съюз сграбчи Източна и Централна Европа „в желязна хватка чрез неимоверна военна сила, репресии и идеологически контрол“.

 

 

Това заявиха министрите на външните работи на България, Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и САЩ в обща декларация по повод 75 години от края на Втората световна война, пише „Дневник“.
Централната и източната частта на континента останаха под управление на комунистически режими в продължение на почти 50 години. Балтийските държави бяха окупирани противозаконно и анексирани, отбелязват те.

 

 

 

„В продължение на много десетилетия мнозина европейци от централната и източната част на континента жертваха живота си, устремени към свободата, докато милиони бяха лишени от своите права и основни свободи, бяха подлагани на мъчения и насилствено разселване. Обществата зад желязната завеса отчаяно търсеха път към демокрацията и независимостта“, припомнят министрите. „Събитията от 1956 г., създаването и дейността на „Харта 77“, движението „Солидарност“, протестите, добили популярност като Балтийския път, падането на комунистическите режими в Източна Европа през 1989 г. и сгромолясването на Берлинската стена бяха важни събития, които решително допринесоха за възстановяването на свободата и демокрацията в Европа.“

 

 

„Бъдещето трябва да се основава на историческите факти и на справедливостта за жертвите на тоталитарните режими. Ние сме готови за диалог с всеки, който застане зад тези принципи, казват те. Изкривяването на историческите събития, които доведоха до Втората световна война и до разделянето на Европа като неин резултат, е тъжен опит да се подправи историята.“

 

 

 

„Ние бихме искали да припомним на всички членове на международната общност, че дълготрайни международна сигурност, стабилност и мир изискват искрено и неотклонно придържане към принципите на международното право и неговите норми, включително зачитане на суверенитета и териториалната цялост на всички държави“, пишат още министрите. „Като се поучихме от жестоките уроци на Втората световна война, ние призоваваме международната общност да се присъедини към нас, като категорично отхвърли концепцията за сфери на влияние и като настоява за равенство на всички суверенни държави.“

 

 

 

БСП иска оставката на външния министър Екатерина Захариева заради декларацията, в която се заявява, че след Втората световна война Съветският съюз е сграбчил Източна и Централна Европа „в желязна хватка чрез неимоверна военна сила, репресии и идеологически контрол“, пише още „Дневник“.

 

 

Социалистите категорично възразяват срещу присъединяването на България към разпространената днес декларация на министрите на външните работи на Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и САЩ по повод 75 години от края на Втората световна война, се казва в партийна позиция, разпространена от „Позитано“ 20.
„Подобни декларации в деня, в който капитулира нацистка Германия, омаловажават милионите жертви, които сложиха край на най-човеконенавистния режим в историята на света. Подчертаваме, че следвоенното институционално и политическо устройство на Европа и света е резултат от постигнатите и подписани споразумения от Антихитлеристката коалиция (СССР, САЩ и Великобритания) в Ялта и Потсдам през 1945 г. Те бяха реализирани в резултат на победата над фашизма във Втората световна война, в резултат на жертвата и саможертвата на милиони европейски граждани и антифашисти, сред които хиляди български антифашисти и войници“, се казва в позицията на социалистите.

 
Според БСП констатациите и интерпретациите в международната декларация, които са направени без съдържателни аргументи, не допринасят за установяването на историческата истина както за събитията, довели до Втората световна война, така и за нейния ход и резултат. Социалистите настояват министърът на външните работи Екатерина Захариева да оттегли подписа си, а премиерът да внесе в парламента нейната оставка.

 

 

„Неоспорим факт е, че Денят на победата – 9 май 1945 г., затвори най-кървавата страница в историята на човечеството и даде шанс за траен мир и за създаването на обединена Европа, от която България днес е част. Без Деня на победата нямаше да бъде възможен Денят на Европа. Поздравяваме българските граждани с двата празника“, завършва позицията.

 

 

Дневник, Петел

Политика

More in Политика

итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024
нейнски

Нейнски: Очаквам репресиите в Русия да се увеличат под претекст за грижа за сигурността на гражданите

март 25, 2024