ОБЩЕСТВО

Д-р Антония Първанова: Пиковете бяха в края на януари и началото на февруари, никой не ги е тествал тогава

Д-р Антония Първанова: Пиковете бяха в края на януари и началото на февруари, никой не ги е тествал тогава

af38cc203d3804544d8a770b04f3f2da

 

 

 

„В края на януари и началото на февруари са огромните пикове, които са от порядъка на 240 души на 10 хиляди“. Това каза пред БНР д-р Антония Първанова – специалист по обществено здраве, работила като експерт в европейски епидемиологични организации, бивш депутат и евродепутат.

 

 

 

Според нея, ако се сравни за целия период от началото на януари до последната седмица на април, заболелите като цяло от грип и остри респираторни заболявания са около 62-ма на 10 хиляди, а само от коронавируса са 0,5 на 10 хиляди, което е много голяма разлика. Според нея обяснението е в това, че тогава новият коронавирус не е бил тестван.

 

 
Така д-р Първанова обясни и разминаването между твърденията на Щаба в България, че имаме преминал пик на случаите, и на ЕС, че пикът у нас предстои. Двете твърдения са и верни, и неверни, каза тя.

 

 

 

 

„Случаи на коронавирус от преди обявяването на извънредното положение не са били обявявани, защото не е било тествано, затова не ни предстои никакъв пик, а той е бил в края на януари и началото на февруари“.

 

 

По думите й голямата новина от днес е, че лекари от Франция са потвърдили случаи на коронавирус още от декември.

 

 

 

 

В предаването „12+3“ д-р Първанова посочи интересен случай и от България – на жена, която около 10 ноември 2019-а е отишла в китайското посолство в София, за да си извади виза. Пет дни по-късно тя се разболява точно с типичните симптоми като на Covid-19: болки в гърлото, температура 37,5, суха кашлица и задух. След нея се разболява и съпругът ѝ:

 

 

 
„Пътуват до Китай за конференция, за която първоначално е било обявено, че ще бъде отложена, а след това проведена. Междувременно се заразява и неин колега, който е установен с пневмония. На тези хора им отнема повече от месец възстановяването, като кашлицата и задухът продължават“. Според нея първите данни за зараза с коронавируса в България са още от ноември 2019-а.

 

 

 
По думите на д-р Първанова, ако РЗИ-тата на терен си свършат работата, ще открият пациенти, които са преболедували. Тя посочи, че това е важно, за да се преценят мерките срещу заразата.

 

 

 
„Колкото по-дълго хората са изолирани, толкова по-малка е вероятността огнищата да бъдат правилно локализирани и ограничени. И след това при отново излизане, ако не се спазва социалната дистанция и хигиената, отново ще има заразяване“, коментира още тя.

 

 

 
Д-р Първанова изтъкна, че вирусът има над 19 мутации и се преболедува по-леко: „Критичните случаи спрямо края на януари вече е не 8%, само 2%“.

 

 
Тя прогнозира, че с настъпването на по-топлите дни и месеци заразата също ще утихне. Не на последно място и заради това, че хората ще бъдат повече в открити, а не в закрити пространства.

 

БНР, Епицентър

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

960x540

България е на прага на конституционна криза. Вината за това е изцяло на правната нула Христо Иванов

април 18, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
Image_17667510_40_0

Мъжът, осквернил гроба на патриарх Неофит, няма досие и не е лежал в психиатрия

април 17, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
37d999ae-4bb9-48f5-80ed-ffb72df19948

Цветни обувки на ток – модерен акцент към вашия тоалет

април 16, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024