Здраве

Кантарджиев: Тежестта на инфекцията при К-19 зависи от броя на вирусите, с които си се заразил

Кантарджиев: Тежестта на инфекцията при К-19 зависи от броя на вирусите, с които си се заразил

 

big_jhi

 

 

У нас много хора си позволяват да коментират, че нямаме висока смъртност. Причината според тях била, че нямаме много възрастни хора или поне такива над 90-95 години. Не са прави.

 

 

 

Това заяви на традиционния сутрешен брифинг на Националния оперативен щаб проф. Тодор Кантарджиев.

 

 

 

„До голяма степен тежестта на тази инфекция зависи от две причини, които подчертавам от известно време. Първата причина – зависи от броя на вирусите, с които си се заразил. Ползваш ли предпазни средства и държиш ли дистанция и да се заразиш, боледуваш по-леко, защото малко вируси засягат организма„, поясни той.

 

 

 

 

Втората причина са броя на рецепторите в твоите органи, в които ще се залови този вирус. При децата тези рецептори са много по-малко в дихателната система, отколкото при възрастните. Именно заради това децата нямаха клинична проява на заболяването“, заяви експертът.

 

 

 

 

Вече възрастните имат много рецептори в дихателната система. При най-възрастните – над 75-годишна възраст, те отново намаляват. Много сме щастливи, когато научаваме, че 100-годишни хора са излекувани и са преборили коронавируса. Това е причината обаче – те вече нямат толкова много рецептори“, смята Кантарджиев.

 

 

 

 

„Това, че имаме по-малко смъртни случаи, се дължи на други причини, не на това, че сме имали малко 90-годишни“, повтори той.

„Най-засегнатата област в България е София област и София-град. 995 заразени, от които 126 са в болница. Това са сухи цифри, но зад тях стои денонощния всеотдаен труд на сестри, лекари и санитари, които не виждат близките си със седмици“, заяви той.

 

 

 

 

„Когато слушате тези цифри, това е трудът на над 1000 души от РЗИ, които търсят контактните лица. Това е денонощният труд на лаборатории. Само преди 3 месеца започнахме с 2 лаборатории в държавата, а сега имаме повече от 35“, заяви проф. Кантарджиев.

 

 

 

 

„Фактически в момента в страната ни се извършват общият комплекс на изследванията, които са насочени и са по принципа на стратегическото тестуване“, поясни той.

 

 

 

 

Вирусът е в няколко генетични типа. В САЩ е различен, в Китай е различен и в САЩ е различен. Замислили сме едно голямо проучване, за да знаем какъв е типът на вируса в нашата страна и до колко се е изменил от началото на епидемията у нас (8-и март). Да видим колко е мутирал този вирус“, заяви той.

Здраве

More in Здраве

Lekar

Лекари въведоха нова такса „компютър“ заради е-рецептите, искат до 10 лв. за „електронно обслужване“

април 13, 2024
big_0d9522d70f971d85e9d97fdffa4c146efe3f5565

Задават се нови промени за прегледите при джипито и направленията към специалист

февруари 20, 2024
Image_16701514_40_0

Силвена Роу даде своята рецепта: Важно за здравето е да се ядат кисело зеле, чесън, куркума и черен кимион

декември 26, 2023
кунчев980x551_1622547296

Кунчев пак се появи: След грип А дойде и тип Б, слагайте маските пак!

декември 15, 2023
Image_16406194_40_0

Бивш министър разказа ужасяващ случай: Три месеца 85-годишна жена обикаля болници и никой лекар не вижда тумор

декември 4, 2023
кунчев-1

Кунчев: Тази година грипът не започва с лека хрема и кашлица, други са първите симптоми

ноември 27, 2023