ОБЩЕСТВО

Кунчев отвори дума за чипирането и протестите срещу задължителните ваксини

Кунчев отвори дума за чипирането и протестите срещу задължителните ваксини

 

big_170d

 

 

Д-р Ангел Кунчев, който тази сутрин представи последните данни на щаба за заразата у нас, се обърна и към хората, които според него разпространяват конспиративни теории в социалните мрежи.  

 

 

 

„Огромната част от българите разбраха сериозността на проблема и реагираха точно. Да бъдем в трите най-успешни страни в Европа е огромно постижение. Следя много внимателно всичко, което се случва, особено в социалните мрежи.

 

 

 

 

Не разбирам хора, които при 4 милиона заразени страни, с множество починали в доста по-развити страни от нас, да твърдят, че няма зараза. Както и тези, които коментират, че ще бъдат чипирани. Ако не беше смехотворно, щеше да е много сериозно“, каза д-р Кунчев.

 

 

 

Той добави също така, че не е нормално и да се протестира срещу несъществуваща ваксина.

„Ваксина в света още няма и не разбирам защо протестират срещу нея“, заяви той.

 

 

На пръв поглед броят на заразените медицински лица изглежда немалък, но като погледнем цялата картина, това е съпоставимо с другите страни. Средният процент е 13%, а ние сме под него.

 

 

 

 

„Когато работиш интензивно, няма как да не се създава риск за заразяване, дори при твърдо спазване на правилата. Дори да се спазват всички условия, вие можете да предотвратите 30% от вирусните инфекции, а останалите 70% не“, обясни той.

 

 

 

 

„На среща в петък с шефовете на болници стигнахме до решението да оставим 7-8 болници в София, които да работят основно със заразени от коронавирус и останалите да бъдат освободени, а не да лекуват по 1-2 болни от коронавирус, за да имат възможност интензивно да работят с другите пациенти. Призовавам хората, които са отлагали планови операции и търсене на медицинска помощ, вече да не се притесняват и да отидат на лекар“, каза експертът.

 

 

 

Той допълни, че във всички големи болници пациентите с К-19 вече са в отделни сгради, а в останали отделения има възможност за извършване на всякакви прегледи и медицински процедури без да има опасност за хората да се заразят с коронавирус.

 

 

 

 

„Имаше известни вълнения в прилагането на мерките. Ние продължаваме да даваме указания какво да се прави. Понякога се предприемат мерки Масовото затваряне, например на квартали, не винаги е приемливо. Вирусът продължава да циркулира в затворения квартал. По-добре е да се работи на фамилия, район, къща, за да се избегнат много неприятности“, допълни д-р Кунчев.

 

 

 

 

„Надявам се до края на месеца да премахнем граничния контрол между България, Румъния, Гърция и Сърбия. Ние да започнем регионално и по някое време през юни това да стане решение на ЕС и да се завърти наново колелото на икономиката. Днес в 10:30 ще се проведе среща на министрите, които имат отношение в тази сфера. Ще се обсъдят стъпките за отварянето на детски градини и ясли и на какви условия ще отговарят, за да стартира и този процес“, заключи д-р Кунчев.

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

big_12

Главчев с ново 20: Предложих на президента аз да поема Външно, не знам дали и кога ще издаде указ

април 20, 2024
e961bfe94512459ab7a699114384cfec

Кораб достави във Варна първото американско ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“, експериментите с централата започват скоро

април 19, 2024
Image_17681956_40_0

Трагедия: Две бебета от Кюстендил починаха от коклюш, в страната броят на заразените расте

април 19, 2024
171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
960x540

България е на прага на конституционна криза. Вината за това е изцяло на правната нула Христо Иванов

април 18, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024