Политика

Кадиев: Политическо решение на ГЕРБ е Божков да не плати 700 милиона данък. Имало е чадър. Горанов трябва да понесе отговорност

Кадиев: Политическо решение на ГЕРБ е Божков да не плати 700 милиона данък. Имало е чадър. Горанов трябва да понесе отговорност

 

big_imiddle_777859

 

 

Според бившия зам.-министър на финансите Георги Кадиев над бизнесмена Васил Божков досега е имало политически чадър и финансовият министър Владислав Горанов трябва да понесе отговорност за разразилия се скандал, след разкритията в интервюто на хазартния бос. Това каза бившият БСП депутат пред бТВ, цитиран от OFFnews.bg.

 

 

 

 

Той припомни, че двусмислен текст в закона за хазарта е дал основание на Божков да внесе 700 млн. лв. по-малко в хазната.

 

 

 

Въпросният текст е внесен през 2014 г. от Менда Стоянова (ГЕРБ), председател на бюджетната комисия, Емил Димитров (гражданската квота на ВМРО), сега министър на екологията, и Диана Йорданова, зам.-председател на КФН, уточни Кадиев.

 

 

 

 

По същото време той е предложил да бъде записано, че по-ниска ставка може да има само за “хазартни игри, организирани в игрални зали“. Предложението му обаче е отхвърлено и остава само  „за хазартни игри“ без обяснение кои са тези хазартни игри.

 

 

 

 

Липсващите думички „организирани в игрални зали“ дават основание на Божков да каже: „Лотарията е хазартна игра и съответно аз се облагам по различен начин“. Той може да не е прав, може да е прав, в крайна сметка ще има съдебни дела, те ще го решат“, каза той.

 

 

 

Според него услугата към Васил Божков е политическо решение на управляващите от ГЕРБ.

 

 

“Самият факт, че в закона даваш възможност за двусмислие… означава за мен, че или тези хора, които са писали закона са изключително некомпетентни, което не е вярно, или има умисъл. За мен категорично има умисъл. Не мисля, че тя е на Менда Стоянова, още по-малко на останалите съвносители, мисля, че е политическо решение на ГЕРБ. Тези загубени 700 млн. лв. са в следствие на действията на ГЕРБ, не на моите действия“, заяви Кадиев.

 

 

 

 

Той каза, че е имал една-единствена среща с Васил Божков през 2006 г., когато е бил зам.-министър на финансите. Тогава хазартният бос е бил изпратен от тогавашния министър на финансите Пламен Орешарски при Кадиев, за да иска от него да оттегли предложението си за увеличаване на данъка за хазарта от 8% на 10 %. Георги Кадиев е отказал и след половин година отлагане на гласуването на законопроекта в крайна сметка е прието увеличението.

 

 

Би ти ви, Оф нюз

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024