ОБЩЕСТВО

Кантарджиев: Вирусът съкращава живота на мъжете с 13 г., а на жените – с 11 г.

Кантарджиев: Вирусът съкращава живота на мъжете с 13 г., а на жените – с 11 г.

 

todork

 

 

 

Директорът на Центъра за паразитни болести и член на оперативния щаб проф. Тодор Кантарджиев представи на днешния брифинг статистика, според която починалите от COVID-19 мъже биха могли да живеят още 13 години, а жените – още 11 години. Според него статистиките за средната продължителност на живота в някои западни държави ще се променят значително тази година. Той съобщи новите данни за развитието на пандемията у нас и по света.

 

 

 

 

През последното денонощие у нас са открити още 37 заразени с коронавируса, с което общият брой става 2174. От новорегистрираните са приети в болница 10, а една четвърт от всички заболели се нуждаят от болнично лечение. Трима души са починали за деня -.жена във ВМА и двама мъже в Ямбол. И тримата имат придружаващи заболявания, като средната им възраст е 68 години.

 

 

 

 

Проф. Кантарджиев отбеляза, че всеки възрастен човек, починал от тази нова коронавирусна инфекция, би могъл без нея да живее доста повече – мъжете средно още по 13 години, а жените – 11 години. „За един възрастен човек това не е малко. След като се анализират случаите, средната продължителност на живот в Западна Европа ще намалее“, заяви той и увери, че у нас се правят достатъчно на брой изследвания – по двама на всеки 1000 души население. До този момент са направени общо 64480 тестове в общо 25 лаборатории.

 

 

 

В София новите случаи са 23, с което стават общо 921, а столицата остава най-голямото огнище на болестта. 233 души лекари, сестри, санитари, шофьори на линейки или 11% е заразеният медицински персонал в страната.  До момента 573 са напълно излекувани. 28 души са излекувани за вчерашния ден.

 

 

 

 

Разградското село Ясеновец е под карантина от днес заради зачестилите случаи на COVID-19 там. До момента са открити 9 заразени, двама от които са в разградската болница. За да не бъде разпространена болестта ще бъдат разположени КПП-та на входовете и изходите на селото, а излизането ще е само по необходимост. Маските и ръкавиците са задължителни. Карантината е до 29 май, но може да бъде удължена.

 

 

 

 

Ясеновец е второто населено място в страната, където остават по-строгите противоепидемични мерки. Властите затвориха квартал „Райна княгиня “ в Ямбол на 5 май, припомня БНТ. Там мерките са още по-строги. Хората вече не могат да излизат от квартала дори и за да ходят на работа.

 

 

 

„Винаги сме казвали истината според анализа, който сме правели. Нито мерките бяха драконовкси, нито имаше декларации да си купиш хляб и сирене, но ги направихме навреме. Никого не плашим. Обвинението към щаба, че сме насаждали страх, не е вярно“, коментира проф. Кантарджиев в отговор на критиките срещу Националния оперативен щаб.

 

 

 

 

4177 души са тествани от 6 април до днес в частни лаборатории с бързи тестове за антитела, показва статистиката на сайта www.labtestcovid19.com. От тях в 84 (2%) случая са регистрирани положителни проби за антитела IgG, а в 56 (1.3%) случая – за антитела IgM. Първото означава, че тестваният е прекарал инфекцията, а второто, че заразата е в ранен етап. Има и 35 (0.8%) проверени, при които са открити и антела IgG, и антитела IgM. Тестваните с по-бавните, но считани за „златен стандарт“ PCR-тестове са 235, от които 11 (4.7%) са дали положителна проба да коронавирус. Статистиката в сайта се базира въз основа на извършени тестове от лицензирани лаборатории в страната, които са се регистрирали в системата и споделят данни.

 

Сега

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

171161419827241

Наистина ли се помисли за Кралица?… Илияна Раева втрещи с външния си вид

март 28, 2024
парите

Енергийно дружество предупреди за голям проблем със сметките за ток от 1 юли

март 28, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
събев

Бившият министър на „Промяната“ Николай Събев: ПП-ДБ е средство за удоволствие на сексуален доминант

март 27, 2024