Политика

Дончев: Минаваме в преходна фаза, която да ни доведе до нормалността, каквото и да означава това

Дончев: Минаваме в преходна фаза, която да ни доведе до нормалността, каквото и да означава това

 

big_3f2e

 

 

Ако предложението за отпадане на извънредното положение от 13 май бъде прието от Народното събрание, ще отпадне. Защото смятаме, че това е разумно предложение и е в безспорен обществен интерес. То ни беше нужно, за да посрещнем първия удар на болестта и да се подготвим. Тази цел ние я постигнахме. Научихме се да си произвеждаме защитни облекла и медикаменти, а гражданите се научиха какво се прави в такава ситуация. Това коментира в ефира на бТВ Томислав Дончев.

 

 

Сега минаваме в една преходна фаза, която трябва да ни доведе до нормалността, каквото и да означава това. Защото нормалността може да е от времената преди пандемията, а другото е – новата нормалност, посочи той.

 

 

 

От 14 май би трябвало да се доближим повече до живота, който имахме преди. Ако са необходими ограничителни мероприятия, те ще се регулират с акт, издаден от здравния министър. По отношение на всичко останало ще се опитаме да се върнем към нормалния социален и стопански живот, какъвто го познавахме, коментира Дончев.

 

 

 

Здравният министър ще може с акт да налага карантина на определени места, а ако трябва и ограничаване на хората, ако има някъде огнища, посочи той.

 

 

 

Към момента не мога да обещая, че детските градини и яслите ще отворят веднага врати, тъй като има такива опити в някои страни, но лекарите са раздвоени по този въпрос. Вярно е, че децата са много по-малко рискови от гледна точка на заразяване, но те много лесно биха могли да се превърнат в преносител. Може би ще изчакаме още няколко дни, за да видим какъв ще е опита на тези държави, които вече направиха тази крачка.

 

 

 

Има и междинни варианти, които са обсъждани – отварянето на така наречените средищни детски градини, за да може там да бъдат приложени по-строги мерки за дезинфекция и персонала да е по-млад, обясни той.

 

 

 

Театрите и кината ще отворят, когато се установи траен спад на заболяването и се прецени, че рисковете са малки. Готови  сме в зависимост от ситуацията да либерализираме всяка мярка, увери той.

Политика

More in Политика

big_768206

Скандал в парламента: Кой шмърка в залата и кой ползва крем от тестис на усурийски тигър

март 29, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024