ИНЦИДЕНТИ

Заразен с коронавирус избяга от „Пирогов“! Намериха го полумъртъв

Заразен с коронавирус избяга от „Пирогов“! Намериха го полумъртъв

991-ratio-pirogov

 

 

 

Наказанието за нарушаване на карантина предвижда лишаване от свобода до 5 години и глоба от 10 до 50 000 лева. Оказва се, че десетки, които трябва да се самоизолират у дома, не спазват правилата.

 

 

 

 

„До момента досъдебните производства са 67 броя. Тези, които са поставени под карантина, са повече от 20 хиляди.

 

 

 

Нарушителите дават най-различни обяснения. Имаме случай на жена, която е нарушила карантината на седмия ден, като е отишла до офиса с мотив, че ѝ е скучно.

 

 

 

 

Имаме друг случай на жена, която е около 65-годишна. Тя е посочила, че причината да наруши карантината е обстоятелството, че трябва да вземе домашния си любимец от хотел“, разказа административният ръководител на Софийската районна прокуратура Невена Зартова пред Bulgaria ON AIR.

 

 

 

 

 

 

 

Тя посочи, че има досъдебно производство, което е образувано срещу мъж, настанен в „Пирогов“. Той е тестван с бърз тест за коронавирус и е дал положителна проба. Мъжът е бил поставен под карантина, но малко по-късно е избягал от лечебното заведение.

 

 

 

 

След проведено издирване той е намерен в нетрезво и неадекватно състояние в района на Централна жп гара София и е прибран отново в „Пирогов“.

 

 

 

„Органите на МВР разполагат с информация за лицата, които са поставени под карантина. Ежедневно се извършват проверки на техните адреси.

 

 

 

 

Гражданите са доста активни, подават сигнали за техни познати, съседи, близки, които нарушават карантината. Наказанията, които предвижда Наказателният кодекс, са лишаване на свобода до 5 години и глоба от 10 до 50 000 лева“, допълни Зартова.

 

 

 

 

И обяви, че вече има няколко лица, които са осъдени в Софийския районен съд.

„Наблюдаваме случаи, в които гражданите дори нямат съзнанието, че трябва да спазват карантинните мерки. Те трябва да бъдат отговорни и да спазват наредбите на здравните власти.

 

 

 

 

Гражданите подават сигнали до Софийската районна прокуратура за продажба на маски, дезинфектанти, спирт, които са на значително завишени цени. Имахме образувано досъдебно производство за продажба на маски на цена от 10 лева.

 

 

 

 

Ежедневно постъпват сигнали от граждани за продажба в интернет на препарати, които не само че са рекламирани, че лекуват, но и предпазват от COVID-19“, каза още административният ръководител на Софийската районна прокуратура.

 

 

 

Тя посочи, че се разследва продажба на препарат, който в руски сайтове се предлага за цена от 5 лева, а в България се предлага за около 100 лева.

 

 

 

„Тези препарати не са изследвани и техният състав не е ясен. Те могат да бъдат опасни за здравето на хората“, допълни Зартова.

 

 

Блиц

ИНЦИДЕНТИ

More in ИНЦИДЕНТИ

ukrainets-e-saboril-mosta-sasht-kadeto-951

Украинец е съборил моста в САЩ, където загинаха шестима, щетите са за 100 млрд. долара / СНИМКА

март 27, 2024
big_Scree1

Терористична атака в концертна зала в Подмосковието, има загинали и ранени

март 22, 2024
bizyurev-razkritie-prichinata-892

Рангел Бизюрев разкри причината за убийството на Митко от Цалапица

март 21, 2024
8143f4ea8c7e408481670258d8d7fcc8

Трагедия: Четвъртокласник издъхна в училищен двор в Казанлък. СУ „Екзарх Антим I“: Едно от децата ни пое по пътя към вечността!

март 18, 2024
171000372017483

5-годишно дете е с опасност за живота след тежката катастрофа край Бургас, в която загина майка му

март 9, 2024
мотор

Трагедия: Първородният син на известен пловдивски бизнесмен загина нелепо с мотор / СНИМКИ

март 5, 2024