ОБЩЕСТВО

„Галъп Интернешънъл“: Два пъти повече българи смятат, че COVID-19 не е сериозна болест, а мерките – прекалени

„Галъп Интернешънъл“: Два пъти повече българи смятат, че COVID-19 не е сериозна болест, а мерките – прекалени

 

phpriy8hl_800x_ (1)

 

 

През последния месец и половина значително се е увеличил делът на хората, които смятат, че COVID-19 не е особено опасно заболяване и че наложените от правителството ограничения са прекалени.

 

 

 

 

 

Това показва национално представителен телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл“, проведен сред 881 респонденти в периода 1-3 май т. г.

 

 

 

 

 

В средата на март едва 12 процента от българите са подкрепяли мнението, че коронавирусът не е сериозна опасност. 45 дни по-късно делът им вече е двойно по-голям – 23 процента. По същия начин за периода се увеличава и делът на хората, които смятат, че правителството е преиграло с ограниченията за хората в периода на извънредното положение.

 

 

 

 

Докато в средата на март само 17 на сто от хората у нас са смятали, че мерките са прекалени, то сега тази позиция се подкрепя от 32 на сто от хората у нас.

 

 

 

 

Обществото остава в тревога от болестта, но тревожността продължава видимо да намалява. Опасен, но в крайна сметка просто силен грип, казват 56%. От началото на третата десетдневка на март насам този дял плавно спада, но и днес остава най-голям на фона на останалите опции.

 

 

 

Опцията „не е сериозна опасност“ продължава да става все по-предпочитана, за сметка на опцията „смъртоносна опасност“ и сега, за пръв път в тези сондажи, безразличната крайност е с по-висок дял от паническата крайност: 23% смятат, че коронавирусът не е сериозна опасност, а 20%, напротив, вярват, че това е смъртоносна опасност за човечеството. Има и съвсем малки дялове на хора, които не могат да отговорят, показва анализът на данните на социологическата агенция.

От Галъп интернешънъл посочват, че повечето българи продължават да намират мерките на правителството срещу коронавируса за достатъчни, но постоянно си проправя път и усещането, че са прекалени. Две трети преди месец и половина казваха, че мерките са достатъчни. Постепенно, този дял спадна до 55% сега. За същия период виждането, че мерките са прекалени, постепенно се утвърди от 17% до 32%. Има и съвсем малки дялове на неотговарящи. Явно продължава тенденцията на нетърпеливост на обществото, отбелязана и в предходния сондаж.

 

 

 

 

Любопитното е, че за последните десет дни леко расте и делът на онези, които смятат мерките за недостатъчни – от 8 на 12%. Възможно е това да е боязън пред облекчаване на мерките или недоволство от недостатъчното им спазване от страна на мнозина, посочват социолозите.

 

 

 

Като цяло обаче паникьосаните българи вече са малка група. Доказателство за това е и фактът, че мнозинство от 53% е на мнение, че е дошло времето да отпадат ограниченията за пътуване от едно населено място в друго; 44% казват, че още е рано. Останалите се колебаят. Очевидно, обявата за предстоящо отпадане на ограниченията идва точно навреме.

 

 

 

 

Одобрението за властта остава високо. Продължава обаче и отбелязаната и в предишния сондаж плавна нормализация на данните по отношение на правителството – след първоначалния отскок. Премиерът Борисов остава с одобрение сред над половината от българите – 55% – в настоящата ситуация с коронавуриса. Така, ситуационното одобрение към Борисов, е осезаемо по-високо от доверието към него в обичайна ситуация.

 

 

Оф нюз

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

свещ

Тъжна вест: Отиде си голям български поет! СНИМКА

март 29, 2024
tova-li-e-balgariia-prebiha-817

Пребиха афганистанец, който от 20 г. живее в София и жена му – българка, посред бял ден пред блока им

март 29, 2024
big_768206

Скандал в парламента: Кой шмърка в залата и кой ползва крем от тестис на усурийски тигър

март 29, 2024
171161419827241

Наистина ли се помисли за Кралица?… Илияна Раева втрещи с външния си вид

март 28, 2024
парите

Енергийно дружество предупреди за голям проблем със сметките за ток от 1 юли

март 28, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024